KlussenKlussen

Zonnepanelen op auto

Je komt vaak daken tegen waar zonnepanelen op geplaatst zijn. Echter zijn er nog meer apparaten waarop de panelen aangebracht worden om een nieuwe manier van energiewinning mee te bewerkstelligen. Denk hierbij aan powerbanks, rekenmachines en horloges. Een van de nieuwste technologie├źn uit ons tijdperk zijn zonnepanelen op de auto. Hiermee kan de auto voor een deel op duurzame energie rijden, waardoor je uiteindelijk flink in kosten kunt besparen.

Opladen van zonnepanelen op de auto nog niet snel

Zonnepanelen op de auto komt steeds vaker voor. Zo hebben Hyundai en Kia al een voorzet gegeven en ook de Toyota Prius Plugin kan met de panelen uitgerust worden voor meer resultaat en het winnen van duurzame energie. Een voordeel hiervan is dat de accu vanzelf wordt opgeladen door het zonlicht dat op het dak schijnt. Echter gaat het opladen nog niet heel snel, waardoor het voornamelijk een goede bijkomstigheid is voor mensen die hun auto niet snel opgeladen hoeft te worden. Eens per etmaal is de accu in zijn geheel opgeladen, wat niet bevorderlijk is voor mensen die vaak met de auto rijden.

Meer dan alleen duurzaam rijden

De nieuwe Fisker SUV heeft ook zonnepanelen op de auto gekregen. Niet alleen is bij Fisker gekozen voor duurzaamheid, ook worden er voornamelijk vegan materialen gebruikt. Veel onderdelen van de auto zijn namelijk gemaakt van gerecycled kunststof, wat geheel in lijn is met de veranderingen die in onze maatschappij doorgevoerd worden. De energie die wordt opgewekt, zorgt ervoor dat de auto kan rijden. De energie gaat namelijk direct naar het accupakket in plaats van het boordnet. Dit houdt in dat rijden vanaf nu ook kan op basis van zonne-energie. Maar zoals gezegd blijft het een technologie in opkomst. Er moet nog veel gedaan worden voordat een auto volledig op deze vorm van energie kan rijden.

 

Fiscale voordelen voor zakelijk rijden

Rijden met zonnepanelen op de auto levert je verschillende fiscale voordelen op. Zo mag je de zonnepanelen en laadinfrastructuur zakelijk aanschaffen. Dit geldt niet alleen op de aanschaf van de zonnepanelen en het laadpunt voor jouw auto, maar ook wanneer je de panelen voor jouw woning aanschaft. Hierbij kun je gebruik maken van de Kleinschaligheids InvesteringsAftrek (KIA) en de gewone bedrijfseconomische afschrijving. Bij de laadinfrastructuur is tevens de Milieu InvesteringsAftrek van toepassing. Je kunt daarnaast ook een goed financieel rendement opbouwen. Een investering tot 15.000 euro kan jou tussen de 15 en 35 procent opleveren. Hierdoor zijn jouw panelen tussen de vier en acht jaar terugverdiend.

Afhankelijk van een aantal factoren

Ook ben je milieubewust bezig door te rijden met zonnepanelen op de auto. Je verbruikt veel minder stroom dan met een elektrische of hybride auto, welke een groot CO2-uitstoot hebben. Met de duurzame energie van zonnepanelen kun je voorkomen dat je deze uitstoot hebt. Je moet hierbij wel weten wat je nodig hebt om te kunnen rijden op jouw eigen zonne-energie. Hiervoor moet je jezelf een aantal dingen afvragen:

  • Het aantal panelen
  • De ligging van het dak
  • Schaduwvorming
  • Eventueel een laadpaal

Bekijk hoeveel energie je op wilt wekken

Het aantal zonnepanelen op de auto is afhankelijk van de grootte van het dak. Daarnaast moet je kijken naar hoeveel stroom je op wilt wekken. Je kunt ervoor kiezen om jouw volledige auto op deze energie te laten rijden, maar ook om een deel van de stroom op te wekken en voor de rest te werken met de gewone brandstoffen. De ligging en de schaduwvorming moeten bepaald worden. Hierbij kunnen deskundigen helpen. Deze kunnen jouw auto bekijken en de mogelijkheden doorgeven.

 

Besparing per brandstof

Onderstaande tabel toont jou hoeveel je kunt besparen door van brandstof over te gaan op elektrisch of zonnepanelen op de auto. Dit gebeurt aan de hand van het aantal cent per kilometer en de variant van brandstof.

Soort auto Cent per kilometer Besparing
Brandstof 9 cent
Elektrisch 3,3 cent 6 cent per kilometer
Zonnepanelen 0 cent 1284 euro per jaar

 

Bovenstaande tabel is op basis van het gemiddelde aantal kilometers dat een auto rijdt. Een auto rijdt ongeveer 18 kilometer per liter benzine. Om aan de 14.000 kilometer te komen heb je 778 liter benzine nodig, wat jou 1284 euro aan brandstof kost. Met tien zonnepanelen op jouw auto wek je ongeveer 2000 kWh op, waarmee je ook 14.000 kilometer kunt rijden. Je moet hier wel een investering voor 5000 euro mee maken om het systeem erop te krijgen. Je kunt echter wel subsidie aanvragen voor het rijden op duurzame energie, waardoor je een groot deel terugverdient.

 

Begin vandaag met milieubewust rijden

Om te zien hoeveel jij gaat betalen voor zonnepanelen op de auto vraag je direct een aantal offertes op via de website. Dit doe je eenvoudig door jouw wensen door te geven, waarna je de prijsopgaven ontvangt. Zo zie je in een oogopslag hoeveel jij kwijt gaat zijn aan de panelen op de auto en de combinatie die je kunt maken met panelen op jouw dak bij jouw woonhuis. Ook zie je direct hoeveel je kunt gaan besparen op brandstof, zodat je altijd zuinig kunt rijden. Wacht daarom niet te lang en ga vandaag nog beginnen met milieubewust rijden op basis van zonne-energie.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen