KlussenKlussen

Zonnepanelen

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende manieren om energie te winnen. Daarbij wordt gestreefd naar het zo duurzaam mogelijk maken van energie, zodat we nog jarenlang plezier kunnen beleven aan het gebruik van onze apparaten. Zo kun je ook thuis aan de slag gaan met op een duurzame manier energie op te wekken, waardoor je uiteindelijk veel kosten bespaart op jouw jaarrekeningen. Een van de mogelijkheden zijn zonnepanelen.

In deze kluswijzer:

Zonnepanelen om jouw huis rendabel te maken

Zonnepanelen aanschaffen wordt steeds populairder. Er zijn immers veel verschillende mogelijkheden en daarnaast kun je zelf kiezen hoeveel panelen je aanschaft om jouw energie op te wekken. De hoeveelheid panelen die jij moet aanschaffen om het huis rendabel te maken, is afhankelijk van het energieverbruik van jouw huishouden. Zo verbruikt een gemiddeld huishouden met twee personen ongeveer 3400 kilowatt per uur. Om jouw huis volledig op panelen te laten draaien, moet er een vermogen van 4000 Wattpiek nodig zijn. Dit zijn 16 panelen van 250 Wattpiek. Dit levert een aardig kostenplaatje op.

De totale kosten afhankelijk van jouw huishouden

De totale kosten van de zonnepanelen zijn dus afhankelijk van jouw huishouden. Onderstaande tabel geeft meer inzicht in de mogelijkheden, het aantal panelen en de kosten die hierbij komen kijken.

Aantal personen Aantal panelen Gemiddelde prijs inclusief omvormer en installatie Gemiddelde besparing per jaar
1 11 5100 euro 527 euro
2 16 7600 euro 782 euro
3 20 9100 euro 938 euro
4 22 10.200 euro 1055 euro
5 25 11.700 euro 1212 euro
6 26 12.000 euro 1241 euro

 

Houd rekening met verschillende factoren

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen jij daadwerkelijk nodig hebt en kunt plaatsen op jouw dak moet je met een aantal factoren rekening houden:

  • De grootte van het huishouden
  • De afmetingen van het dak
  • De gemiddelde afmeting van een zonnepaneel
  • De mate waarin jij wilt besparen

De grootte van het huishouden bepaalt het gemiddelde verbruik van energie per jaar. Echter moet je rekening houden met de grootte van het dak om te bepalen hoeveel panelen je kunt plaatsen. Een paneel is ongeveer anderhalve vierkante meter, waardoor je op een gemiddeld dak ongeveer 20 panelen kunt plaatsen. Echter is deze ruimte niet altijd aanwezig, waardoor je er ook voor zou kunnen kiezen om minder panelen te plaatsen en een deel van jouw energiekosten terug kunt winnen door zelf energie op te wekken.

 

Bereken jouw besparing aan de hand van zonnepanelen

Je kunt echter altijd besparen door middel van zonnepanelen. De opbrengst van de panelen verschilt wel per situatie. Het vermogen van de panelen, het aantal zonuren en de helling waarin de panelen geplaatst worden dragen bij aan de besparing. Gemiddeld leveren de panelen jou 85 procent van het geïnstalleerde vermogen op. Je kunt aan de hand van de actuele stroomprijs de besparing en de tijd waarin je jouw kosten terug kunt verdienen berekenen. Een totaal vermogen van 4000 Wp levert ongeveer 3400 kWh aan stroom op. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,23 euro per kWh bespaar je per jaar bijna 800 euro aan energie. Dit houdt in dat je er gemiddeld 10 jaar over doet om jouw zonnepanelen terug te verdienen.

 

Materialen spelen een rol in de kosten

De kosten van de zonnepanelen zijn echter niet alleen afhankelijk van jouw huishouden en de besparing die het jou kan opleveren. Je hebt namelijk ook verschillende materialen waaruit de panelen kunnen bestaan. Zo kun je voor monokristallen, polykristallen en dunne film gaan. De monokristallen hebben over het algemeen een hoger rendement, maar zijn daardoor ook duurder in aanschaf. De dunne film panelen zijn minder populair. Deze leveren jou namelijk het minste rendement op. Ze zijn daardoor wel goedkoper in aanschaf.

 

Een omvormer brengt extra kosten mee

Daarnaast moet gekeken worden naar een omvormer en de installatie van de zonnepanelen. Je hebt bij de plaatsing van panelen altijd een omvormer nodig. Deze zet de opgewekte stroom om die je thuis weer kunt gebruiken. Doordat deze altijd nodig is, zit deze standaard meegerekend in de gemiddelde prijs van een zonnepaneel. De omvormer moet echter wel vervangen worden. Gemiddeld gaat deze 10 tot 12 jaar mee, waardoor de omvormer minimaal een keer vervangen moet worden in de tijd dat jij de panelen in gebruik hebt. De prijs die hiervoor gerekend wordt, loopt sterk uiteen. Er moet bij de vervanging rekening worden gehouden met 1200 euro exclusief installatiekosten.

 

Start vandaag met de installatie van de panelen

Op de kwaliteit van zonnepanelen moet niet bespaard worden. Wel kun je besparen door direct offertes aan te vragen voor jouw nieuwe panelen. Via de website heb je in slechts enkele klikken alle offertes opgevraagd en kun je gaan kijken bij welk bedrijf je het goedkoopste uit bent voor jouw nieuwe vorm van energie. Begin daarom vandaag nog met de aanvraag van jouw nieuwe panelen op basis van jouw wensen en de ruimte die beschikbaar is voor de plaatsing en begin met het besparen op jouw energierekening. Zo weet je direct wat jouw budget moet zijn.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen