KlussenKlussen

4 Waterontharder valkuilen

Steeds vaker kiezen mensen er voor om in huis gebruik te maken van een zogenaamde waterontharder. Het gaat hierbij om een systeem welke er voor zorgt dat de kalk uit het water wordt gehaald voordat het water uit de kraan stroomt. Dit is belangrijk, want op deze manier kunnen heel wat vervelende zaken worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de waterkoker of het koffiezetapparaat welke snel stuk gaat of wat ook te denken van de tegels in de douche die wit gaan uitslaan? Het zijn slechts enkele voorbeelden van de gevolgen van kalkrijk water. Dit maakt meteen duidelijk dat er voor kiezen om gebruik te maken van een waterontharder altijd een interessante keuze is. Echter moet het gezegd dat er ook enkele niet onbelangrijke valkuilen aan verbonden zijn. Welke valkuilen dit nu precies zijn kom je te weten door het raadplegen van de informatie welke is terug te vinden op deze pagina.

In deze kluswijzer:

Het vergeten instellen van een ‘resthardheid’

Een belangrijke factor waar je altijd rekening mee moet houden op het ogenblik dat je gebruik gaat maken van een waterontharder is terug te vinden in het stellen van een resthardheid. Een teveel aan kalk in het water mag dan wel tal van vervelende nadelen met zich meebrengen, daar staat tegenover dat kalk ook een mineraal is waar we eigenlijk wel nood aan hebben. Het laatste wat je dan ook wil is dat je werkelijk alle kalk uit het water gaat wegfilteren. Wil je dus met andere woorden wel nog steeds kunnen genieten van de voordelen die zijn verbonden aan kalk, maar zonder dat je er overlast van ondervindt? In dat geval is het altijd aan te raden om een resthardheid in te stellen. Deze kan worden ingesteld op een waarde welke is gelegen tussen de 2 en 4. Welke waarde er precies bij voorkeur dient te worden gehanteerd kan je het beste zelf ondervinden door even verschillende instellingen uit te proberen.

Het niet tijdig uitvoeren van onderhoud

Een zeer belangrijke valkuil die betrekking heeft tot een waterontharder is terug te vinden in het feit dat deze op regelmatige basis een bepaald onderhoud vereist. Veel mensen houden hier rekening mee. Eens in de zoveel tijd is het echter noodzakelijk om de filters te reinigen evenals het zout bij te vullen. Doe je dit niet? Dan zal de waterontharder haar taak niet meer naar behoren kunnen uitvoeren waardoor je alsnog geconfronteerd zal worden met hard water. Wil je het onderhoud van je waterontharder niet zelf uitvoeren of vrees je dat je dit toch over het hoofd zal zien? In dat geval is het altijd mogelijk om met de vakman die de waterontharder komt plaatsen afspraken te maken met betrekking tot het afsluiten van een onderhoudscontract. Wanneer je hiervoor kiest zal de vakman periodiek bij je langskomen om de installatie na te kijken en te onderhouden. Zo zorg je er voor dat jouw waterontharder steeds op de meest optimale manier kan functioneren.

Hou rekening met het geluid van een waterontharder

Een punt waar zeer veel mensen geen rekening mee houden is de hoeveelheid aan geluid welke een waterontharder produceert. Op het ogenblik dat het systeem een nieuwe hoeveelheid aan water ontdoet van kalk brengt dit behoorlijk wat geluidsoverlast met zich mee. Ondanks het feit dat de hedendaagse waterontharders reeds heel wat stiller werken in vergelijking met de oude(re) exemplaren moet het gezegd dat het toch nog altijd geen goed idee is om ze zomaar in je woonkamer te plaatsen. Wil je er zeker van zijn dat het geluid dat wordt geproduceerd door je waterontharder geen storend effect op je zal hebben? In dat geval is het altijd de moeite waard om te kiezen voor een systeem welke geprogrammeerd kan worden. Op deze manier kan je het systeem bijvoorbeeld laten werken tijdens de dag wanneer jij gaan werken bent. Zo kan je genieten van alle voordelen van een waterontharder zonder dat het niet onaanzienlijke geluidsniveau een probleem hoeft te vormen.

Hou rekening met de capaciteit van de waterontharder

Het is bij het aanschaffen van een waterontharder erg belangrijk om rekening te houden met de capaciteit waar deze over beschikt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een machine te kopen welke over een capaciteit beschikt van 10 liter, maar ook een exemplaar met 14 liter behoort tot de mogelijkheden. Het prijsverschil tussen beide uitvoeringen is gemiddeld gelegen rond de 200 euro. Veel mensen proberen te besparen door toch maar te kiezen voor het kleinere systeem (vaak een beetje tegen beter weten in). Dit is niet interessant. Het spreekt namelijk voor zich dat je waterontharder het waterverbruik moet aankunnen. Op het ogenblik dat je de voorkeur geeft aan een systeem met een kleinere capaciteit is dat mogelijks niet het geval met alle gevolgen van dien. Probeer dus absoluut niet te besparen op je waterontharder door te kiezen voor een machine welke over een beperktere capaciteit beschikt.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen