Zonnepanelen radar

Duurzame energie wordt op verschillende manieren gepromoot. Zo zijn er veel energieleveranciers die deze vorm van energie voor een aantrekkelijke prijs aanbieden, maar ook komen er vanuit de overheid verschillende stimuleringsregelingen die ertoe bij kunnen dragen dat je over de streep getrokken wordt. Ook voor scholen worden steeds meer financiële voordelen gerealiseerd. Zonnepanelen op een school verschijnen hierdoor steeds vaker, waardoor er energie opgewekt kan worden.

Verduurzaming steeds belangrijker

Zonnepanelen op een school worden steeds belangrijker. Veel financiers zijn met elkaar in gesprek gegaan om ervoor te zorgen dat alle scholen in Nederland op deze manier hun energie gaan winnen en daarnaast een bijdrage leveren aan het openbare net. Hier is echter veel geld voor nodig. Naar schatting moet er 100 miljoen euro uitgetrokken worden om 6000 scholen van panelen te voorzien. Ook moeten er minstens 50 panelen per school geplaatst worden. Dit levert echter wel meer zonne-energie op vanuit de scholen. Er komt naar verwachting namelijk 10 miljoen euro per jaar vrij door middel van zonnepanelen op een school.

Grote kostenbesparing op de energierekening

Steeds meer bedrijven zijn daarom geneigd om een inleg te doen voor de realisatie van zonnepanelen op een school. Dit heeft mede te maken met de gunstige ligging van het dak en de platte daken die de scholen te bieden hebben. Zonnepanelen kunnen namelijk op het zuiden aangebracht worden, waardoor er een optimale opbrengst gerealiseerd worden. Met deze panelen kan ongeveer 1800 euro aan kosten bespaard worden per jaar. Hiervan is uitgegaan van een investering van 17.000 euro per school, waarbij ook een goed rendement in het achterhoofd is gehouden. Hierbij lopen scholen ook minder risico, doordat de overheid garant staat voor deze investering.

Een aantrekkelijke constructie voor scholengemeenschappen

Een school die meer zonnepanelen op het dak legt, zoals bijvoorbeeld 200, kan zelfs 6000 euro gaan besparen op de energierekening. Dit bedrag kan besteed worden aan onderdelen van het onderwijs, maar ook aan de terugbetaling van het geleende bedrag voor zonnepanelen op een school. Hiermee is een constructie bedacht die het voor alle partijen aantrekkelijk kan maken en waarmee Nederland duurzaamheid meer in de maatschappij kan aanbrengen.

 

Extra subsidies en vergoedingen voor bedrijven

Daarnaast profiteren scholen die zonnepanelen aanschaffen van meer fiscale voordelen. De zakelijke regelingen die voor ondernemers gelden, zijn namelijk ook van toepassing op de scholengemeenschappen. Zo kunnen er subsidies aangevraagd worden en is er een terugleververgoeding van toepassing voor scholen die meer energie opwekken dan er uiteindelijk gebruikt wordt. Onderstaande regelingen zijn mogelijk voor zonnepanelen op school:

  • Korting op energiebelasting
  • Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie
  • Terugleveringsvergoeding
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie

 

Bedrag te bepalen door de energieleverancier

De fiscale voordelen maken het aantrekkelijk om duurzame energie op te wekken. Aan de hand van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie kun je profiteren van een financiering om het gebouw op groene energie te laten draaien. Daarnaast geldt de terugleververgoeding wanneer je meer produceert dan er uiteindelijk gebruikt wordt. De hoogte van deze vergoeding wordt bepaald door de energieleverancier, waardoor de bedragen kunnen verschillen. Gemiddeld krijg je ongeveer 11 cent per kWh terug voor jouw geleverde energie.

 

Aanschaf andere apparaten ook vergoed

Een ander voordeel dat zonnepanelen op een school kunnen opleveren is de tegemoetkoming die ontvangen kan worden bij de aanschaf van andere duurzame apparaten. Denk hierbij aan warmtepompen of zonneboilers, waarmee nog meer energie geproduceerd kan worden en daarnaast een forse besparing op de jaarrekeningen plaats kan vinden. Deze tegemoetkoming vind je terug in de investeringssubsidie Duurzame Energie, waar niet alleen bedrijven en scholen, maar ook particulieren van kunnen profiteren. Deze subsidieregeling geldt echter wel maar tot 2020. Wellicht dat dit voor scholen uitgebreid kan worden, doordat de aanschaf en de regeling van de zonnepanelen op een school enige tijd nodig heeft.

 

Gemeenten aangespoord tot medewerking

Voordat de zonnepanelen op een school worden toegepast, moeten er veel documenten ingevuld worden om de aanvraag rond te krijgen. Ook hier kunnen scholen begeleiding in krijgen, zodat men er zeker van is dat alles naar behoren is ingevuld. Zo moeten er vergunningen worden aangevraagd bij de gemeente en moet er toestemming gevraagd worden aan de energieleverancier om de veranderingen door te kunnen voeren. De nieuwe financiering voor zonnepanelen op een school zorgen er echter voor dat gemeenten worden aangespoord om de vergunning goed te keuren en dat energieleveranciers meegaan in de veranderingen die plaats gaan vinden aan de energiewinning.

 

Bereken de voordelen voor jouw school

Om te weten wat zonnepanelen voor het dak van jouw school gaan kosten, kun je offertes aanvragen van bedrijven bij jou in de buurt. Met deze prijsopgaven weet je in een oogopslag hoeveel geld er vrijgemaakt moet worden om een maximale winst te behalen aan zelf opgewekte energie, waardoor je van alle voordelen kunt genieten en mee kunt werken aan de verduurzaming van het onderwijs. Vind daarom vandaag nog bedrijven bij jou in de buurt en begin aan de veranderingen op school.

Wil jij zonnepanelen kopen? Bekijk dan eerst een top 10 lijst per regio op installateurs zonnepanelen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen