KlussenKlussen

Welke verftechnieken zijn er?

Er zijn maar weinig mensen die nog nooit een muur hebben geverfd. Verven is dan ook één van de meest uitgevoerde doe-het-zelf klussen in huis en dat komt doordat het goedkoop is en relatief simpel om te doen. Een vakkundige schilder kan echter bepaalde technieken toepassen om de kamer er nog specialer uit te doen zien. En met een beetje inspiratie en oefening kunt u dit ook zelf. Hier vindt u alvast enkele ideeën die u kunt gebruiken om uw interieur unieker te maken.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Een lambrisering aanbrengen

Met een lambrisering deelt u uw muren in twee gedeeltes op. U laat één kant van de muur, meestal is dit de bovenkant, dan wint terwijl u de andere helft een kleur geeft. De scheidslijn hoeft niet over het midden van de muur te lopen en deze hoeft ook niet horizontaal te zijn. Als u de scheiding wat lager legt, dan lijkt uw kamer hoger en als u deze hoge legt, dan lijkt de kamer juist lager. Wees creatief en met lambrisering kunt u uw kamer tot leven brengen. De techniek is niet moeilijk te realiseren. Gebruik schilderstape om de lijnen af te zetten en u krijgt het strakste resultaat.

Patineren

Door uw muren of meubels te patineren kunt u deze er ouder uit toen zien. Dat komt doordat er verschillende kleuren worden gebruikt die het idee creëren van slijtage. Er zijn een aantal manieren waarop u dit effect kunt creëren, bijvoorbeeld door kant-en-klare pantineerproducten aan te schaffen. Er zijn ook technieken die u kunt toepassen, bijvoorbeeld met glaceererf of verniswas. Het doorgeleefde effect staat erg goed in landelijke, klassieke en oudere woningen, maar zal in bepaalde uitvoeringen ook in moderne, industriële en minimalistische interieurs zeker niet misstaan.

Verf combineren met behang

U hoeft natuurlijk niet alleen te verven, u kunt ook behang gebruiken in combinatie met verf en de twee elkaar laten aanvullen. Kies bijvoorbeeld een mooi behang uit met een patroon en neem daarbij een verf die het kleuraccent van uw behang complementeert. Op die manier maakt u één geheel van uw kamer terwijl u toch twee verschillende materialen gebruikt. Door verf en behang te combineren kunt u een uniek, trendy en speels effect creëren.

Sjabloneren

Door uw muur te sjabloneren kunt u allerlei verschillende effecten maken. U kunt er decoratieve figuren, een tekst of symbolen op aanbrengen. U kunt bijvoorbeeld een grafisch dambord maken, of colour-blocking. Door middel van sjablonen of schilderstape brengt u de figuren aan op de muur. Deze kunt u spuiten, tamponeren of rollen. U kunt echt een persoonlijke tint geven aan uw muur op deze manier.

Een kleurverloop aanbrengen

Dit is een wat lastiger uit te voeren techniek, maar als u een kleurverloop aan kunt brengen op uw muur, dan zal u de kamer een dromerig uiterlijk geven. Deze techniek wordt ook wel ombre genoemd en kan gedaan worden van licht naar donker of van de ene kleur naar de andere. Een licht naar donker effect is gemakkelijker te realiseren. Daarnaast is het ook beter te doen met spuitbussen dan met vloeibare verf. U zal waarschijnlijk wat moeten oefenen, maar als u dit lukt zal u een schitterende muur hebben gemaakt. Daarbij kunt u het ook op uw meubilair toepassen, mocht u dit willen.

Craqueleren

Er is speciale craquelé verf te koop waarmee u het idee schept dat de verf op de muur gebarsten is. Dit is mooi in oudere woningen of landelijke interieurs, waar de nadruk ligt op vintage en geschiedenis. U verft de muur eerst in een bepaalde basiskleur en daarna schildert u het over met craquelé verf die u kunt kopen bij de bouwmarkt. Deze verf droogt langzamer. Als hij droog is brengt u nog een verflaag aan en dan zal het gebarsten effect zichtbaar worden. U kunt deze techniek toepassen op de muren, maar natuurlijk ook op meubilair en andere voorwerpen die u er ouder uit wilt doen laten zien.

Tint op tint

Wat u ook kunt proberen is om verschillende muren in verschillende tinten van dezelfde kleur te schilderen. Dit is wat dynamischer dan alle muren exact dezelfde kleur te geven, maar u kunt er toch voor zorgen dat er een eenheid blijft bestaan in uw interieur. Als u dit kleurenpalet ook verder toepast in uw inrichting zal u merken dat de sfeer rustig en harmonieus wordt, maar dat u tegelijkertijd een zeer strak interieur heeft gemaakt.

Vergelijk offertes

Natuurlijk zijn er ook een aantal schilders in uw omgeving die u exact kunnen adviseren over de technieken die kunnen worden toegepast en welke daarvan in uw situatie geschikt zijn. Als u onze vergelijkingstool gebruikt kunt u contact leggen met deze vakmensen en een aantal offertes ontvangen voor de werkzaamheden die u wilt laten uitvoeren. Uit deze offertes kiest u vervolgens de beste deal en u kunt vaak een mooi bedrag besparen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen