Hoe schilder ik mijn gestucte plafond?

Als u een plafond heeft dat gestukt is, maar die u nog verder wilt afwerken met een verflaag, dan zal u zich misschien afvragen hoe u dit het beste aan kunt pakken. Feit is wel dat een mooi geschilderd plafond de ruimte direct verzorgder en netter doet lijken. We hebben hier een stappenplan opgesteld waarmee u zelf probleemloos uw gestucte plafond kunt schilderen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

De eerste stap is meestal een bezoekje aan de bouwmarkt. Wat u daar aanschaft is voor een gedeelte afhankelijk van de staat van uw plafond en hoeveel voorbereiding/reparatie deze nodig heeft. Het onderstaande overzicht geeft u een idee van waar u dan rekening mee moet houden.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Folie €5 Telescoopsteel €10
Schilderstape €3 Verfbakje €4
Muurverf €50 voor 10 liter Rollers €20
Voorstrijkmiddel €25 voor 2,5 liter Kwasten €15
Fixeermiddel €35 voor 2,5 liter Spanningzoeker €8
Muurvuller Vanaf €7 per tube Huishoudtrap €75
Bouwscheurtape €7 voor 10 meter Plamuurmes €8
Vlekkenspray €6 per 500 ml
Ontvetter €10 per 500 ml

Stap 1: de kamer voorbereiden

Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft. Zet meubelen in een andere kamer of dek ze af met folie. Dak de vloer ook af met folie en zit dit vast langs de randen met ducttape. Doe de elektriciteit uit, controleer dit met een spanningzoeker, en verwijder de plafondlampen. Tape alle randen af met schilderstape zodat alles wat u niet wilt schilderen beschermd is.

Stap 2: ontvet het plafond

Neem een emmer water en los hier de juiste hoeveelheid ontvetter in op. Gebruik dit om uw plafond schoon te maken. Verf zal aanzienlijk slechter hechten op een vet plafond. Doet u dit niet als eerste, dan zal u het vet bij de volgende stappen alleen maar dieper het plafond in werken.

Stap 3: voorstrijkmiddel en/of fixeermiddel aanbrengen

Nu kunt u uw plafond op twee manieren behandelen en beter geschikt maken voor uw verflaag.

  • Fixeermiddel: een fixeermiddel is specifiek bedoeld voor plafonds die poederen en wit afgeven. Dit komt doordat deze voorheen is behandeld met kalk. Verwijder de kalk zoveel mogelijk met een vochtige doek en breng daarna het fixeermiddel aan.
  • Voorstrijkmiddel: als uw plafond poreus is en een sterke zuigende werking heeft, dan is een voorstrijkmiddel een goed idee. Hiermee kunt u verf besparen en zorgt u ervoor dat de niet door de muur wordt geabsorbeerd.

Stap 4: vlekken behandelen

Laat het voorstrijkmiddel of fixeermiddel goed drogen en raadpleeg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Bevat uw plafond hardnekkige vlekken? Dan kunt u deze het beste behandelen met vlekkenspray. Als u dit op de vlek spuit kunt u deze daarna probleemloos overschilderen en zal de vlek onzichtbaar blijven.

Stap 5: het plafond repareren

Gebruik een geschikte muurvuller om de beschadigingen in uw plafond mee te repareren. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een nadenvuller, aan een grote gaten vuller of aan een haarscheurvuller. Diepe en grote beschadigingen plakt u het beste eerst af met bouwscheurtape, voordat u ze gaat vullen.

Stap 6: schuren

Laat uw reparaties goed drogen en schuur het plafond op. Zorg ervoor dat alles helemaal egaal is. Gebruik een stoffer om het stof te verwijderen.

Stap 7: beginnen met schilderen

Nu is uw plafond gereed voor de eerste verflaag. Begin dan langs de randen en rondom de lampen en werk deze af met een kwast. Maak een rand van ongeveer 4 tot 5 centimeter rondom het plafond en de andere afgeplakte objecten.

Stap 8: het plafond rollen

Verdeel het plafond in uw gedachten in denkbeeldige vlakken in van ongeveer 1 vierkante meter. Werk elk vlak af door deze eerst in de lengte- en vervolgens in de breedte met de roller te vullen. Als u naar het volgende vlak gaat, dan laat u deze met de aangrenzende vlakken overlappen om een verbinding te creëren. Eindig door het gehele plafond in lange stroken via de lengte nog een laatste keer over te schilderen.

Stap 9: verwijder de tape en berg de kwasten en rollers op

Direct nadat u klaar bent met schilderen verwijdert u de tape. Op die manier blijven er geen lijmresten achter en zal u geen verf meetrekken. Als u van plan bent een tweede laag aan te brengen dan kunt u uw kwasten en rollers een aantal dagen bewaren door ze in aluminiumfolie te rollen. Plaats ze daarna in een luchtdichte zak en tape dit af rond het handvat.

Stap 10: de tweede laag aanbrengen

Wacht tot de verf voldoende gedroogd is (zie de gebruiksaanwijzing) en weer klaar is voor een volgende laag. Herhaal dan dezelfde methode om een tweede verflaag aan te brengen. Als u nu tevreden bent met het resultaat, zijn de werkzaamheden klaar.

Stap 11: afronden

Het enige dat u nu nog moet doen is de kwasten schoonmaken of in laten drogen en weggooien. Als u natte kwasten heeft en verfrestjes waarmee u niets meer wilt doen, dan kunt u deze naar het klein chemisch afval brengen. Ongeopende verpakkingen brengt u binnen 30 dagen terug naar de bouwmarkt en verfresten kunt u in een luchtdichte container zeker een jaar nog bewaren. Zorg er dan wel voor dat deze niet aan grote temperatuurverschillen worden blootgesteld.

Vergelijk offertes

Heeft u werkzaamheden liggen waarvoor u een vakman wilt inschakelen? Dan kunt u deze vakman vinden door uw opdracht aan onze vergelijkingstool door te geven. U ontvangt dan snel een aantal offertes waarmee u de beste prijs en beste persoon aan kunt wijzen voor uw werkzaamheden.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen