Hoe breng ik schoolbordverf aan op hout?

Met schoolbordverf maakt u in een handomdraai een schoolbord, op een verscheidenheid aan oppervlakten. Of u nu een keukenkastje wilt gebruiken voor het opschrijven van de boodschappen, u wilt een bord maken op de schutting in de achtertuin voor de kinderen om mee te spelen, of u wilt een schoolbord maken in uw bedrijf aan huis, met schoolbordverf kan het allemaal. Hier vindt u een stappenplan voor als u schoolbordverf wilt aanbrengen op hout.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u vrij weinig materialen en gereedschappen nodig. Dit is ook de reden dat verfklussen ideaal zijn voor doe-het-zelvers. U kunt zonder veel te investeren een groot resultaat boeken. Voor deze klus heeft u de materialen en gereedschappen nodig die zijn samengevat in de onderstaande tabel.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Schoolbordverf €12 voor 250 ml Schuurpapier €3
MDF plaat 122x61x1,2cm €6 Schuurmachine €75
Grondverf €25 voor 750 ml Ronde kwast €4
Ontvetter €10 voor 500 ml Verfbak en rolletje €5
MDF-reinigingsdoekjes €7 per pak (24) Doek €2
Stoffer €3

Stap 1: de juiste maat

Allereerst brengt u uw MDF plaat op maat. Het mooie daarvan is dat u elke vorm kunt gebruiken die u wilt, van simpele rechthoek tot Mickey Mouse. Als u rechte vormen gebruikt, dan kunt u uw MDF plaat al op maat laten zagen in uw bouwmarkt. U krijgt dan altijd een recht afgezaagde plaat met exact de juiste afmetingen.

Tip: bij sommige bouwmarkten is het afzagen van plaatmateriaal gratis als u een klantenkaart heeft.

Stap 2: ontvetten

MDF is een vrij vet materiaal dat een soort van waslaagje heeft. Het is erg belangrijk dat u dit verwijdert voordat u gaat schilderen. U kunt hier water met een ontvetter voor gebruiken, maar u kunt ook speciale MDF-reinigingsdoekjes aanschaffen. Laat het stuk hout daarna goed drogen.

Stap 3: schuren

Met een schuurmachine of een schuurblok maakt u uw houten plaat nu mooi glad en egaal. U neemt dan direct ook de randen mee, voor een mooie afwerking. Door de plaat te schuren zal de grondverf bij de volgende stap beter hechten.

Stap 4: de plaat in de grondverf zetten

Zet de gehele plaat in de grondverf, inclusief de randen. U kunt hier een rolletje voor gebruiken en rondom de randen neemt u de kwast. Het is goed mogelijk dat u meerdere lagen grondverf moet aanbrengen, omdat MDF vrij absorberend is, vooral langs de randen. Laat de lagen grondverf dan goed opdrogen, schuur het opnieuw op en breng een nieuwe laag aan totdat u tevreden bent.

Stap 5: beginnen met verven

Als de grondverf netjes is aangebracht kunt u gaan beginnen met verven. U schuurt het oppervlak nog een keer op en gebruikt een stoffer om het stof te verwijderen. Pak een kleine ronde kwast en begin bij de randen. Zorg ervoor dat de kwast niet te veel verf bevat, maar dat deze wel goed verzadigd is. Als hij druipt heeft u te veel. Breng de verf riant aan met lange halen langs de zijkant van uw plaat.

Stap 6: de oppervlakte rollen

Nadat u de randen gedaan heeft kunt u het oppervlak verven met een rolletje. Hiervoor kunt u de onderstaande stappen doorlopen, voor een zo egaal mogelijk resultaat.

  1. Verdeel uw MDF plaat in denkbeeldige vierkante vlakken.
  2. Doe uw roller in uw verfbakje en verdeel de schoolbordverf evenredig over de roller.
  3. Schilder het eerste denkbeeldige vak vol met verticale banen.
  4. Schilder hier met horizontale bewegingen overheen en vervolgens weer met een verticale beweging. U pakt tussentijds niet meer verf op de roller, maar rolt de verf die u heeft aangebracht netjes uit.
  5. Doe dit in elk denkbeeldige vlak en laat de vlakken enigszins overlappen.
  6. Aan het einde rolt u het gehele bord nog één keer verticaal na.

Stap 7: de kwasten en rollers tijdelijk opbergen

Wikkel uw kwasten en rollers in aluminiumfolie, plaats ze in een luchtdichte plastic zak en sluit ze af met tape rondom de handvaten. Op die manier kunt u uw kwasten en rollers een paar dagen bewaren en dus gewoon weer pakken als u klaar bent voor de tweede laag.

Stap 8: de tweede laag aanbrengen

Er is een grote kans dat uw schoolbord nog een laag nodig heeft en hiervoor laat u de eerste laag eerst goed drogen. Daarna begint u weer bij stap 5 en herhaalt u het protocol. Laat het geheel goed drogen en uw schoolbord is klaar.

Stap 9: opruimen

Als u nog wat verf over heeft, dan kunt u dit of in een goed afgesloten blik bewaren, weggeven of u kunt het inleveren bij uw klein chemisch afval depot. Natte kwasten brengt u daar ook naartoe, maar als u deze eerst laat drogen kunt u ze gewoon bij het afval doen. Als u uw kwasten schoonmaakt kunt u ze daarna weer gebruiken voor een andere schilder klus.

Vergelijk offertes

Heeft u een vakman nodig voor het uitvoeren van werkzaamheden bij u in of rondom het huis? Dan kunt u deze hier gemakkelijk vinden en tegelijkertijd de beste aanbieding aanwijzen. Met onze vergelijkingstool kunt u namelijk offertes opvragen en ontvangen en zo een mooi bedrag besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen