KlussenKlussen

Welk soort handzaag kies ik?

Een handzaag is een zaag die u met de hand bedient. Dat betekent dat er geen elektriciteit aan te pas komt, maar dat u de bewegingen zelf maakt. Deze zagen zijn bijzonder handig en kunnen eigenlijk niet uit het assortiment gereedschap van een doe-het-zelver ontbreken. Er zijn een aantal verschillende soorten handzagen en het zal u misschien verbazen hoe groot de keuze toch nog is. Het verschil zit hem meestal in het materiaal dat u ermee kunt zagen en ook de precisie waarmee gezaagd moet worden. Leest u hier daarom verder over verschillende soorten handzagen, wat u ermee kunt en waarop u moet letten bij de aanschaf. Dit zal de keuze voor de juiste handzaag voor u aanzienlijk gemakkelijker maken.

Soorten handzagen

De meeste handzagen zijn bedoeld om hout mee te kunnen zagen, maar er zijn ook handzagen waarmee u andere materialen kunt bewerken. De onderstaande tabel geeft aan welke soorten u tot uw beschikking heeft.

Soort handzaag Toelichting
Standaard handzaag De standaard handzaag heeft een handvat van hout of kunststof en loopt toe in een punt. Aan de onderkant van het zaagblad bevinden zich groeven (met verschillende grofheden) en u kunt er hout of gipsplaten mee zagen.
Kapzaag Een kapzaag is een handzaag maar dan met een rechthoekig en korter zaagblad. Aan de bovenkant bevindt zich een metalen strip zodat het blad recht blijft en u ook mooi recht kunt zagen. Deze zagen hebben vaak fijnere tanden, wat ze erg geschikt maakt voor verstek- en afkortwerk.
Toffelzaag Een toffelzaag is vergelijkbaar met een kapzaag, alleen is het zaagblad wat smaller en langer. De tanden zijn nog fijner en het handvat lijkt op dat van een schroevendraaier. Ze worden gebruikt voor verstek- en afkortwerk.
Flexibele zaag De flexibele zaag wordt ook wel de Japanse zaag genoemd. U kunt er zeer nauwkeurig mee in hout zagen. Het blad is dun en lang en de zaagsnede is daarom fijn. Als u met een flexibele zaag werkt, dan gebruikt u een trekkende techniek, waardoor u erg precies kunt werken.
Fineerzaag Zoekt u naar een zaag die de kwaliteiten van de kap- en toffelzaag combineert, dan is de fineerzaag een optie om te overwegen. Het heeft een handvat als een klapzaag en het blad is breed en loopt rond af. De tanden zijn fijn waardoor u ook met flinterdun hout zeer nauwkeurig kunt werken.
Schrobzaag Een schrobzaag is bijzonder dun en smal. Het heeft een standaard handvat. Als u moet zagen op lastig te bereiken plekken, dan is deze zaag ideaal. Ook kunt u er gemakkelijk plaatmateriaal mee bewerken en kunt u leidingen, bouten of spijkers gemakkelijk langs de muur afzagen.
Metaalzaagbeugel Dit type zaag heeft u nodig als u door metalen of kunststof wilt zagen. Het heeft een los smal zaagblad dat tussen een beugel wordt gespannen. Het zaagblad is te vervangen zodat u de grofheid van de tanden zelf kunt bepalen. Sommige metaalzaagbeugels hebben een recht handvat en anderen hebben een schroevendraaierhandvat. Er zijn ook kleinere junior metaalzaagbeugels voor nauwkeuriger werk en junior zagen met hoge zaagbeugel voor een beter bereik.
Figuurzaag Wilt u echt nauwkeurig en precies kunnen zagen, dan heeft u een figuurzaag nodig. Deze zaag is vergelijkbaar met een beugelzaag. U kunt er allerlei figuren mee uitzagen uit dun plaatmateriaal. Ook de zaagbladen van de figuurzaag kunt u zelf plaatsen en aanpassen.
Cellenbetonzaag Als u met cellenbeton gaat werken, dan kunt u deze op maat maken met een cellenbetonzaag. De tanden zijn zo aangepast dat u er recht mee kunt snijden en het zaagblad is bijzonder lang.
Koordzaag voor PVC Moet u PVC buizen die al geïnstalleerd zijn afzagen, dan kunt u hier een koordzaag voor gebruiken. U plaatst deze achter de buis, houdt de zaag aan beide kanten vast en beweegt het koord heen en weer. Met de koordzaag kunt u buizen afzagen op de meest onbereikbare plaatsen.
Zagen voor in de tuin Naast de bovengenoemde doe-het-zelf zagen, zijn er ook zagen die u in de tuin kunt gebruiken. De beugelzaag, bijvoorbeeld is ideaal voor het afzagen van takken en het doorzagen van boomstammen. Het zaagblad van de beugelzaag is vervangbaar. Met de snoeizaag kunt u levende takken verwijderen uit bomen en struiken. Soms worden deze geleverd met een telescopische steel, zodat u ook hoge takken kunt afzagen.

Waarop moet u letten als u een handzaag aanschaft?

Met de bovenstaande informatie kunt u besluiten welke soort handzaag u nodig heeft. Daarna zijn er nog enkele punten waarop u kunt letten zodat u de beste zaag uitkiest uit die categorie.

  • Het handvat: het is belangrijk dat het handvat voor u goed voelt. Vooral als u veel gaat zagen kunnen uw handen pijn gaan doen. Probeer de zagen daarom even uit en beoordeel hoe ze in de hand liggen voordat u een zaag aanschaft.
  • De kwaliteit: er zijn uiteraard kwalitatieve en minder kwalitatieve zagen te koop. De prijs weerspiegelt de kwaliteit meestal aardig goed, maar u kunt ook letten op het staal dat gebruikt wordt, op de coating en de vertanding. Het is de bedoeling dat de zaagtanden verspringen en niet te veel op één lijn staan. Gecoate zagen zullen minder snel roesten en zagen van een kwalitatief materiaal gaan langer mee.

Vergelijk offertes

Heeft u klussen in huis die u liever uitbesteedt aan een betrouwbare vakman? Wij hebben een vergelijkingstool ontwikkeld waarmee u offertes kunt opvragen voor allerlei werkzaamheden in huis. U bereikt meerdere specialisten tegelijkertijd en kunt de offertes die u ontvangt naast elkaar leggen voor het aanwijzen van de beste deals.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen