Hoe maak ik een compostbak?

Compost is de manier bij uitstek om uw eigen tuin te bemesten. Dit kunt u het beste doen met compost die u zelf heeft gemaakt. Door een compostbak te maken heeft u een plek waar u uw gft afval kunt lozen. U maakt compost voor uw eigen tuin op die manier. Daardoor wordt de kwaliteit van uw tuin beter en u bespaart een hoop geld. We maakten voor u een stappenplan voor het maken van een compostbak.

Wat heeft u nodig voor uw eigen compostbak

Een compostbak maakt u gemakkelijk met de volgende materialen:

  • 4 ronde tuinpalen van ieder 150 centimeter hoog
  • Latjes
  • Krammen
  • Gaas grofmazig. Liefst 400 centimeter lang en 120 centimeter hoog
  • Een grondboor
  • Een rolmaat
  • Een mestvork met een geschikte steel
  • Een spade met een geschikte steel
  • Een rubberen hamer of een paalhamer

Stap 1: bepaal de juiste plek voor de compostbak

Bij het composteren van GFT afval komen er bepaalde geuren vrij die niet altijd even prettig zijn. Wanneer u een dergelijke bak gaat maken dient u er voor te zorgen dat deze niet te dicht bij uw terras wordt geplaatst. Bovendien moet de plek zodanig zijn dat er niet te vaak wind op staat in de richting van uw huis. Het zijn zaken waar u goed op let voor u een compostbak gaat maken.

Stap 2: Zet een vlak uit voor de compostbak

Door vier paaltjes in de grond te plaatsen met een tussenliggende afstand van een meter krijgt u een vierkant oppervlak waar de compostbak komt te staan. U zet de punten uit aan de hand van paaltjes waar u een touwtje tussen spant.

Stap 3: Boor de gaten voor de palen

Dit doet u met behulp van de grondboor. De palen moeten voor één derde deel in de grond worden geplaatst. Bij palen van 150 centimeter lang is dit dus 50 centimeter. Met de grondboor maakt u gaten die schoon zijn. De steentjes en eventuele wortels van onkruid verwijdert u op deze manier.

Stap 4: Plaats de palen in de gaten

Met de rubberhamer kunt u de palen nog wat extra aanslaan zodat het geheel stevig in de grond wordt verankerd. Maak een sleuf van 20 centimeter diep in de lijnen tussen de palen. Dit is de plek waar het gaas in wordt geplaatst.

Stap 5: Het gaas plaatsen

Met krammetjes plaatst u het gaas op de eerste paal. De bovenkant van het gaas moet precies met de bovenkant van de palen eindigen. U werkt op die manier rondom de compostbak waardoor u in één keer de hele zijwand van de compostbak afwerkt.

Stap 6: Zorg voor een goede beluchting

Een compostbak heeft een goede beluchting van onderen nodig om snel te kunnen composteren. Legt u daarom eerst onderaan een luchtige laag van GFT afval. Denkt u daarbij aan eierschalen of snoeihout. De composthoop zal daardoor niet al te vochtig worden en u krijgt een goede kwaliteit compost.

Tip: werk in laagjes

Zorg ervoor dat het compost niet in een al te compacte massa wordt gestort. Plaats eerst een luchtdoorlatende laag en daarna bijvoorbeeld gemaaid gras. De GFT resten plaatst u daar weer bovenop waarna u weer een laag luchtdoorlatend materiaal plaatst. Op die manier kan de compost gelijk goed inslinken en krijgt u een hoogwaardige kwaliteit. Het composteringsproces wordt hierdoor ook gelijk behoorlijk versneld.

Stap 7: geduld is een schone zaak

Om goede compost te krijgen zult u een poos geduld moeten hebben. Na ongeveer een half jaar kunt u de eerste compost gaan gebruiken. Met de mestvork kunt u het compost uit de bak halen en over uw tuin heen verspreiden.

Subsidies bij een compostbak

Hoewel de Nederlandse overheid steeds duurzamer wordt en denkt is er nog altijd geen subsidie verkrijgbaar wanneer u uw eigen compost gaat maken. U doet dit dus vooral om uw eigen portemonnee te helpen. Door het maken van uw eigen compost bespaart u namelijk flink op de kosten van de bemesting van uw tuin. U krijgt een betere kwaliteit aarde in uw tuin en uw bloemen en planten zullen gelijk een stuk beter aanslaan. Een compostbak levert zijn geld dan ook gelijk op.

Als u liever een andere oplossing wilt

De compostbak zoals we die nu omschreven is een heel eenvoudig model. Er zijn in de handel speciale modellen verkrijgbaar die door een ingebouwde beluchting gelijk beter en sneller gaan werken. Een dergelijke oplossing kunt u bij de speciaalzaak kopen. Het uiteindelijke resultaat zal verder hetzelfde zijn. De aanschafprijs is echter wel wat hoger. Wanneer u geen plek heeft die uit de wind staat in uw tuin kan een dergelijk composteringssysteem wel een geschikte oplossing zijn.

Hulp bij uw tuin inschakelen

Een tuin kan behoorlijk wat onderhoud inhouden. Wanneer u hier geen tijd voor heeft kunt u uiteraard ook een hovenier inschakelen die deze klus voor u uitvoert. De hovenier kan uw tuin onderhouden maar hij kan uiteraard ook een compostbak voor u maken en plaatsen. Op die manier heeft u een goed onderhouden en bemeste tuin zonder dat u er zelf onderhoud aan heeft. Deze hoveniers kunt u vergelijken met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd die u kunt vergelijken. Dit kost een paar minuten en het kan u tot wel 20 procent voordeel opleveren.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen