KlussenKlussen

Tips uitbreken muur

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom u mogelijk een muur in uw woning zou willen uitbreken. Misschien gaat u een uitbouw laten plaatsen, een schuifpui neerzetten, wilt u een open indeling binnen of wilt u een toog plaatsen. Wat ook de reden, het uitbreken van een muur doet u niet zomaar en er zijn een aantal belangrijke punten waarmee u dan het beste goed rekening houdt. Als u de onderstaande tips gebruikt bent u alvast een stuk beter voorbereid.

Tip 1: breek geen draagmuren uit als het niet hoeft

Als u binnen in uw woning een muur heeft die u zou willen uitbreken, dan is het een stuk gemakkelijker om dat te doen als dit geen draagmuur is. Draagmuren hebben drie functies, namelijk het ondersteunen van de bovenverdieping, het ondersteunen van vloerbalken en het ondersteunen van de muur erboven. Als u deze gaat doorbreken, dan kunt u dus ernstige schade aanbrengen aan uw constructie en deze potentieel onveilig maken. Daarom kunt u de volgende tips gebruiken om gemakkelijk een draagmuur te kunnen herkennen.

  1. Bouwtekeningen: heeft u de bouwtekeningen van uw woning, dan kunt u hier erg gemakkelijk op zien of u te maken heeft met een draagmuur of niet. Lees goed de legenda door, zodat u dit zeker weet. Bij twijfels laat u een specialist naar de tekeningen kijken.
  2. Dikte van de muur: het spreekt voor zich dat draagmuren sterk moeten zijn en dat betekent meestal dat ze automatisch ook vrij dik zijn. Is uw muur dunner dan 10 centimeter, dan is er een goede kans dat het geen dragende muur is. Gebruik deze regel echter niet alleenstaand, want er zijn uitzonderingen.
  3. De situatie boven: als uw muur beneden correspondeert met een muur op de bovenverdieping en deze dus doorloopt naar boven, dan heeft u zeker met een draagmuur te maken. Gevelmuren zijn dus draagmuren, muren tussen de woonkamer en de keuken zijn vaak dragend en scheidingsmuren tussen twee woningen zijn bijna altijd ook dragende muren.
  4. Balken: als in uw woning de vloerbalken zichtbaar zijn, dit is meestal in oudere woningen zo, dan kunt u een draagmuur herkennen doordat de balken hier dwars op liggen en de vloer door uw muur wordt gedragen.
  5. Naden: als de vloer boven uw muur van beton gemaakt is, dan kunt u kijken naar de richting waarop de naden lopen. Als deze naar uw muur lopen en hier dus haaks op staan (te vergelijken met de houten balken bij punt 4) dan zal uw muur hoogstwaarschijnlijk wel een draagmuur zijn.

Tip 2: gebruik voor het uitbreken van een draagmuur een specialist

Er zijn situaties waarin u een draagmuur wel zal moeten uitbreken. Dit is bijvoorbeeld als u een woonkamer gaat uitbouwen of als u een schuifpui wilt plaatsen. U moet dan een gat maken in de gevel en dat gebeurt op een speciale manier. Hier wordt een stalen raamwerk voor gebruikt dat in het gat wordt geplaats om de draagfunctie over te nemen. Hiervoor zijn bouwkundige berekeningen nodig en dat is voor de meeste klussers niet weggelegd. Daarnaast loopt u anders het risico dat uw huis gedeeltelijk instort en dat is natuurlijk geen risico om te nemen. Bij het uitbreken van draagmuren kunt u dus bijna altijd beter een specialist inschakelen.

Tip 3: welk of geen vergunning nodig?

Als u binnen in uw woning een muur gaat uitbreken, dan is de kans erg klein dat u daar een vergunning voor nodig heeft. Gaat u echter grote werkzaamheden uitvoeren aan uw woning of gaat u het uiterlijk van uw woning daar aanzienlijk mee veranderen, dan zal u hier mogelijk wel een vergunning voor nodig hebben. Is uw woning een monumentaal pand of deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht, dan kunt u het beste altijd een bezoek brengen aan de gemeente om te vragen wat de procedure is. Mocht er wel een vergunning nodig zijn, dan zal u moeten bewijzen dat uw werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de wettelijke regels die zijn vastgesteld in het Bouwbesluit. Deze hebben te maken met veiligheid en gezondheid, bijvoorbeeld. Als u zelf gaat breken dan kan het lastig zijn om dit aan te geven, terwijl een bouwbedrijf of een aannemer u hier wel mee kan helpen.

Tip 4: let op uw veiligheid

Als u zeker weet dat uw muur geen draagmuur is en dat u geen vergunning nodig heeft voor de werkzaamheden, dan kunt u overgaan tot het uitbreken van uw muur en dit doet u dan zelfs vrij gemakkelijk zelf. Wat dan wel erg belangrijk is, is dat u hier de juiste bescherming voor draagt. U zal dus zeker een veiligheidsbril moeten aanschaffen, handschoenen moeten dragen en werkschoenen moeten kopen. Daarnaast is het ook niet onverstandig om oordopjes te dragen. Trek ook kleding aan met lange mouwen en lange pijpen, zodat opvliegende muurdelen u niet kunnen verwonden. Verder gaat u voor uw veiligheid ook het beste rustig te werk en verwijdert u de muur laag voor laag. Uiteraard heeft u van tevoren bekeken waar de leidingen lopen.

Vergelijk offertes

Als u toch liever een specialist inschakelt voor het uitbreken van uw muur, dan is dit zeker een verstandige beslissing. Het is niet de bedoeling dat u uw woning schade aandoet omdat u verkeerd te werk bent gegaan. Via ons vindt u gemakkelijk de juiste vakman en kunt u geld besparen op de werkzaamheden. Geef uw opdracht door aan onze vergelijkingstool en u ontvangt alle financiƫle informatie die u nodig heeft.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen