Deurdranger monteren

Een deurdranger is een mechaniek dat u boven aan de deur monteert en dat ervoor zorgt dat de deur automatisch dicht gaat nadat u er doorheen bent gegaan. Er bestaan deurveren en deze zijn voornamelijk voor de lichtere deuren binnen erg handig, maar voor zwaardere deuren of een buitendeur is een deurdranger een betere optie. Dit apparaat bestaat uit een kastje en een schaar-arm. Wilt u dat uw huisdieren niet zomaar naar buiten kunnen als iemand per ongeluk de deur open heeft laten staan, of loopt u vaak met volle handen naar binnen en naar buiten en kunt u dan de deur niet sluiten? In dat geval kan een deurdranger een echte uitkomst bieden. En het installeren ervan is erg gemakkelijk zelf te doen, vooral als u onderstaand stappenplan volgt.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u relatief weinig materialen en gereedschappen nodig en veel daarvan zal u mogelijk al in huis hebben. U kunt het onderstaande lijstje met benodigdheden en huidige gemiddelde prijzen hanteren om te zien wat u nog extra zou moeten aanschaffen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Deurdranger met schaar-arm €50 Set schroevendraaiers €15
Inbussleutelset €10
Rolmaat €10
Potlood €1
Houtboor 3 mm €3
Boormachine €100

Tip: als u een deurdranger aanschaft, controleer dan even of de schroeven worden bijgeleverd. Is dit niet zo, dan meet u de dikte op van de deur en zal u nog extra schroeven moeten aanschaffen zoals aangegeven op de gebruiksaanwijzing van uw deurdranger. Het zou jammer zijn als u met uw boormachine klaar staat om de deurdranger te installeren en u komt er achter dat u geen schroeven heeft om hem te monteren. Meestal zijn er 6 schroeven nodig, maar het kan geen kwaad om een paar extra in te slaan, voor de zekerheid.

Stap 1: de plek van de deurdranger bepalen

De deurdranger bestaat uit een drangerhuis en een schaar-arm. U kunt het drangerhuis zowel op de deur als op het kozijn bevestigen. Het is de bedoeling dat de deurdranger aan de kant van de scharnieren komt te hangen en niet aan de andere kant van de deur. Op een deur met de scharnieren aan de rechter kant wordt het drangerhuis meestal aan de deur bevestigd. Bekijk de instructies van uw deurdranger goed en bepaal op die manier wat voor u het beste is.

Stap 2: de gaten voor het drangerhuis boren

Nu u bepaald heeft waar u wilt dat uw deurdranger komt te hangen, kunt u overgaan tot het bevestigen van het drangerhuis. Hierbij kunt u de regel aanhouden dat de as van het drangerhuis op een kwart van de deurbreedte komt. Aan de bovenkant houdt u ongeveer 1,5 centimeter vrij. Plaats het drangerhuis op de juiste plaats op de deur en gebruik een potlood om de gaten te markeren. Met een houtboor maakt u vervolgens op die plekken een boorgat, zodat de schroeven gemakkelijker geplaatst kunnen worden.

Stap 3: het drangerhuis bevestigen

Nu kunt u het drangerhuis weer op de deur plaatsen en de schroeven bevestigen. Als u tevreden bent met de plaatsing kunt u ze direct goed vast draaien. Als het goed is worden de schroeven geleverd bij uw deurdranger, maar het is wel verstandig om dit even te controleren.

Stap 4: de gaten voor de hefboom markeren

Nu kunt u bepalen waar de hefboom moet worden bevestigd. Dit doet u door deze opzij te duwen totdat u tegendruk voelt. Dit zal bij een afwijking van ongeveer 10 graden zijn. Controleer of de hefboom het kozijn kan raken en op een hoek van 90 graden staat met het kozijn. Als dat het geval is, dan heeft u de juiste plek te pakken. Plaats de trekstang tegen het kozijn aan en markeer de boorgaten.

Stap 5: de hefboom bevestigen

Boor met een houtboor weer wat gaatjes voor, voordat u de schroeven gaat plaatsen. Nu kunt u de hefboom aan het kozijn bevestigen en u kunt uw nieuwe deurdranger in gebruik gaan nemen.

Tip: als u de trekstang van de hefboom haalt is deze gemakkelijker te monteren. U kunt deze daarna gemakkelijk weer bevestigen. Dit is ook handig om te weten als u misschien een keer de deurdranger wilt uitschakelen.

Deze klus uitbesteden of zelf uitvoeren?

Het is natuurlijk altijd mogelijk om het bevestigen van een deurdranger uit te besteden en er zijn veel mensen die dit ook door een vakman laten doen. Echter, het is een vrij simpele klus en als u enigszins met een boormachine kunt werken, dan kunt u dit ook. Zoekt u gemak of heeft u zelf de tijd en het gereedschap niet, dan kunt u besluiten om de klus uit te besteden. Maar als u geld wilt besparen en u heeft het meeste gereedschap in huis, dan is het een kleine moeite om de deurdranger zelf te plaatsen.

Vergelijk offertes

Misschien bent u geïnteresseerd in de prijzen die de vakmensen uit uw omgeving vragen voor het monteren van een deurdranger? Vraagt u hier dan offertes op en u kunt direct de beste deal uitkiezen. Vergeet dan niet ook de andere klusjes in huis aan te bieden die u nog heeft liggen. U zal dan goedkoper uit zijn en heeft alles in één keer afgerond.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen