Stappenplan zelf deuren schilderen

De deuren in huis vormen een belangrijk onderdeel van het geheel. Dit maakt dat je de deuren regelmatig onderhouden en geschilderd moeten worden voor een frisse en vernieuwde look. Veel mensen proberen de deuren in en buitenshuis echter zelf te schilderen om te besparen op de hoge kosten van de schilder. In de tekst hieronder kom je een praktisch stappenplan tegen die je prima kunt gebruiken wanneer je zelf deuren wilt gaan schilderen.

 

De deuren schilderen

Ga je je deuren een lakje verf geven voor een nieuwe uitstraling? Kies dan voor het gebruik van de juiste verfsoort. We kunnen een onderscheid maken tussen binnendeuren en buitendeuren. De deuren buiten moeten bestand zijn tegen weersomstandigheden als felle zon, regen, sneeuw, wind en dergelijke. Bij het bij het schilderen van binnendeuren is het belangrijk om de bewoners te beschermen; verfsoort voor binnenshuis heeft geen nare chemische geur en droogt snel. Bepaal verder of je zelf het verfwerk gaat uitvoeren of toch liever een expert inschakelt.

 

Meest geschikte verfsoort

Om de deuren te verven binnen of buitenshuis ga je moeten bepalen welk soort verf het meest geschikt is. Je kunt namelijk niet zomaar kiezen voor elke verfsoort. De basissoorten verf speciaal voor deuren zijn Acrylverf en Alkydverf. Acrylverf is een verfsoort op waterbasis, ideaal om de binnendeuren te verven aangezien Acrylverf niet stink en snel drogend is. Alkydverf is gemaakt op basis van terpentine, ideaal om de buitendeuren te verven. Alkydverf dekt namelijk beter, is waterbestendig en zorgt voor een egaal eindresultaat.

Tip: Vind je het moeilijk om de juiste verfsoort uit te kiezen? Schakel dan een expert in om je van deskundig advies te voorzien.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Je kunt zelf aan de slag gaan met het schilderen van de deuren in je huis. Hier komen namelijk diverse voordelen bij kijken. Door zelf te deur te schilderen kun je uitgaan van de onderste voordelen: 

 • Je bespaart een hoop op de kosten; de arbeidskosten vallen namelijk weg.
 • Je hebt de volledige controle over het schilderwerk en kunt je eigen tempo bepalen.
 • Je kunt trots op het eindresultaat zijn.

Door het inschakelen van een expert ben je van professioneel advies op maat verzekerd en van kwalitatief en prachtig schilderwerk waardoor je deur er netjes uit zal zien. Door een schilder die erkend is in te schakelen krijg je overigens garantie op het verfwerk, je bent sneller klaar met alles en daarnaast hoef je zelf niet te zorgen voor alle materialen en gereedschappen.

 

Kosten

Koop je zelf alle materialen, dan kost dit gemiddeld € 35 tot € 45 en voor de gereedschappen die je nodig hebt ben je ergens tussen de € 15 of € 20 kwijt. Reken je toch liever een expert in, dan betaal je € 60 – € 100 per standaard deur. Naarmate het aantal deuren die je wilt laten schilderen meer is, dalen de kosten per stuk. 

 

Zaken die de kosten bepalen

Meerdere factoren spelen een rol bij het bepalen van de kosten van het verven van de deur. Het gaat om zaken als het aantal deuren, het materiaal en de afmetingen van de deuren en de moeilijkheidsgraad van de klus. Het belangrijkste hierbij is het aantal deuren. Naarmate je meer deuren wilt laten schilderen zullen de kosten verlaagd worden dan als je slechts 1 of 2 deuren wilt laten verven.

 

Benodigdheden

Veel heb je niet nodig als je het kluswerk zelf wilt gaan uitvoeren. In principe zijn dit de materialen en gereedschappen die je nodig hebt om een deur zelf te gaan schilderen:

 • Grondverf
 • Deurverf
 • Afplaktape en afdekvlies
 • Ontvetter
 • Houtvuller en plamuur
 • Plamuurmes 
 • Acrylaatkit en kitpistool
 • Schuurpapier en schuurspons
 • Verfbeugel
 • Kwasten en rollers
 • Verfkrabber
 • Viltroller
 • Verfrooster

 

Voorbereiding 

Een optimale voorbereiding op het zelf schilderen van de deuren is van cruciaal belang als je voor een strak en prachtig eindresultaat wilt zorgen. Belangrijk is om te zorgen dat de ruimte waar de deur geverfd wordt goed geventileerd wordt, dat de temperatuur een graad of 20°C is en dat je bij daglicht werkt om te voorkomen dat je stukken oppervlak mist. Ga over tot het ontruimen van de ruimte en het losschroeven van het deurbeslag van de deur. Til de deur uit de scharnieren lift voor efficiënter werk.

 

Stappenplan

Naast het gebruik van een stappenplan is het verstandig om de instructies netjes op te volgen; zo voorkom je ongelukken of andere lastige gevolgen. Het stappenplan hieronder geeft duidelijk aan welke handelingen je moet nemen als je een deur wilt gaan schilderen:

Stap 1: Ontvet de deur.

Stap 2: Vul gaatjes en scheuren op met vulmiddel.

Stap 3: Verwijder oude verflagen en bladderende verfresten

Stap 4: Schuur de deur om oneffenheden te verwijderen.

Stap 5: Maak de deur schoon.

Stap 6: Breng een laag grondverf aan en laag goed drogen.

Stap 7: Schuur en reinig de grondlaag.

Stap 8: Breng de eerste verflaag aan op de deur.

Stap 9: Laat de laag goed drogen en breng een tweede laklaag aan.

Stap 10: Verwijder de afplaktape wanneer de verf nog niet gedroogd is.

Stap 11: Het deurbeslag weer aanbrengen en de deur in de scharnieren hangen.

 

Handige tips verven zonder strepen

Streeploos verven kan best een moeilijke taak zijn, maar het eindresultaat is prachtig en gaat jarenlang mee. Goed verven zonder strepen doe je zo:

 • Gebruik een geschikte grondverf voor een goede hechting.
 • Gebruik zowel een roller als een kwast en weet op welke momenten welke nodig is.
 • Gebruik geen dikke laag verf, maar rol de verf evenredig uit voor een glas eindresultaat.
 • Schilder altijd van boven naar beneden en verf met de houtnerf mee.
 • Verwijder de tape wanneer de verf nog deels nat is.
 • Zorg ervoor dat je de verf voor gebruik goed doorroert.

 

Offertes vergelijken

Het inschakelen van een erkend schildersbedrijf kan in de meeste gevallen de meest verstandige keuze zijn. Vergelijk altijd eerst meerdere offertes met elkaar en ga na bij welke specialist je profiteert van de meest voordelige prijs tegen de beste kwaliteit. Je kunt zo nagaan bij welke schilder je de beste deal scoort. 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons