Hoe kies ik juiste schutting?

Wanneer u een schutting gaat kopen komt u er al snel achter dat er heel veel soorten van beschikbaar zijn. We hebben voor u een aantal stappen gezet om tot de aanschaf van een goede schutting te komen.

Stap 1: Kijk naar wat er allemaal mag

De gemeente en de woningstichting hebben hun regels opgesteld waarin je kan zien aan wat voor eisen een schutting moet voldoen. Het is dan ook goed om deze eerst door te nemen voor u over gaat tot de aanschaf van een schutting. In deze eisen worden richtlijnen gegeven voor de hoogte van een schutting en in sommige gevallen ook het materiaal van een schutting. Het is goed om deze zaken eerst door te nemen voor u een schutting gaat plaatsen.

Stap 2: overleg met uw buren

Alvorens een schutting te gaan plaatsen is het goed om eerst met uw buren te overleggen. Zij zullen ook naar uw schutting moeten kijken en daarom is het zaak dat u samen tot een goed besluit komt. Dit heeft een bijkomend voordeel. Aangezien u samen de schutting aanschaft zult u ook samen de kosten kunnen dragen. Zo pakt het voor u en de buren wat voordeliger uit.

Tip: als u er niet samen uitkomt

Uiteraard zullen er altijd gevallen zijn waarin u er niet met uw buren samen uitkomt wat voor een type schutting u zult gaan nemen. In dat geval kunt u de buren de bestaande schutting laten behouden. U plaatst uw eigen schutting op uw eigen erf. Dat houdt in dat u een deel van de tuin opgeeft om uw nieuwe schutting te plaatsen.

Stap 3: kijk naar de omgeving van uw tuin

Een van de redenen waarom veel schuttingen niet stevig staan en bij een storm bezwijken is wel dat er teveel bomen omheen staan. De wortels van deze bomen drukken de schuttingpalen op waardoor deze los komen te staan. Wanneer u een dergelijke situatie rondom uw schutting heeft doet u er verstandig aan om een schutting te kiezen waarvan de palen in beton worden gegoten. Alleen op die manier weet u zeker dat uw schutting het jarenlang zal volhouden.

Stap 4: Het karakter van uw schutting

Bij een schutting kan er sprake zijn van meerdere karakters. U kunt gaan voor een schutting van hout, maar u kunt ook kiezen voor een zogeheten groene afscheiding. In dat laatste geval kiest u ervoor om bijvoorbeeld coniferen te kiezen. Een tuin krijgt daarmee een minder strak effect en voelt gelijk een stuk warmer aan. Coniferen zijn bovendien een natuurlijk middel om de lucht in uw tuin te filteren.

Tip: een schutting met groen die begroeid is

Wilt u een groene schutting, dan komt u doorgaans met het probleem te zitten dat u de eerste jaren tegen een redelijk kale schutting aankijkt. Zeker wanneer u kiest voor panelen die moeten volgroeien met klimop zal dit het geval zijn. In dat geval kunt u ervoor kiezen om een schutting te kiezen die al begroeid is. Deze panelen worden zo verkocht dat u de planten ingraaft bij het plaatsen van de schutting. Zo heeft u gelijk een mooie groene schutting waar u weinig werk aan zult hebben.

Stap 5: kijk naar verdere eisen die u stelt aan uw schutting

Bij een schutting zult u altijd meer eisen stellen wanneer u bijvoorbeeld in een hoekwoning woont. Zeker wanneer er een hoop geluid van de straat af uw tuin binnenkomt kunt u beter kiezen voor een schutting die een geluidswerende werking heeft. Er zijn speciaal voor deze tuinen speciale schuttingen in de handel die gemaakt zijn van geluidswerend kokos, of bamboe. Doordat er een beetje lucht in het materiaal blijft stilstaan wordt er een barrière gevormd tussen uw schutting en de buitenwereld.

Stap 6: een schutting met een beetje meer

Wilt u uw tuin een stevige omheining geven en woont u in een omgeving waar u zelf mag bepalen hoe uw schutting eruit ziet, kiest u dan bijvoorbeeld voor gabions of schanskorven. Deze schuttingen bestaan uit panelen die u vult met bijvoorbeeld grote stukken steen. Op die manier krijgt u een stoere omheining die tegelijk een hoop geluid en inkijk buitenhoudt. Het kan zijn dat de gemeente verordeningen heeft waarin staat dat u het straatbeeld niet teveel mag aantasten. Overlegt u in dat geval goed met de leverancier of een dergelijke schutting een mogelijkheid is.

Tip: een plaatselijke leverancier kiezen

Bij het plaatsen van een schutting is het goed om voor een plaatselijke leverancier te kiezen. Deze zal niet alleen een kortere afstand naar uw huis hoeven af te leggen; hij kan u gelijk voorlichting geven over de eisen die de gemeente stelt aan een schutting. Hij kan u behoeden voor een kostbare miskoop. Daarnaast kan een plaatselijke leverancier ook een goed advies geven voor een schutting die de komende jaren staat als een huis.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen