KlussenKlussen

Gasleiding afpersen

Een gaslek in huis komt vaker voor dan u misschien denkt. En uiteraard kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Het is belangrijk dat uw gasleidingen in optimale staat verkeren en dat u deze niet verwaarloost. Regelmatig onderhoud is dan zeker een vereiste. Als u vermoedt dat u een gaslek heeft, of u wilt gemoedsrust met betrekking tot de staat van uw gasleidingen, dan kunt u ze laten afpersen door een specialist.

Gasleiding afpersen, wat is dat?

Aangeraden wordt om zeker een keer in de 5 jaar uw gasleidingen te laten controleren en te laten afpersen. Ook is het verstandig om dit te doen als u werkzaamheden in huis hebt laten uitvoeren waarbij u de gasleidingen omgelegd of vervangen heeft. Het afpersen kan eigenlijk alleen gedaan worden door een specialist, omdat hier bepaalde apparatuur voor wordt gebruikt. Het is ook mogelijk om deze apparatuur te huren, maar aangeraden wordt om het afpersen van uw leidingen niet zelf te doen. Met deze apparatuur kan een lek direct worden opgespoord, ook op moeilijk te bereiken plaatsen zoals in de kruipruimte. De specialist kan dit lek dan verhelpen en u weet zeker dat uw buizen veilig zijn.

Stappenplan gaslek opsporen

U kunt ook zelf proberen het gaslek op te sporen. Als u gas ruikt in huis, dan is het niet verstandig om hier lang mee te wachten. Ook als u aan het klussen bent geweest aan of rondom de gasleidingen, kunt u dit stappenplan volgen om zeker te zijn dat u geen lekkages heeft veroorzaakt.

Stap 1: een bezoekje aan de bouwmarkt

Als u zelf gaat kijken of u een gaslek heeft, dan is afpersen dus eigenlijk geen optie. Dit wordt gedaan door specialisten die daar de juiste apparatuur voor hebben en weten waar ze mee bezig zijn. Maar bij de bouwmarkt zijn wel sprays beschikbaar waarmee u het gaslek kunt proberen te vinden. Deze kosten gemiddeld €5 per flesje. Als alternatief kunt u ook een kwastje met zeepsop gebruiken.

Stap 2: het gas opendraaien

Nadat u uw klus heeft afgerond draait u de hoofdgaskraan weer open (indien van toepassing).

Stap 3: de spray aanbrengen

Schud de bus met gaslekzoeker goed voor 1 minuut lang. Daarna spuit u de inhoud op alle koppelingen, aansluitingen en verbinding en zorg dat u dit riant aanbrengt. Doe dit van ongeveer 30 tot 50 centimeter afstand. Vermoedt u dat er in de buizen zelf een lek zit, dan brengt u daar ook gaslekzoeker aan.

Stap 4: de leidingen inspecteren

Als er sprake is van een lekkage dan zullen er op die plaats bellen verschijnen. U kunt vervolgens zelf proberen de lekkage te repareren, maar soms is het beter om daar een specialist voor in te schakelen.

Stappenplan bij het aantreffen van een gaslek

Als u vermoedt dat u een gaslek heeft, of u heeft het gaslek gevonden in uw buizen, dan kunt u het beste het volgende stappenplan volgen.

  1. Draai de gaskraan direct dicht.
  2. Open alle ramen en deuren in uw woning en laat deze goed doorluchten.
  3. Ga naar buiten en bel een erkende installateur.

Wat moet u niet doen bij een gaslek?

  • De geur negeren en hopen dat deze weggaat.
  • Een sigaret opsteken of uw gasfornuis aan doen.
  • Elektrische apparatuur en een mobiele telefoon gebruiken in huis.

Hoe kunt u een gaslek voorkomen?

Een gaslek is te voorkomen door uw leidingen en cv-installatie altijd goed te laten onderhouden. De beste manier om dit te doen is door een onderhoudscontract af te sluiten. De meeste installateurs bieden verschillende soorten contracten aan. Het meest simpele pakket is alleen voor onderhoud. Moeten er dan onderdelen vervangen worden, dan betaalt u hier apart voor. Het is ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten waar de standaard onderdelen bij in zijn betrokken, zodat deze ook zonder extra kosten worden vervangen. Verder zijn er onderhoudscontracten waarbij u ook kunt bellen als uw ketel of leidingen defect zijn. Hier zit dan een reparatieservice bij in. Het type onderhoudscontract dat u nodig heeft kunt u bepalen door de leeftijd van de installatie en de leidingen. Hoe ouder deze worden, hoe groter de kans op een defect of een lekkage en dus hoe beter u zichzelf hiervoor kunt dekken.

Een gecertificeerde installateur

Er zijn plannen om het beroep cv ketel installateur en monteur in 2021 beschermd te maken. Dat betekent dat deze specialisten een erkenning moeten krijgen voordat ze mogen werken met cv-ketels en gasleidingen. Hier is een behoefte aan, omdat er te veel monteurs rondlopen die eigenlijk de juiste kwalificaties niet hebben en de veiligheid van iedereen staat dan op het spel. Door het beroep erkend te maken krijgt u een kwaliteitsgarantie, maar daarvoor moet u dus nog wel een paar jaar wachten. Tot die tijd kunt u de keurmerken van het montagebedrijf controleren om zeker te zijn dat u met vakmensen te maken krijgt. Let u dan op de volgende benoemingen.

  • OK CV: dit is een keurmerk voor installatie- en montagebedrijven van cv-ketels. Alleen correct geschoolde monteurs mogen dit keurmerk voeren.
  • SEI register: hierin worden bedrijven genoemd die bewezen hebben vakbekwaam te zijn, veilig te werken en de juiste kennis te hebben.

Vergelijk offertes

Voor allerlei financiële vragen omtrent werkzaamheden aan uw cv-ketel en gasleidingen kunt u terecht bij onze vergelijkingstool. U geeft dan uw opdracht door aan een aantal bekwame monteurs die u vervolgens een offerte zullen sturen. Zo kunt u geld besparen en zeker zijn dat u een specialist in huis haalt.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen