Gevel laseren: dit moet je weten!

Bij een gevelreiniging wordt het vuil dat op je gevels zit verwijderd. Voor elke soort vervuiling heb je echter een bepaalde reinigingsmethode, waardoor het van belang is dat je de soorten gevelvervuilingen kunt herkennen. Eveneens is het van belang uit welk materiaal je gevel is opgebouwd. Op poreuze ondergronden kun je niet alle gevelreinigingen toepassen. Een gevelreiniging middels een laser kan hierbij de ideale oplossing zijn.

Wat is een laserreiniging van je gevel?

Een gevel reinigen door middel van een laser gebeurt middels een sterk geconcentreerde laser die op het oppervlak wordt gericht. Hierdoor wordt het oppervlak flink verhit en lost de vervuiling in de lucht op. De laser brengt geen schade toe aan je poreuze gevel en is daarom uitermate geschikt voor deze kwetsbare ondergronden. Een gevelreiniging middels een laser wordt daarom ook vaker toegepast op de gevels van historische gebouwen en monumenten. Tevens is een laserreiniging een milieuvriendelijke optie, omdat er geen chemische stoffen gebruikt worden en in het milieu terechtkomen

Wat zijn de nadelen van een laserreiniging?

Een van de bekendste nadelen van een laserreiniging is dat de reiniging alleen werkt op lichte gevels. Een licht oppervlak kan namelijk de laser optimaal weerkaatsen. Het donkere vuil absorbeert de laser daarentegen, waardoor het vuil oplost. Donkere oppervlaktes kunnen ook behandeld worden met een laser, maar hierbij mag in de gevel geen metaalpigmenten zitten. Het grootste nadeel blijft echter de prijs van een laserreiniging op je gevel. De arbeidskosten zijn hoog, omdat de klus de nodige tijd in beslag neemt. Kortom, je moet er ook rekening mee houden dat de klus een aantal dagen duurt. Je moet dus niet al te veel problemen ermee hebben dat er een steiger enkele dagen voor je deur staat en werklui constant bij je over de vloer komen.

Verkleuring van de gevel na de behandeling met de laser

Bij gevels die bestaan uit soorten natuursteen kan er na de laserreiniging verkleuring optreden, omdat alle vervuiling verdwijnt. Ook bij het te lang houden van de laser op een bepaalde plek kan door de extreme verhitting verkleuring optreden door smelting van het materiaal. Verkleuring is dus niet uit te sluiten en men kan dit proces ook niet helemaal verklaren. De keuze voor een geschikte laser, zoals de Nd:YAG laser, kan hierbij al enorm helpen.

Wat zijn de kosten van een laserreiniging?

De kosten van een laserreiniging zijn kortom aan de hoge kant, omdat het een lange en arbeidsintensieve klus is. Hierbij geldt dat hoe groter je te reinigen gevel is, des te duurder is de klus. Je betaalt bij een laserreiniging dus vooral veel geld aan arbeidskosten. De materiaalkosten vallen daarentegen wel gunstig uit. Wel zul je reiskosten/voorrijkosten van de gevelreinigers nog erbij moeten rekenen voor meerdere dagen. Deze kun je enigszins drukken door te kiezen voor een lokaal gevelreinigingsbedrijf, omdat je zo een lagere kilometervergoeding hoeft te vergoeden.

Kun je een laserreiniging van je gevel niet zelf uitvoeren?

Je kunt niet zelf een laserreiniging aan je woning doen, omdat er veelal gebruik wordt gemaakt van een zeer dure laser, namelijk de Nd:YAG laser. Voor een particuliere eigenaar is die nauwelijks te betalen. Een professionele gevelreiniger zal daarnaast geen schade toebrengen met een laser aan je gevel door deze te lang op dezelfde plek te richten of zichzelf te verwonden.

De voorwaarden waar een goede laser moet voldoen

De laser wordt gebruikt op een golflengte van 1064 millimeter en kan hierdoor zorgen voor een efficiënte behandeling van je gevel. Bij een laserreiniging is het daarnaast van belang dat je te maken hebt met pulserend licht, waardoor de laser een pulstijd tussen de 10-9 en 10-7 seconden moet hebben. De pulstijd bepaalt de hoeveelheid energie, die geleverd kan worden. Het type vuil bepaalt op zijn beurt weer de energie die er nodig is. Het is ook mogelijk de laser op verscheidene niveaus te zetten, waardoor de diepte van het te verwijderen vuil zelf bepaald kan worden. Nieuwe vervuiling van de gevel zal dan langer op zich laten wachten.

Wat kost een reiniging van je gevel door middel van een laser?

Een prijsindicatie van een laserreiniging is moeilijk te geven, aangezien het afhangt van de oppervlakte die gereinigd moet worden en de moeilijkheidsgraad van het te verwijderen vuil. Vraag daarom meerdere prijsofferte aan bij bedrijven die werken met een laserreiniging. Hierdoor krijg je een beter beeld van de kosten en kun je de voordeligste laserreiniging voor jouw gevel uitkiezen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen