Welke multitool voor mijn klus?

Multitools zijn ideaal voor iedereen die ervan houdt om te klussen in huis. Ze zijn erop gemaakt dat iedereen er standaard klusjes mee uit kan voeren en hier niet voor hoeft te investeren in meerdere apparaten. Zo kunt u met multitools iets bewerken, schoonmaken, repareren, schuren, zagen en krabben en daardoor zijn deze apparaten echt multifunctioneel inzetbaar. Voor klussers met een specialisme zal een multitool niet genoeg specifieke functies kunnen bieden. Deze mensen investeren dan ook liever in een duurder en specialistischer apparaat. Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van een multitool, dan zal u moeten bedenken welke dit wordt. De onderstaande informatie kunt u dan gebruiken bij het maken van uw keuze.

Soorten multitools

Eigenlijk zijn de meeste multitools vrijwel hetzelfde en kunt u er dezelfde dingen mee. Het is daarom niet zo dat er een groot aantal soorten multitools aanwezig zijn. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen een oscillerende multitool en een mini multitool.

  • Oscillerende multitool: dit type trillende multitool geeft u de meeste mogelijkheden. Er zijn een groot aantal accessoires en hulpstukken die u kunt blijven aanschaffen en waarmee u uw mogelijkheden vergroot. Van het verwijderen van voegen tussen tegels, tot het aanbrengen van uitsparingen en van het precies afzagen van laminaat tot het verwijderen van tapijt. Met deze multitool is het allemaal mogelijk.
  • Mini multitool: een mini multitool is meestal roterend en daardoor ideaal voor klussen zoals zagen, frezen en slijpen. Omdat deze tool klein is kunt u er erg precies mee werken en is hij ook licht van gewicht. Een bekende roterende multitool is de Dremel en daarvoor kunt u accessoiresets kopen waarmee u allerlei handige klusjes kunt uitvoeren. Echt zware klussen kunt u met het mini multitool echter niet. Hiervoor heeft u dan een specialistische machine nodig.

Waarop moet u letten als u een multitool aanschaft?

Er valt dus onderscheid te maken tussen een multitool die trilt (oscillerende multitool) en een multitool die roteert (mini multitool) en u zal hier tussen moeten kiezen. Deze keuze maakt u naar aanleiding van de klus die u er nu mee wilt uit gaan voeren, maar ook met het oog op de toekomst en de andere werkzaamheden waarvoor u uw multitool wilt gaan gebruiken. Nadat u die keuze heeft gemaakt zal u nog een multitool moeten uitkiezen uit het aanbod. Daarbij kunt u de volgende punten overwegen.

  • Het gebruikersgemak: een multitool is zeer breed inzetbaar, maar als u problemen heeft om de verschillende accessoires te plaatsen dan is deze ineens niet zo handig meer. Een gedeelte van het gebruikersgemak van een multitool heeft dus te maken met het snel kunnen wisselen van kopstukken. Andere factoren die u dan kunt meenemen zijn het gewicht van de multitool, de bediening ervan en of deze lekker in uw hand ligt.
  • Accu ja of nee: er zijn multitools met en zonder accu. Tools met een accu zullen altijd werken zo lang u elektriciteit heeft. U wordt dan wel belemmerd door een snoer en als u buiten wilt werken een verlengsnoer. Kiest u voor een multitool met accu, dan kunt u deze altijd en overal gebruiken mits de accu is opgeladen. Veel mensen investeren dan ook in een reserveaccu, zodat ze niet tussen het werken zonder power komen te zitten.
  • Het vermogen: als u een multitool met een accu aanschaft, dan kunt u aan de Ah (Ampère per uur)-waarde aflezen hoe sterk de batterij is en hoe lang deze zal meegaan. Hoe hoger de Ah-waarde hoe beter te batterij. Bij een multitool met een snoer wordt de kracht uitgedrukt in Watt. Ook hier geldt hetzelfde, hoe hoger het Wattage, hoe zwaarder de klussen die de multitool aankan.
  • De mogelijke accessoires: als u echt van plan bent uw multitool voor allerlei doeleinden in te zetten, dan is het belangrijk dat deze de juiste accessoires heeft daarvoor. Met het oog op de toekomst is het dus niet verkeerd om te kijken wat u er nog meer mee zou kunnen doen, mocht er behoefte naar komen. U kunt dan kijken naar de hoeveelheid accessoires, maar ook naar de kwaliteit van deze accessoires. Hoe meer u de multitool wilt gaan gebruiken en voor hoe meer doeleinden u deze wilt gaan inzetten, hoe belangrijker kwaliteit wordt.
  • Instellingen: de meeste multitools hebben vrij weinig instellingen. U verandert de functionaliteit door een nieuw accessoire op te zetten en niet door een knop te gebruiken. Er zijn wel multitools waarmee u het toerental in kunt stellen. Hierdoor worden ze echt geschikt voor iedere klus.

Vergelijk offertes

U kunt uw klus ook uitbesteden in plaats van een multitool aan te schaffen. Als u wilt weten hoeveel dit u gaat kosten kunt u onze vergelijkingstool gebruiken. U kunt dan in een korte tijd een aantal offertes ontvangen en zo direct zien wat u zal moeten betalen en uiteraard wie u de beste deal kan bieden.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen