Hoe kies ik de juiste bestrating?

Heeft u een eigen tuin, dan is het heel fijn als deze goed bestraat is. Een goede bestrating is immers iets waar u jarenlang met plezier tegenaan kijkt. Door u vooraf goed te oriënteren op uw tuin bespaart u zich na een paar jaar de moeite van het opnieuw bestraten van de tuin. We hebben een kort stappenplan voor u op een rij gezet en daarnaast keken we hoe u hierop kan besparen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Stap 1: kijk naar uw budget

Voordat u een tuin gaat bestraten is het goed om voor uzelf op een rij te hebben hoeveel u te besteden hebt voor de bestrating. Ga daarbij uit van de kosten van de bestrating maar hou ook alvast in uw achterhoofd dat u er mogelijk een stratenmaker voor nodig zal gaan hebben.

Stap 2: maak een plan

Maak een overzicht van uw tuin en geef daarin aan waar u de bestrating wil hebben. Aan de hand van de afmetingen van uw tuin en de bestrating die u wil gaan aanleggen bepaalt u hoeveel bestrating u nodig zal hebben. Reken op ongeveer 10 procent meer dan u aanvankelijk hebt uitgetekend. U zal namelijk ook nog stenen of tegels moeten gaan knippen om de randen af te werken.

Tip: bestraat niet de hele tuin

het lijkt heel gemakkelijk in het onderhoud om de hele tuin te bestraten. Feit is dat door een compleet bestrate tuin het regenwater niet meer zo gemakkelijk weg kan stromen uit uw tuin. Doordat veel bestrating niet goed is gedraineerd en doordat er te weinig gras en groen in een tuin wordt aangeplant heeft ons land te maken met een grondwaterprobleem. Houd hier rekening mee.

Stap 3: Wat is uw stijl

  • Bedenkt goed vooraf in wat voor een stijl u de tuin wil gaan inrichten. We onderscheiden de volgende categoriën:
  • De strakke en moderne tuin. Dit is een tuin die zonder al teveel poespas met gladde strakke tegels wordt afgewerkt. U kan er betonklinkers voor gebruiken wanneer u weinig budget heeft, maar natuursteen is ook een optie.
  • De landelijke tuin. Deze tuin legt u aan met ruwere tegels en u gebruikt er tevens stoere materialen voor. Denk aan stukken rotssteen en bijvoorbeeld grof grind wat je erin verwerkt.
  • De romantische tuin. Dit is de tuin waarin u met gebakken stenen aan de slag gaat. Door hiermee te werken kunt u gemakkelijker patronen aanleggen in de bestrating. Getrommelde stenen zijn eveneens heel goed te gebruiken in de romantische tuin.

Tip: verwerk grind in je tuin

Juist in die delen van uw tuin waar u weinig gaat lopen is het een goed idee om grind aan te leggen. Grind heeft als groot voordeel dat het alsnog water kan doorlaten wanneer het hard regent. Bovendien is het een materiaal wat de aarde niet helemaal afsluit. Denk er bij grind wel aan dat u bijvoorbeeld worteldoek onder het materiaal plaatst om te voorkomen dat het grind wegzakt in de tuin.

Natuursteen gebruiken in uw tuin

Heeft u een goed budget voor uw bestrating en wilt u strakke stenen dan doet u er goed aan om natuursteen te gebruiken voor de bestrating. Natuursteen kan bijvoorbeeld basalt of graniet zijn. U kan ook kiezen voor leisteen of zandsteen. Het grote voordeel van stenen is dat iedere steen uniek is; er zit geen standaard structuur in verwerkt waardoor u een tuin krijgt waar geen tweede van is. Bestel de natuurstenen zoveel mogelijk uit één en dezelfde batch om een te groot kleurverschil te krijgen bij de natuurstenen bestrating.

Betonklinkers voor de tuin

Betonklinkers zijn de goedkoopste vorm van bestrating voor de tuin. Ze hebben allemaal dezelfde kleur, maar door de tijd heen zullen ze een zekere verkleuring oplopen. U kan betonklinkers eveneens het beste in één batch kopen zodat je zeker weet dat je geen kleurverschil krijgt.

Gebakken stenen

Met gebakken stenen kunt u het mooiste een patroon leggen. Door meerdere soorten gebakken stenen door elkaar te plaatsen krijgt u een mooi kleurenpatroon in de tuin. Een groot voordeel van gebakken stenen is dat ze niet zullen gaan verkleuren en dat ze heel gemakkelijk op vorm kunnen worden gemaakt.

Besparen op uw bestrating

Bij bestrating is het van het grootste belang dat je er niet teveel voor gaat betalen. We hebben een paar praktische tips om te besparen. Leg in één keer goed aan. Niets is zo vervelend als een tuin bestraten en er dan na een jaar achter komen dat u opnieuw aan de slag moet omdat er toch dingen mis zijn gegaan. Wanneer u wil voorkomen dat u een vergissing maakt bij de aanleg of de fundering van de bestrating is het een prima idee om een stratenmaker in te schakelen voor deze klus. U geeft bij het aanbrengen wat meer geld uit maar u maakt er naderhand geen extra kosten aan. Vergelijk de prijzen. Stratenmakers hanteren nogal wisselende prijzen. Het is dan ook altijd verstandig om deze eerst te vergelijken voor u een stratenmaker inschakelt. Dat doet u met deze button.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen