Veelgemaakte fouten architect

Een architect heeft de kennis en de ervaring om voor u een bouwwerk te ontwerpen. Hij of zij weet hoe ervoor te zorgen dat dit bouwwerk voldoet aan alle wettelijke eisen van het Bouwbesluit, dat het sterk en duurzaam is en dat het alle gewenste voorzieningen bevat. Het beroep architect is niet voor niets beschermd en gelukkig mag niet iedereen zichzelf zomaar architect noemen. Als u een idee heeft over een bouwwerk dat u wilt laten plaatsen of een verbouwing die u wilt laten uitvoeren, dan kan de expertise van de architect onmisbaar blijken. Hier leest u over enkele fouten die regelmatig gemaakt worden bij het zoeken en gebruiken van een architect.

Niet vragen naar referenties

Als er één beroep bijzonder geschikt is voor het aanleveren van goede referenties, dan is dit het beroep architect wel. Als u een dialoog bent aangegaan met een mogelijke architect voor uw werkzaamheden, dan is het altijd goed om te vragen naar referenties. En neemt u dan geen genoegen met foto’s van projecten, want deze foto’s heeft de architect specifiek voor dat doeleinde uitgezocht en bewerkt. Vraag naar een voorbeeld van een gebouw dat de architect heeft ontworpen en ga dit zelf bekijken. Eventueel vraagt u naar meerdere voorbeelden. Dit geeft u de unieke kans om het werk van de architect in het echt te zien en om te kijken of de stijl van de architect aansluit bij uw eigen ideeën.

Een architect aannemen waarmee het niet klikt

Het is erg belangrijk dat u een architect probeert aan te nemen met wie u direct en klik voelt. Deze persoon moet namelijk uw visie kunnen omzetten in een realistische bouwtekening en daarbij zo nauw mogelijk aansluiten bij wat u voor ogen heeft. Ook daarna zal u nog veel samenwerken met de architect om van deze bouwtekening een echt gebouw te maken. Als u niet met elkaar overweg kunt, dan zal u veel problemen tegenkomen tijdens dit traject.

Niet vragen om een gratis kennismakingsgesprek

Het is altijd goed om met meerdere architecten te praten voordat u een keuze maakt. Alleen dan weet u zeker dat u een expert aanwijst met dezelfde smaak als u en met wie u een klik heeft. Architecten vragen meestal een prijs per uur en dit is dan ook wat u mogelijk in rekening gebracht wordt voor een kennismakingsgesprek. Zo’n gesprek van anderhalf uur kan u dan gemakkelijk €75 tot €100 kosten en dat terwijl u nog niet eens weet of u met deze persoon in zee wilt gaan. Weer andere architecten bieden wel een gratis kennismakingsgesprek aan, dus het is helemaal niet vreemd om dit van alle architecten te vragen. U kunt dan altijd voorstellen om een korter gesprek te houden om de mogelijkheden te bekijken en een echt betaald intakegesprek te voeren als u besluit met deze architect verder te gaan.

Geen duidelijke prijsafspraken maken

Het kan lastig zijn voor een architect om een prijs met u af te spreken. Dat komt doordat geen enkel project voor de architect hetzelfde is en dat de betrokkenheid van de architect bij het project ook verschilt. Probeer in ieder geval te voorkomen dat de architect een prijs per uur met u wilt afspreken, want dit is voor u veel te onvoorspelbaar en veel te onzeker. U kunt daar geen financiële planning mee maken. In plaats van een prijs per uur, kunt u de architect het volgende voorstellen.

  • Per vierkante meter: als uw bouwwerk simpel is, dan kunt u de architect vragen een prijs ver vierkante meter te rekenen. Dit is voor u bijzonder gunstig, omdat u dan van tevoren exact weet hoeveel u moet gaan betalen. Het aantal vierkante meters verandert immers niet. Een architect zal niet zo happig zijn op deze optie, omdat er geen ruimte is voor fouten. Het is dus mogelijk dat de architect zichzelf op deze manier te kort doet.
  • Een percentage: de architect zal bij wat grotere en ingewikkeldere projecten eerder om een percentage van de totale kostprijs vragen. Vaak ligt dit percentage ergens tussen de 7 en de 12 procent. Deze optie geeft u nog steeds een bepaalde zekerheid, maar het is voor de architect veiliger. Als jij een goed plan hebt en een realistisch budget, dan weet u ongeveer wat de architect aan kosten zal vragen. Houd er wel rekening mee dat weinig bouwwerken binnen budget blijven.

Niet controleren of de architect is geregistreerd

Het beroep architect is beschermd en dat betekent dat iemand zonder de juiste diploma’s en werkervaring zich geen architect mag noemen. Er is een register waarin alle officiële architecten worden genoemd en dit heet het WAT-register. WAT staat voor Wet op de Architecten Titel en als uw architect hier niet in voorkomt, dan is deze dus geen bevoegd architect. De kans is klein dat u iemand tegenkomt die niet geregistreerd is, maar als laatste controle kan het zeker geen kwaad om het register toch even te raadplegen voordat u iemand aanneemt.

Vergelijk offertes

Wij kunnen u helpen aan een aantal offertes van bevoegde architecten uit uw omgeving. Onze vergelijkingstool is specifiek met dit doeleinde ontworpen en u kunt meerdere architecten tegelijkertijd bereiken met uw opdracht. Zo kunt u een flink bedrag besparen en gemakkelijk een geschikte kandidaat aanwijzen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen