KlussenKlussen

Cilinderslot vervangen

Als u een nieuw slot nodig heeft, dan is het niet nodig om geld uit te geven aan een slotenmaker. Het vervangen van een cilinderslot kunt u ook prima zelf, als u hier de juiste gereedschappen voor heeft. Ook iemand met weinig doe-het-zelf ervaring kan zich hier prima aan wagen. Gebruikt u dan de onderstaande stappenplannen, zodat u zeker weet dat er niets mis kan gaan.

Wat heeft u nodig?

Wat betreft materialen en gereedschappen heeft u eigenlijk maar weinig nodig. Behalve het slot zelf zijn dit gereedschappen die u mogelijk gewoon in huis heeft. U kunt de onderstaande tabel raadplegen om een boodschappenlijstje te maken.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Oplegslot met vaste cilinder €50 Beitel €5
Oplegslot met losse cilinder €75 Rolmaat €10
Enkel cilinder €40 IJzerzaag €7
Secustrip €60 Hamer €10
Boor €100
Potlood €1

Tip: de prijzen voor sloten lopen erg uiteen. U kunt een slot aanschaffen voor €15, maar €150 voor een oplegslot is ook geen uitzondering. Als u zekerheid wilt hebben van de kwaliteit, kijkt u dan naar het SKG keurmerk. Sloten die drie sterren gekregen hebben zijn voor inbrekers het moeilijkste om open te krijgen.

Drie verschillende stappenplannen

Er zijn drie manieren waarop u een cilinderslot kunt vervangen en de methode die u kiest is afhankelijk van het soort slot dat u wilt plaatsen. Er zijn sloten met een vaste cilinder, sloten met een losse buitencilinder en het is ook mogelijk om alleen de cilinder te vervangen. Hier vindt u voor elke methode een apart stappenplan om u hierdoor heen te loodsen.

Tip: bij het aanschaffen van uw slot, let u er dan op of dit een Din-R of een Din-L slot is. Het is belangrijk dat u het slot koopt dat aansluit bij de draairichting van de deur. Ook de plaatsing van de scharnieren is dan van belang. Twijfelt u, vraag dan een medewerker van de bouwmarkt om hulp. U kunt ook beide sloten aanschaffen, want ongeopende verpakkingen retourneert u met bonnetje en binnen 30 dagen gewoon weer.

Oplegslot met vaste cilinder plaatsen

 1. U herkent een oplegslot met een vaste cilinder doordat deze één geheel vormen. Daarom zal u het oude slot ook in zijn geheel moeten vervangen. Dit doet u gemakkelijk door de schroeven los te draaien en het slot vervolgens uit de deur te halen.
 2. U kunt vervolgens het nieuwe cilinderslot in de opening van het oude slot aanbrengen. Het is mogelijk dat uw nieuwe slot een wat andere maat heeft. In dat geval maakt u het gat op de juiste grootte met een beitel. Het is de bedoeling dat het nieuwe slot makkelijk op de plek van bestemming valt.
 3. Controleer of het slot open en dicht kan in de huidige sluitkom. Er is meestal een dag- en een nachtslot en beide moeten hier netjes in passen. Als dit niet het geval is, dan vervangt u ook de sluitkom.
 4. Als u tevreden bent over de plaatsing schroeft u het nieuwe slot vast en kunt u uw slot in gebruik gaan nemen.

Oplegslot met losse buitencilinder plaatsen

Tip: bij een oplegslot met een losse buitencilinder kunt u zichzelf geld en moeite besparen door alleen de cilinder te vervangen.

 1. Verwijder de slotkast door de schroeven los te draaien. De cilinder wordt nu zichtbaar, deze bevindt zich onder de slotkast.
 2. Als het goed is, is de cilinder met een plaatje aan de deur bevestigd. Ook deze kunt u losschroeven en verwijderen. Verwijder dan ook de sierring.
 3. U kunt nu kijken of de nieuwe cilinderplaat past in het gat dat de oude heeft achtergelaten. Als dit niet zo is, dan zal u deze moeten aanpassen met een beitel. Vergeet dan niet eerst de nieuwe cilinderplaat af te tekenen op de deur, zodat u niet te veel hout wegbeitelt.
 4. U kunt nu de nieuwe cilinderplaat in het boorgat aanbrengen en deze aan de binnenkant van de deur vastschroeven.
 5. De nieuwe slotkast (indien u deze heeft aangeschaft) of de oude slotkast kan nu worden geplaatst. Dit doet u door deze over de cilinder aan te brengen. U zal een cilindertong zien en deze moet 10 millimeter uitsteken voor een goede werking. De rest zaagt u af met een ijzerzaag.
 6. Bent u tevreden, dan schroeft u de slotkast losjes vast, test u het slot en als alles goed werkt kunt u de slotkast definitief vastschroeven. Nu kunt u uw nieuwe slot in gebruik gaan nemen.

Alleen de cilinder vervangen van een insteekslot

 1. Ook als u een insteekslot heeft kan het voldoende zijn om alleen de cilinder te vervangen. U begint dan met het verwijderen van de slotschilden, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van de deur.
 2. Aan de zijkant van de deur bevindt zich een schroef en deze wordt de borgbout genoemd. Als u deze losmaakt kunt u de cilinder verwijderen.

Tip: verwijder eerst de cilinder en neem deze mee naar de bouwmarkt. Zo weet u zeker dat u een nieuwe cilinder aanschaft die past.

 1. Vervang de oude cilinder door deze uit het slot te duwen en de nieuwe cilinder erin te plaatsen.
 2. Het nieuwe slot draait u open en u zorgt ervoor dat de vergrendelingspin naar beneden staat.
 3. Nu kunt u de borgmoer aanbrengen en de oude slotschilden weer opnieuw monteren. U kunt uw nieuwe cilinder in gebruik gaan nemen.

Tip: als u nog beter beveiligd wilt zijn tegen inbraak, dan kunt u ook een secustrip aanschaffen en aan uw deur plaatsen. Hiermee wordt het onmogelijk gemaakt voor een inbreker om uw deur open te breken met een koevoet.

Vergelijk offertes

Uiteraard is het ook mogelijk om de klus uit te besteden en veel mensen kiezen hiervoor als ze zeker willen weten dat alles goed wordt uitgevoerd. U kunt met onze vergelijkingstool gratis offertes opvragen bij slotenmakers. Zo vindt u direct ook de beste deal.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen