Veelgemaakte fouten tuinaanleg

Het aanleggen van een tuin is een vrij specialistische klus. Vooral als dit een groot oppervlak betreft dat volledig moet worden omgegooid, is er kennis nodig om dit tot een goed einde te brengen. Veel mensen nemen dan ook een tuinarchitect of een hovenier aan als de tuin opnieuw moet worden aangelegd. Een nieuwe tuin is echter wel een zeer heugelijke aangelegenheid, omdat u een stukje natuur voor uzelf heeft en dit exact zo kunt inrichten als u wilt. Misschien heeft u behoefte aan een mooie zitplaats, aan een groentetuin of wilt u juist een groot stuk gazon laten leggen omdat u kleine kinderen heeft. Wat ook uw wensen en behoeften, de onderstaande veelgemaakte fouten van uw voorgangers kunt u nu alvast vermijden.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Een zwartwerker gebruiken

Hoveniers en tuinarchitecten zijn niet goedkoop en het is erg goed mogelijk dat u de diensten van deze specialisten simpelweg niet kunt betalen. Zoals beneden zal blijken zijn er een aantal manieren waarop u kunt proberen geld te besparen op uw tuinaanleg. Het inhuren van een zwartwerker is hier in ieder geval niet één van. Zwartwerkers zijn aanzienlijk goedkoper, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het is erg moeilijk om zekerheid te krijgen over de kwaliteit die de zwartwerker zal afleveren en de ervaring die deze heeft. Daarnaast krijgt u van een zwartwerker natuurlijk geen garantieregeling en gaat er iets mis, dan komt u zelf voor de kosten te staan. Een ander groot probleem met zwartwerkers is dat deze niet verzekerd zijn. Gebeurt er een ongeluk, dan bent u medeplichtig en dat is geen situatie waar u op zit te wachten. Huur daarom geen zwartwerker in, maar probeer op de volgende andere manieren op uw tuinaanleg te besparen.

  • Doe-het-zelf: als de werkzaamheden die u wilt laten uitvoeren niet erg ingewikkeld en specialistisch zijn, dan kunt u overwegen dit zelf te doen. Uiteraard moet u dan wel voldoende informatie inwinnen, zodat u weet waar u aan begint. Als u het toch te riskant vindt om zelf aan de slag te gaan kunt u ook een aantal taken overnemen van de hovenier. Denk dan bijvoorbeeld aan het voorbereiden van de tuin, het verwijderen van de huidige begroeiing en het afvoeren van het tuinafval.
  • Een beginnende hovenier: u kunt ook geld besparen door een beginnende hovenier aan te wijzen. Deze hanteren lage tarieven omdat ze ervaring missen, maar kunnen in sommige gevallen een uitkomst bieden. Zo zal een beginnende hovenier misschien een modernere en frissere kijk hebben op het vak als een doorgewinterde vakman en zal deze extra zijn of haar best doen om de strijd met de concurrentie aan te kunnen gaan.

Niet op zoek gaan naar subsidies

U had het misschien niet gedacht, maar het kan zijn dat er voor bepaalde onderdelen van uw nieuwe tuinaanleg een subsidie beschikbaar is. Dat komt doordat de klimaatveranderingen grote problemen kunnen opleveren met overstromingen en droogte. Het is belangrijk dat uw tuin op de toekomst is voorbereid en daar willen uw regionale overheden graag aan meebetalen. Laat u bomen en beplanting plaatsen voor verkoeling en beschutting? Wilt u tegels laten vervangen voor beplanting? Wilt u een regenton aanschaffen en moet uw afwatering worden verbeterd? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidie Klimaatactief of een soortgelijke regeling. Ga daarom naar uw gemeente of provincie en doe navraag. U bent zelf met deze maatregelen gebaat en u krijgt er mogelijk nog geld voor ook.

Niet zelf een tuinontwerp maken

U heeft geen groene vingers nodig om een tuinontwerp te maken. Als u wat informatie inwint van het internet kunt u ook een amateuristische tekening op schaal maken van de indeling voor uw tuin die u voor ogen heeft. U geeft dan eerst de grenzen aan van uw erf en vult hier de vaste voorwerpen in die u niet wilt of kunt verplaatsen, zoals uw woning, een vijver, een tuinhuisje of een terras. Vervolgens geeft u zelf inrichting aan al het andere dat u wilt laten plaatsen en probeert u zo de beste indeling te vinden voor uw tuin. Zo kunt u zien of uw ideeën realistisch zijn of dat er misschien een andere oplossing is die beter past. U creëert zo ruimtelijk inzicht voor uzelf en kunt de tuinarchitect beter kenbaar maken wat u voor ogen heeft. Eventueel kunt u nog geld besparen omdat er geen andere tekening meer gemaakt moet worden door de hovenier. Het maken van een tuinontwerp is niet alleen leuk, maar het helpt u ook actief mee te denken over de nieuwe indeling.

Vergeten te vragen naar referenties

Het is altijd een goed idee om de hovenier te vragen om referenties. En neem dan geen genoegen met foto’s van de website, want deze heeft de hovenier zelf uitgekozen en bewerkt. Vraag om voorbeelden van echte tuinen die de hovenier recentelijk en langer geleden heeft ontworpen en aangelegd. Zo kunt u zien of de stijl van de architect u aanstaat en krijgt u ook een idee hoe een tuin na een aantal jaren kan veranderen. Het grote voordeel van deze werkzaamheden is dat u zelf op de fiets kunt stappen om het resultaat te bekijken. Grijp deze kans dus, zodat u echt zeker weet dat deze hovenier voor u het beste is.

Vergelijk offertes

Gaat u een nieuwe tuin laten aanleggen en wilt u graag weten wat de verschillende vakmensen uit uw omgeving hiervoor in rekening zullen brengen? Maak dan gebruik van de vergelijkingstool die wij speciaal hebben ontworpen voor het aanvragen van offertes. U bereikt zo meerdere hoveniers tegelijkertijd en kunt gegarandeerd de laagste prijs aanwijzen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen