Veelgemaakte fouten tuin renoveren

Is uw tuin verouderd, moe of saai? Dan kunt u met een tuinrenovatie een schitterend nieuw buitengedeelte maken bij uw woning. Of u nu uw gehele tuin laat aanpakken, of alleen een klein gedeelte, een renovatie zal nieuw leven inblazen en uw tuin transformeren. De meeste mensen besteden deze werkzaamheden uit aan een hovenier, maar uiteraard kunt u zich hier ook zelf aan wagen. Vergeet hoe dan ook niet om de onderstaande veelgemaakte fouten zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Geen onderzoek doen naar subsidies

U zal misschien denken dat er geen subsidies beschikbaar zijn voor tuinrenovaties, maar dit is niet waar. Het veranderende klimaat heeft de regionale overheden bewust gemaakt van hoe onvoorbereid we hierop zijn. Overstromende putten of juist uitgedroogde gazons zullen vaker realiteit worden en dat kan voorkomen worden. Daarom hebben veel overheden een subsidie samengesteld voor inwoners die hun tuin voorbereiden op de toekomst. Denk dan aan het plaatsen van een goed afwateringssysteem en een regenton of het plaatsen van beplanting en bomen voor schaduw en beschutting. Ook het vervangen van tegels door planten valt hier onder. Gaat u op zoek naar de Subsidie Klimaatactief en andere initiatieven van uw gemeente en laat uw tuin voorbereiden op de toekomst. Al het extra geld is natuurlijk welkom.

Te veel geld uitgeven aan een ontwerp

Als u de hulp inschakelt van een tuinarchitect, dan zal deze waarschijnlijk voorstellen om een ontwerptekening op schaal te maken. Als uw renovatie groot is, dan is dit zeker een goed idee. Op deze tekeningen wordt onder andere aangegeven welke planten waar komen te staan en hoe de gehele tuin wordt ingedeeld. Zo’n ontwerp kost een aantal honderden euro’s, maar bij grote projecten is het een belangrijk hulpmiddel zowel voor u om te visualiseren hoe het wordt, als voor de architect om instructies te geven. Het is echter lang niet altijd nodig om een tuinontwerp te laten maken, vooral niet als uw werkzaamheden gemakkelijk en recht door zee zijn. Vraag uzelf daarom af of het de moeite waard is om hier geld aan uit te geven. Eventueel maakt u het ontwerp zelf, als u exact weet wat u wilt laten uitvoeren. Dat is aanzienlijk goedkoper.

Een zwartwerker inhuren

Hoveniers en tuinarchitecten zijn over het algemeen niet erg goedkoop. Ook al is hun kennis onmisbaar, het is goed mogelijk dat u zich dit niet kunt veroorloven. Het is dan gemakkelijk om te kiezen voor een zwartwerker, want deze zal u aanzienlijk minder geld vragen. Dit is tegelijkertijd ook een erg onverstandige keuze, omdat u geen enkel bewijs heeft van kwaliteit. En als de zwartwerker een fout maakt is er geen garantieregeling om op terug te vallen. Een laatste belangrijke reden om niet voor een zwartwerker te kiezen is dat u medeplichtig bent aan een strafbaar feit. Als de zwartwerker gewond raakt of als u deze voor een grote klus inhuurt, dan krijgt u hier waarschijnlijk ook een boete voor. Het is beter om te proberen op andere manieren te besparen en het onderstaande lijstje kan u daarbij inspireren.

  • Een beginner: beginnende hoveniers zijn aanzienlijk goedkoper dan erkende vakmannen. U zal misschien wat aan ervaring mislopen, maar bij sommige projecten kunnen beginners juist een frisse kijk geven op de zaak. Daarnaast moet een beginner zich nog bewijzen, wat betekent dat ze extra hard hun best doen. Lenen uw werkzaamheden zich hiervoor, dan is dit geen slechte manier om geld te besparen.
  • Help mee: er zijn werkzaamheden in de tuin die u erg goed zelf kunt doen. U kunt bijvoorbeeld de tuin leeghalen en het te bewerken gebied voorbereiden op de werkzaamheden. Ook kunt u het tuinafval verzamelen en wegbrengen of opruimen tijdens de werkzaamheden. Overleg dit met de hovenier, zodat duidelijk is welke taken door wie worden uitgevoerd.

Geen referenties vragen

Tijdens uw zoektocht naar een geschikte hovenier kunt u een aantal punten bekijken. Het beste doet u dit voor een aantal verschillende hoveniers uit uw omgeving, zodat u een vergelijking kunt maken. U zoekt dan bijvoorbeeld op of de hoveniers keurmerken hebben, of ze een goede garantieregeling geven en of ze snel beschikbaar zijn. Het is altijd goed om dan ook direct om referenties te vragen. Neem dan geen genoegen met foto’s van voltooide tuinen, maar vraag om een voorbeeld van een tuin die u zelf kunt gaan bekijken. U kunt dan niet alleen zien of de hovenier goed werk aflevert, maar u kunt ook kijken hoe een tuinontwerp er over een tijd uitziet. Vindt u de tuinen van de hovenier niet mooi, dan is het beter om voor een andere vakman te kiezen. Het is altijd mogelijk dat uw stijlen en persoonlijke smaken niet bij elkaar passen.

Vergelijk offertes

Gaat u uw tuin laten renoveren en heeft u behoefte aan een tool waarmee u gemakkelijk de goedkoopste en beste specialist aan kunt wijzen? Gebruik dan onze vergelijkingstool en vraag bij een aantal hoveniers en tuinarchitecten tegelijkertijd offertes aan. Deze offertes legt u naast elkaar zodat u snel kunt beginnen met het inplannen van uw tuinrenovatie.

Vergelijk offertes

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen