Hoe maak ik borders voor tuin?

De tuinen in ons land worden steeds kaler. Doordat er meer bestrating wordt geplaatst blijven bloeiende bloemen en planten achterwege. Wanneer u een border in uw tuin laat plaatsen kunt u mooie groene stukken plaatsen in een tuin die verder bestraat is. We hebben een stappenplan voor u opgezet.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig voor een border

Voor het maken van een border kunt u meerdere materialen gebruiken. We maakten een lijst van de meest gemaakte materialen.

  • Borderrrol
  • Tuinaarde
  • Planten
  • Latjes
  • Touwtje
  • Eventueel betonbanden
  • Steenlijm

Welk gereedschap heeft u nodig voor borders

  • Een landmeter
  • Een timmermanspotlood
  • Eventueel een zaag
  • Een hamer, van rubber
  • Een schep voor de tuin
  • Indien nodig een waterpas.

Stap 1: maak een plan

Voordat u borders gaat maken is het goed om een plan te maken. Dat doet u door een plattegrond van uw tuin te tekenen. Daarin tekent u in op welke plek(ken) u de borders wil gaan plaatsen. Op die manier kunt u ook de afmeting van de borders gaan bepalen. Dit is noodzakelijk voor het kopen van het materiaal.

Stap 2: bepaal het uiterlijk

Het uiterlijk van de border is van het grootste belang. U moet in dat geval kijken naar het verdere uiterlijk van uw tuin. Is deze strak en modern, dan is het een goed idee om betonband of betonblokken te gebruiken om de border mee af te werken. Is de tuin landelijk of romantisch, dan is het aan te raden om borderrand te kopen.

Stap 3: Kijk naar de ligging van uw tuin

Voordat u een border gaat aanleggen moet u uiteraard weten wat voor planten en bloemen u erin kunt gaan zetten. Het is dan ook altijd noodzakelijk dat u eerst kijkt naar de ligging van uw tuin. Kijk daarbij naar de hoeveelheid zon die er op uw tuin valt en kijk daarnaast naar de hoeveelheid schaduw die de border zal gaan krijgen. Dit punt komt later van pas bij het inrichten van de border.

Tip: kijk naar de planten die u in de border zet.

Een border kunt u vullen met meerdere planten. Kijkt u daarbij goed naar het feit dat veel planten maar een deel van het jaar bloeien. Er zijn ook planten die altijd groen blijven. Bij een goede border is het mooi om deze planten aan te vullen met kleurrijke planten en eenjarige planten. Denk eraan dat een border het hele jaar mooi moet zijn.

Stap 3: zet de randen van de border uit

Dit doet u door korte paaltjes in de grond te slaan. Met de landmeter kunt u de randen van de border uitzetten. Door het spannen van een touwtje tussen de paaltjes krijgt u een goed beeld hoe de border zal gaan lopen. U kunt nu nog aanpassen.

Stap 4: Werk aan hoogteverschil

U kunt een border ook met een verschil in hoogte aanleggen. Dit gaat het beste wanneer u tussen de delen van de border in met betonband in verschillende hoogtes werkt. Dit zorgt voor een stevige afscheiding tussen de diverse delen die niet kan gaan rotten door de jaren heen. Een hoogteverschil van alleen aarde zal gaan verzakken door de tijd heen.

Stap 5: Graaf een sleuf uit voor de borderrol

De borderrol plaatst u altijd voor de helft in de grond. Dus koopt u een borderrol van 40 centimeter hoogte dan graaft u deze voor 20 centimeter in. Een borderrol van 30 centimeter graaft u voor 15 centimeter in. Op deze manier heeft u altijd een stevige basis. Ook bij een betonnen borderrand graaft u deze voor de helft in.

Stap 5: bij een betonnen border. Kijk naar hoogtes en metsel.

Met een betonnen border kunt u gemakkelijker met hoogtes werken. Met steenlijm kunt u de blokken op elkaar lijmen. Dat doet u in een kwartverband om te voorkomen dat de borderrand zal gaan instorten. Plaats eerst alle delen van de borderranden voor u verder gaat met inrichten.

Stap 6: plaats de borderrand

U plaatst de delen borderrand in de sleuf. Daarbij slaat u ze aan met de rubberhamer. Wilt u de border zonder zwarte randen dan legt u een houtje op de borderrand voor u deze plaatst. Op deze manier krijgt u een border die mooi op kleur is. Let de waterpas op de borderrand neer om zeker te weten dat u een recht lopende border heeft.

Stap 7: vul de border

Met zakken tuinaarde vult u de borders. U kunt dit tot aan de rand doen; de aarde zal nog wat gaan zakken na het vullen wanneer deze nat wordt. U vult de border en daarbij kunt u tuinaarde met bemeste potgrond mengen voor het mooiste resultaat.

Stap 8: beplanting aanschaffen

Na het maken van de border kunt u de beplanting gaan aanschaffen. Houd daarbij rekening met de benodigde hoeveelheid licht, schaduw, en de bloeitijd van de bloemen en planten die u plaatst. Houdt u er rekening mee dat de planten nog een stuk groter zullen worden waarbij u ruimte tussen de planten overlaat.

Stap 9: beplant de border

Op de juiste manier beplant u de border. Houd daarbij rekening met voldoende water bij het planten. Doe dit niet op een zomerse zeer warme dag; de planten zullen namelijk snel uitdrogen. Beter plaatst u de planten bij licht vochtig weer.

Tip: een border midden op uw terras

Heeft u een terras en wilt u daar een stuk border op hebben, dan licht u gemakkelijk 4 tegels uit de vloer. U plaatst er een stuk borderrol in en op de manier zoals we die zojuist omschreven plaatst u daar met tuinaarde wat planten in. Houdt u er rekening mee dat u goede bemeste tuinaarde in de border plaatst.

Tip: kies de juiste borderrol

Borderrol is er in meerdere kwaliteiten. Kijkt u altijd naar borderrol die van binnen is afgewerkt met doek of folie. U voorkomt daarmee dat het hout kan gaan rotten en dat de aarde tussen de randen door kan komen. Dit borderrol is wat kostbaarder, maar het gaan veel langer mee. Het levert zijn geld dus meer dan op.

Een border laten plaatsen

Wilt u een mooie border maar heeft u geen kijk op hoogteverschillen en een plantschema, schakel dan een hovenier in voor deze klus. Een hovenier schakelt u gemakkelijk in via onderstaande button. Deze zal ervoor zorgen dat u een oogstrelende border krijgt die met recht een verrijking van uw tuin is.

Besparen op een border

U huurt een hovenier in nadat u er eerst meerdere heeft vergeleken. Zo kunt u al snel tot 20 procent besparen op de kosten van het inhuren van de hovenier.

Lees ook: hekwerk kosten.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen