Tips voor beitsen van tuinhuis

Als u een houten tuinhuisje heeft, dan is het goed om deze regelmatig te onderhouden. Hout is niet bijzonder goed bestand tegen de weersomstandigheden en zonder behandeling kan het snel gaan verkleuren en rotten. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om uw tuinhuisje af en toe een kleurtje en een andere uitstraling te geven. Beits is een zeer geschikt middel voor het behandelen van uw hout buiten. Het heeft een vochtregulerende werking waardoor uw hout niet kan rotten. Hier vindt u enkele tips die u kunt gebruiken als u van plan bent uw tuinhuisje te gaan beitsen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Tip 1: een goede voorbereiding

Het beitsen van een tuinhuisje is niet moeilijk, maar er is wel een goede voorbereiding nodig. Zo is het erg belangrijk dat u het hout eerst schoonmaakt en dat u groenaanslag, vet en stof verwijdert. Hier zijn speciale middelen voor (zie tabel bij de volgende tip). Nadat u dat gedaan heeft gebruikt u een hogedrukreiniger om het hout af te spoelen. Als uw tuinhuisje droog is schuurt u het hout nog even goed op, zodat de beits kan hechten en verwijdert u de stof die daardoor is vrijgekomen grondig met een borstel. Pas dan is uw tuinhuisje klaar voor de eerste beitslaag.

Tip 2: de juiste gereedschappen en materialen

Onder een goede voorbereiding valt ook het inslaan van de juiste gereedschappen en materialen en in de goede hoeveelheden. Wij raden altijd aan om wat meer in te slaan dan u denkt nodig te hebben, omdat u niet tijdens de werkzaamheden zonder wilt komen te zitten. U kunt uit het onderstaande lijstje opmaken wat u allemaal nodig heeft voor het beitsen van uw tuinhuisje, inclusief de gemiddelde kosten ervan.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Ontvetter €10 voor 500 ml Schuurpapier €3 per rol
Groene aanslagreiniger €14 voor 500 ml Hogedrukreiniger €100
Tuinbeits €50 voor 2,5 l Spons €2
Kleine platte kwast €3
Blokkwast €5
Verfroller €4
Verfbakje €3
Afdekfolie €5
Zachte borstel €2
Schuurmachine €75

Tip 3: bewaar het bonnetje

Bij de vorige tip raadden we aan om wat meer in te kopen dan u denkt nodig te hebben. Dat komt doordat de meeste bouwmarkten prima retourneervoorwaarden hebben en u de ongeopende producten die u heeft aangeschaft gewoon weer terug kunt brengen. U zal er dus niet mee blijven zitten naderhand. Vergeet dan echter niet om goed te controleren hoe lang u hiervoor heeft en bewaar altijd het bonnetje, want als u dat niet meer kunt laten zien, dan zijn de extra materialen wel van u.

Tip 4: de kwasten tijdelijk opbergen

Het is vaak nodig om meerdere lagen beits aan te brengen. Als u dekkende beits gebruikt levert dat een egaler resultaat op en als u transparante beits gebruikt kunt u de kleur ermee versterken. Beits heeft toch regelmatig 18 tot 24 uur droogtijd nodig voordat u het kunt overschilderen en in die tijd moet u iets met uw kwasten en rollers doen. Als u deze in aluminiumfolie wikkelt, in een luchtdichte plastic tas doet en langs de handvaten dicht tapet, dan kunt u de kwasten meerdere dagen bewaren zonder dat ze uitdrogen. Wanneer u klaar bent voor het aanbrengen van de volgende laag, dan haalt u ze gewoon weer voor de dag.

Tip 5: impregneer het hout voordat u gaat beitsen

Als u het hout van uw tuinhuisje eerst impregneert voordat u de beits aan gaat brengen, dan zal het hout minder zuigen. Dat betekent dat u minder beits nodig heeft en dat de ondergrond beter is voorbereid. Het resultaat zal egaler zijn en u bent sneller klaar. Daarnaast is dan uw hout natuurlijk ook nog beter bestand tegen vocht. U kunt ook de binnenkant van uw tuinhuisje impregneren voor het beste resultaat. Als u het impregneermiddel heeft aangebracht laat u het goed drogen en schuurt u het hout op. Daarna verwijdert u al het stof met een borstel en kunt u gaan beitsen.

Tip 6: de kwasten, rollers en verf goed opbergen of weggooien

Als u uw kwasten, rollers en verfresten niet wilt bewaren, dan kunt u deze het beste naar het klein chemisch afval depot brengen in uw gemeente. Laat u de kwasten indrogen, dan mogen ze ook bij het restafval gelegd worden. Het is echter beter om de kwasten schoon te maken en ze vervolgens nog een keer te kunnen gebruiken. Met de verf die u over heeft maakt u misschien nog wel iemand anders blij of u kunt het opbergen. Zorg er dan voor dat u een luchtdicht blik gebruikt en dat de verf niet kan bevriezen of verhitten. Op die manier kunt u het nog wel een jaar bewaren.

Tip 7: gebruik een winterschilder

Wat veel mensen niet weten is dat schilders hun prijzen in de wintermaanden vaak aanzienlijk lager maken. Dat is zo omdat ze tijdens die tijd minder werk kunnen vinden. Schilders die dit doen worden tussen de maanden november en maart dan ook winterschilders genoemd en deze kunnen ook buitenschilderwerk uitvoeren, zoals het schilderen van uw tuinhuisje. De kortingen kunnen oplopen tot wel 30 procent. Er zijn tegenwoordig voldoende maatregelen die kunnen worden getroffen zodat uw tuinhuisje ook in slechtere weersomstandigheden geschilderd kan worden. Voorwaarde is wel dat het droog blijft.

Vergelijk offertes

Het is dus geen slecht idee om ook te overwegen een schilder aan te nemen voor het beitsen van uw tuinhuisje. U kunt deze gemakkelijk vinden als u onze vergelijkingstool gebruikt en zo offertes opvraagt. Uit deze offertes kunt u opmaken waar u financieel mee te maken zal krijgen en kunt u het beste aanbod uitkiezen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen