KlussenKlussen

Hoe plaats ik een betonnen barbecue

Wanneer u op zoek bent naar een goede barbecue waar u vele jaren plezier van zal hebben is het aan te raden om een betonnen model te overwegen. Dit model combineert de voordelen van een traditioneel apparaat met een stuk gebruikersvriendelijkheid. Daarnaast is het een apparaat wat u in de wintermaanden niet per se hoeft weg te zetten in een berging; u kunt er het hele jaar naar kijken en van genieten.

Wat heeft u ervoor nodig

 • Een betonnen BBQ
 • Open haard kit
 • Een speciale coating voor barbecues
 • Tuintegels
 • Beton wat u kunt storten onder de barbecue
 • Een waterpas en een steekwagen
 • Een lijmspaan
 • Een kitspuit met een spuitmond
 • Werkhandschoenen
 • Een troffel
 • Een platte kwast of roller en een mesje

Stap 1: Maak een goede ondergrond

Een betonnen barbecue is een behoorlijk zwaar apparaat. Wanneer u dit gaat plaatsen komt u er dan ook al snel achter dat u het toestel niet zomaar in een achtertuin op de zwarte aarde kunt plaatsen. U zult voor deze BBQ altijd een betonnen ondervloer moeten maken wanneer er geen goede fundering aanwezig is. Dit doet u door de plek waar de betonnen barbecue komt te staan eerst een deel uit te graven. Vervolgens stort u snelbeton in het gat waardoor er een stevige ondergrond ontstaat. Zorgt u ervoor dat u met een lat en een troffel het beton goed stevig gladtrekt voor u de barbecue gaat plaatsen. Bovendien moet u erop letten dat de ondergrond waterpas is. Denk eraan dat snelbeton behoorlijk snel hard wordt waardoor u met spoed te werk moet gaan na het storten van de fundering.

Stap 2: Plaats een bestrating

Plaats de bestrating over de betonnen ondervloer heen voor u de bbq gaat plaatsen. Dat doet u zo dat deze gelijk aan de verdere bestrating komt te liggen. De betonnen vloer dient dus een paar centimeter onder het oppervlak van uw terras te eindigen waardoor er een naadloze verbinding ontstaat.

Tip: gebruik de steekwagen

Een betonnen BBQ is een behoorlijk zwaar ding. De diverse onderdelen ervan kunt u dan ook het beste aanvoeren met behulp van een steekwagen om uw rug te ontzien. Denkt u er bovendien aan dat u werkhandschoenen draagt tijdens het aanvoeren van de delen van de barbecue.

Stap 3: Stel het onderste deel waterpas

Met de steekwagen plaatst u het onderste deel van de barbecue waarna u gelijk kijkt of deze waterpas staat. Dat geldt in de breedte en de diepte. Wanneer u een waterpas betonnen ondergrond heeft is dit doorgaans geen probleem. Veel van deze betonnen barbecues kunt u doorgaans stellen waardoor het model compleet recht komt te staan. Dit is een belangrijke stap in het proces in verband met de stabiliteit van het apparaat.

Stap 4 : Plaats de stookruimte

bovenop het onderste deel komt de stookruimte te staan. Deze is doorgaans uitgevoerd in rood beton. Eerst plaatst u het onderste gedeelte, gevolgd door het achterste gedeelte. Uiteindelijk plaatst u ook de beide zijwanden van de stookruimte.

Stap 5: kit de wanden

Voor een barbecue gebruikt u speciale kit die voor open haarden wordt verkocht. U prepareert de fles door eerst de fles open te snijden bovenaan. Daarna bereidt u de dop voor. Deze snijdt u schuin af waardoor een gat van ongeveer ¾ centimeter doorsnede ontstaat. De spuitmond plaatst u vervolgens op de koker en het geheel plaatst u uiteindelijk in het kitpistool. De randen aan de bovenkant van de stookruimte kit u nu vast.

Stap 6: Verbind de wanden van de stookruimte

Voor deze klus zijn er speciale metalen klemmen meegeleverd met de betonnen barbecue. U verbindt hiermee de zijkanten van het toestel met de achterkant.

Stap 7: Plaats de betonnen kap

De voorkant, de zijkanten en de achterkant van de betonnen kap plaatst u nu op de stookruimte. Deze delen monteert u aan elkaar met de speciale open haard kit. Met een pleistertroffel en wat betonmortel gaat u vervolgens aan de bovenkant aan het werk.

Stap 8: Werk de barbecue af

Nadat u de bovenstaande stappen hebt doorlopen is het tijd voor de afrondende fase. U plaatst de schoorsteen en de afdekkapjes die bij het dak horen middels het betonmortel op het dak. Verder plaatst u het rooster in de betonnen barbecue.

Stap 9: denk aan de coating

Een betonnen barbecue staat door weer en wind en daarom zult u het materiaal met een speciale betoncoating moeten beschermen tegen de weersinvloeden. Dit doet u in een laag die u redelijk verdunt tot 5 procent. U kunt de laag daarna goed aanbrengen over het apparaat heen.

Tip: wacht geduldig

We snappen dat u na het voltooien van deze klus staat te popelen om de barbecue te gebruiken maar dit is niet aan te raden. Gunt u het toestel de tijd om gedurende een aantal dagen goed uit te harden. De coating moet kunnen drogen en daarnaast moet de kit goed kunnen uitharden. Pas na een aantal dagen is uw betonnen barbecue klaar voor gebruik.

Garanties op de barbecue

Een betonnen barbecue is een kostbare aanschaf en we begrijpen dan ook dat u er een garantie op verwacht. Die garantie richt zich doorgaans op de kleur van het apparaat en daarnaast op de sterkte van het materiaal. Houdt u er rekening mee dat men bij een garantie claim eerst zal kijken of het apparaat wel waterpas is geplaatst en of het apparaat daadwerkelijk goed is afgekit voor het in gebruik werd genomen.

Als u een betonnen barbecue wil of hulp nodig heeft

Staat u voor de aanschaf en heeft u hulp nodig, dan kunt u die inroepen via de onderstaande button. U ontvangt gelijk meerdere offertes die u met elkaar kunt vergelijken. Door dit goed te doen komt u tot een voordeel wat wel kan oplopen tot 20 procent.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen