KlussenKlussen

Stappenplan serre verwijderen

Heb je onlangs een nieuw huis gekocht en wil je de serre verwijderen om ruimte te maken voor een aanbouw, wil je gaan verhuizen en de serre verwijderen of verkeert de serre thuis in zeer slechte staat? Dan moet de serre meestal verwijderd worden. Een serre verwijderen kan vrij makkelijk, al gaat het om een specialistische taak waar een bepaalde mate van kennis en kunde bij komt kijken. In de tekst hieronder kom je te weten wat de stappen zijn die je moet nemen om een serre te verwijderen.

 

In deze kluswijzer:

Een serre verwijderen

Het afbouwen van een serre doe je niet zomaar van de ene dag op de andere. Je gaat jezelf goed moeten voorbereiden, of je de klus zelf uitvoert of een specialist inhuurt. Er zijn talloze redenen om een serre te verwijderen. De meest voorkomende redenen worden hieronder opgesomd:

 • Er wordt plaats gemaakt voor een aanbouw.
 • De serre wordt gesloopt en vernieuwd.
 • De staat van de serre is zeer slecht.
 • De eigenaar gaat verhuizen en de serre met weg.
 • De serre wordt aangetast door de wortels van bomen.
 • Een serre verwijderen kan deel vormen van een verbouwing/renovatie.

 

De kosten

Wat de kosten zijn om een serre te verwijderen kan flink afhangen van de situatie, voornamelijk van de grootte van de serre en van de vakspecialist die je inschakelt voor de klus. Ga je zelf aan de slag met het verwijderen van de serre, dan moet je slechts voor de materialen, de gereedschappen en de afvoer betalen. Als je voor het inhuren van een vakspecialist kiest, dan ben je gemiddeld € 35 tot € 65 kwijt.

Tip: De goedkoopste en kwalitatief beste specialist vinden uit je regio? Dan is het vergelijken van goede opties een ideale start.

 

Extra kosten

Wil je tijdens het verwijderen van je serre direct ook investeren in andere zaken als het plaatsen van nieuwe dakbedekking of het installeren van een nieuw dakraam? Dan zullen de kosten natuurlijk ook omhoog gaan. Naarmate je meer extra opties kiest, stijgen de totale kosten voor het verwijderen van de serre.

 

Zaken die de kosten bepalen

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de kostenbepaling voor het verwijderen van een serre.  Het gaat om zaken die betrekking hebben op de persoonlijke wensen en de behoeften van de eigenaar. Naarmate de serre groter is, zullen de kosten ook stijgen. De kosten variëren namelijk enorm afhankelijk van deze factoren:

 • De huidige staat van de serre.
 • De afmetingen van de serre.
 • De complexiteit van de klus.
 • De materialen waarvan de serre gemaakt is.
 • De fundering van de serre.
 • De afwerking die je wenst.
 • De afvoer van het puin.
 • De timmerman die je inhuurt.

 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op het afbouwen van een serre is van groot belang als je van een mooi eindresultaat verzekerd wilt zijn. Zorg ten eerste voor je eigen veiligheid. Ga je zelf aan de slag met het verwijderen van de serre, draag dan beschermende kleding, stevige handschoenen en werkschoenen. Vergeet daarnaast niet om een beschermbril te dragen. Ga na in hoeverre je een vergunning moet aanvragen om de serre te verwijderen. Meestal kun je je serre vergunningsvrij verwijderen, maar je kunt voor de zekerheid beter informeren bij het gemeentehuis. Je kunt ook contact opnemen met een lokaal gevestigde timmerman om meer te weten over de voorwaarden.

 

Stappenplan

Je serre laten verwijderen hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Door de instructies nauwkeurig op te volgen gaat het niet gauw mis. Het stappenplan hieronder geeft duidelijk aan wat de stappen zijn die je moet nemen als je je serre wilt laten verwijderen:

Stap 1: Ga na wat de huidige staat is van de serre.

Stap 2: Bepaal wat het budget is voor de klus.

Stap 3: Check of je een vergunning moet aanvragen.

Stap 4: Vraag offertes aan bij meerdere timmerlui uit je regio.

Stap 5: Plaats de ontvangen offertes naast elkaar en vergelijk prijzen.

Stap 6: Kies voor een geschikte timmerman.

Stap 7: Maak duidelijke afspraken.

Stap 8: Laat de timmerman langskomen.

Stap 9: De werkzaamheden starten en de serre wordt afgebouwd.

Stap 10: Het afval wordt op correcte wijze afgevoerd.

Bij afvoer kun je denken aan glas, aluminium en hout van dakpannen, zonwering, vensterband, kantlatten, luiken, insectenhorren, raamdorpelstenen en dergelijke.

 

Aandachtspunten

Bij het laten verwijderen van een serre is het inhuren van een erkend bedrijf essentieel. Je kunt dit doen door de kwaliteitskeurmerken nader in de gaten te houden. Let vooral op de aanwezigheid van het KOMO en het SKG keurmerk en ook op het Politiekeurmerk. Je weet zo zeker dat je kiest voor duurzaamheid, inbraakwerendheid, veiligheid en topkwaliteit. Is de vakspecialist overigens aangesloten bij een vakvereniging in de branche zoals Bouwgarant, dan weet je zeker dat je voor betrouwbaarheid kiest. Vergeet overigens niet om te letten op de garantie om te weten hoe lang je gedekt bent tegen onvoorziene omstandigheden en wat de exacte voorwaarden zijn.

 

Bespaartips

Een serre laten verwijderen kan veel geld kosten. Dit maakt de mogelijkheid van een mooie besparing  op de hoog oplopende kosten ideaal. Je komt hieronder een paar zeer praktische bespaartips tegen die ideaal zijn om de kosten voor het verwijderen van de serre laag te houden:

 • Voer het afval zelf af. Je betaalt zo minder aan afvoerkosten.
 • Verwijder de serre zelf. Je betaalt dan alleen voor de arbeidskosten.
 • Vergelijk offertes en kies voor de goedkoopste deal.
 • Huur een specialist in die niet ver van je gevestigd is.
 • Help de vakspecialist een handje waardoor je kosten minder hoog oplopen.
 • Probeer te onderhandelen met de specialist over de kosten.

 

Offertes vergelijken

Bij het inhuren van een erkende vakspecialist om de serre te komen verwijderen op een deskundige wijze is het verstandig om te besparen op de kosten door het vergelijken van een aantal offertes. Hoe het werkt: je vraagt offertes aan bij meerdere specialisten uit je buurt en met de ontvangen offertes vergelijk je, vooral op basis van prijs en kwaliteit. Kies aan de hand van het vergelijkingsproces voor de deal met de voordeligste prijs en de beste kwaliteit.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons