Veelgemaakte fouten cv ketel

Vandaag de dag wordt er veel aandacht besteedt aan energiezuinig leven. Het gaat dan vooral om het reduceren van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verminderen van CO2 uitstoot. Het is de bedoeling dat we allemaal zo min mogelijk afhankelijk worden van grijze stroom en grijs gas, omdat het opwekken hiervan veel schadelijke stoffen opwekt en omdat de voorraad beperkt is. Zonnepanelen, zonneboilers en isolatiemaatregelen kunnen hierbij helpen. Ook is het een goed idee om te kijken naar de leeftijd van uw cv-ketel en te overwegen deze te vervangen. Er worden namelijk bijzonder energiezuinige ketels gemaakt waarmee uw huishouden aanzienlijk minder milieubelastend wordt. Let u dan wel op de volgende veelgemaakte fouten.

Geen gesubsidieerd apparaat overwegen

De aanschaf van een nieuwe cv ketel is dus niet alleen energiebesparend, u helpt Nederland klaar te zijn voor de toekomst. Er worden een groot aantal verschillende soorten cv ketels aangeboden en sommige daarvan worden gesubsidieerd. Dit zijn de ketels waarbij geen gas gebruikt wordt, zoals een warmtepomp, een biomassaketel, een zonneboiler en een pelletkachel. Dit wordt gesubsidieerd omdat het de bedoeling is dat er in Nederland vanaf 2021 geen gasketels meer geïnstalleerd zullen worden. Kiest u voor een dergelijk apparaat, dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en gemiddeld 20 procent van de kosten terug ontvangen. Deze subsidie loopt nog tot en met eind 2020 en u bent er volledig mee voorbereid op de toekomst. Schaft u daarentegen een standaard hr ketel aan (wat u al aanzienlijk aan energiekosten zal besparen), dan is er geen financiële steun. Hr ketels zijn doorgaans wel goedkoper in de aanschaf.

Niet direct ook een onderhoudscontract afsluiten

Een goed onderhouden cv ketel gaat langer mee en werkt altijd goed. Als u een cv ketel aanschaft en laat installeren kunt u direct overleggen over de mogelijkheden om een onderhoudscontract af te sluiten. De onderhoudscontracten die worden aangeboden zijn erg goed en vaak worden reparaties hier ook door gedekt. Voor een vast bedrag per maand (of per jaar) komt de monteur dan langs om uw cv ketel volledig na te kijken en te reinigen. U weet dan zeker dat deze veilig is en dat hij er weer even tegenaan kan. Een goed onderhouden cv ketel zal langer meegaan (de gemiddelde levensduur van cv ketels is slechts 15 jaar) en zal minder gebreken vertonen. Een onderhoudscontract geeft u dus niet alleen gemoedsrust, maar het bespaart u ook geld.

Niet overwegen om een cv ketel te leasen

U kunt uw nieuwe ketel kopen en laten plaatsen, maar u kunt deze ook leasen. Dit heeft een aantal voordelen.

  • Kleine betalingen: in plaats van in één keer een groot bedrag uit te moeten geven kunt u de betalingen door uw cv ketel te leasen verspreiden over een bepaalde periode. Dit is financieel veel beter te overzien. Daarnaast kunt u op deze manier misschien een grotere en betere ketel veroorloven of zelfs investeren in een zonneboiler of een hybride warmtepomp.
  • Inbegrepen diensten: voor het geld dat u maandelijks betaalt wordt uw ketel tijdig onderhouden en gerepareerd wanneer nodig. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de uitgaven als de ketel defect raakt en of het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt.
  • Tijdige vervanging: uw geleasede ketel wordt ook altijd tijdig vervangen voor een nieuwe. Het is even de vraag wat er dan gaat gebeuren na 2021 als gasketels niet meer mogen worden geïnstalleerd, dus u kunt dit het beste even navragen. De vervanging van uw ketel is in ieder geval inbegrepen in het contract en het huurbedrag dat u betaalt.

Geen warmtepomp aanschaffen

Een bijzonder goed alternatief voor een standaard cv ketel is een warmtepomp. Deze apparaten gebruiken de warmte uit de lucht, het grondwater of de bodem om uw water mee op te warmen. Warmtepompen waren voorheen erg prijzig, maar vandaag de dag worden er exemplaren verkocht voor prijzen die beginnen bij €4000. Een hybride warmtepomp is dan ideaal. Deze gebruikt de warmte uit de lucht (en dit kan het ook bij lage temperaturen nog zeer efficiënt doen), maar als er onvoldoende warmte te vinden is zal een standaard hr ketel bijspringen. U zal merken dat u aanzienlijk gaat besparen op uw energiekosten en dat de standaard ketel vrij weinig wordt aangesproken. Daarnaast kunt u met een hybride warmtepomp gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en dat betekent dat u er dus nog minder voor betaalt. Voor een bedrag dat relatief weinig hoger ligt dan die van een standaard cv ketel kunt u van al deze voordelen gebruik maken en voorbereid zijn op de toekomst. Een warmtepomp is dus zeker het overwegen waard.

Vergelijk offertes

Wilt u weten hoeveel u zal moeten betalen voor verschillende soorten verwarmingsketels? U kunt via onze service alle prijzen opvragen die u nodig heeft en dat bij een aantal betrouwbare leveranciers tegelijkertijd. Ga daarom naar onze vergelijkingstool, vul deze in en u zal snel alle informatie ontvangen die u nodig heeft.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen