KlussenKlussen

Welke radiator kies ik voor verwarmen ruimte?

U wist het misschien niet, maar er is erg veel keuze als u moet gaan kiezen welke radiator u wilt gaan plaatsen. En het is erg belangrijk dat u de juiste keuze maakt, omdat u een radiator wilt hebben die uw ruimte goed maar ook efficiënt verwarmt. Het is daarom geen slecht idee om even goed stil te staan bij het maken van deze beslissing en het één en ander te berekenen en op papier zetten. Hier kunt u een stappenplan volgen waarmee u ongetwijfeld uitkomt bij de beste radiator voor uw ruimte.

Stap 1: het volume van uw kamer berekenen

Allereerst is het belangrijk dat u het volume berekent van de kamer of kamers waarin de radiator(en) moeten komen te staan. Dit is belangrijk omdat uw radiator de juiste capaciteit moet hebben om uw kamer tot een goede temperatuur te kunnen verwarmen. U berekent het volume van de kamer door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte en dit weer te vermenigvuldigen met de hoogte. Het antwoord dat u dan krijgt is het volume van de kamer in vierkante meters. Een voorbeeld kan dit beter toelichten.

Lengte kamer: 10 meter

Breedte kamer: 4 meter

Hoogte kamer: 2,5 meter

Volume kamer = 10 x 4 x 2,5 = 100 m3

Als u meerdere radiatoren wilt plaatsen rekent u het volume van al deze kamers op dezelfde manier uit.

Stap 2: bepalen welke temperatuur u in de kamer wilt kunnen realiseren

Vervolgens kunt u nadenken over de temperatuur die u wilt hebben in de kamer waar de radiator komt te staan. In een slaapkamer zal een lagere temperatuur nodig zijn dan in een woonkamer en in een badkamer is misschien wel weer een hogere temperatuur gewenst. De volgende tabel geeft aan wat het benodigde aantal watt is per kubieke meter dat u van de radiator nodig heeft om uw kamer tot de gewenste temperatuur te kunnen verwarmen.

Temperatuur Voorbeeldruimte Watt per m3
18 graden Celsius Slaapkamer 70 W
20 graden Celsius Keuken 77 W
22 graden Celsius Woonkamer 85 W
24 graden Celsius Badkamer 93 W

Stap 3: de capaciteit berekenen

Met deze informatie en uw eigen berekeningen over het volume van uw kamer kunt u nu de capaciteit berekenen die u nodig heeft van uw nieuwe radiator. U vermenigvuldigt het aantal kubieke meters met het aantal Watt per kubieke meter uit de bovenstaande tabel. In het geval van ons voorbeeld moet de radiator in de woonkamer komen te staan en daar is dus een radiator met een capaciteit van 100m3 x 85W = 8500 watt nodig.

Stap 4: enkele aanpassingen maken

Er zijn enkele factoren die invloed hebben op deze berekening. Als uw woning bijvoorbeeld bijzonder goed geïsoleerd is, dan kunt u 10 procent aftrekken van de capaciteit die u heeft berekend. Is uw woning daarentegen niet goed geïsoleerd, dan telt u er juist 15 procent bij op. Met de uitkomst die u dan heeft kunt u een radiator gaan uitzoeken die de juiste capaciteit heeft om uw kamer te verwarmen. Echter, u heeft nog een aantal andere beslissingen te maken voordat u naar de winkel kunt gaan.

Stap 5: welke soort radiator wilt u aanschaffen

Er kan grofweg onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten radiatoren, namelijk sierradiatoren en paneelradiatoren.

Kenmerken sierradiatoren Kenmerken paneelradiatoren
 • Veel keuzemogelijkheden met betrekking tot vorm, kleur en materiaal.
 • Steeds beter betaalbaar.
 • Maatwerk is mogelijk en kunnen in alle vertrekken geplaatst worden.
 • De capaciteit is niet altijd even hoog.
 • Keuze tussen omkaste en niet-omkaste radiatoren.
 • Standaard rechthoekige radiatoren, soms met een sierrooster en zijpanelen.
 • Goedkoper dan sierradiatoren, maar aanzienlijk minder variatie

Stap 6: andere doorslaggevende factoren meerekenen

Nu u weet welke capaciteit uw radiator moet hebben en u weet welk type radiator u wilt aanschaffen, kunt u overgaan op het kiezen van het juiste exemplaar. Er zijn dan nog enkele andere factoren waarmee u rekening kunt houden.

 • De prijs: over het algemeen geeft de prijs bij paneelradiatoren aardig weer wat u van de kwaliteit kunt verwachten. In het geval van sierradiatoren betaalt u vaak voor naam en voor de uniekheid van de radiator. Zoals gewoonlijk zijn er goedkopere en duurdere versies te krijgen, maar vergeet dan niet om altijd de kwaliteit ook na te trekken.
 • Het gebruikersgemak: vervolgens kunt u gaan kijken naar het gemak waarmee de radiator te bedienen is. Kunt u de temperatuur instellen, hoeveel onderhoud heeft deze nodig, is het ventiel bereikbaar en kunnen de zij- en bovenkanten gemakkelijk worden verwijderd?
 • Het uiterlijk: natuurlijk is het uiterlijk bijzonder belangrijk bij het maken van uw keuze. U moet de radiator wel mooi vinden, want u moet er tenslotte dagelijks naar kijken.
 • Het materiaal: als laatste is er het materiaal van de radiator. Plaatstaal is dan het meest gebruikt en gietijzer zal u steeds minder tegenkomen. Dat komt doordat het erg langzaam opwarmt en dus minder efficiënt is. Aluminium is dan de duurste optie, maar omdat dit sneller warm wordt dan plaatstaal kunt u er ook geld mee besparen.

Stap 7: een radiator uitkiezen

Met de bovenstaande informatie is het vast mogelijk om een radiator uit te kiezen die past bij uw budget, smaak, behoeften en wensen. Bij twijfel kunt u altijd de hulp inschakelen van een medewerker in de winkel of specialist. Deze kunnen u ongetwijfeld helpen bij het maken van de juiste beslissing.

Vergelijk offertes

Heeft u de juiste radiator gevonden voor uw benodigdheden en wilt u deze laten plaatsen door een vakman? Als u uw opdracht aan onze vergelijkingstool doorgeeft ontvangt u snel een aantal offertes en kunt u uw radiator laten plaatsen voor de laagste prijs.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen