Thermostaatkraan vervangen

De thermostaatkraan in je huis heeft een bepaalde levensduur. Komt deze op zijn eind, dan is het tijd voor een nieuwe thermostaatkraan. We hebben een stappenplan voor je gemaakt om de thermostaatkraan zelf te vervangen. Durf je de klus toch niet aan, dan zit er een prijsopgave bij met tips om een loodgieter in te schakelen.

Een loodgieter inschakelen

Mocht je voor het vervangen van een thermostaatkraan een loodgieter willen inschakelen, dan zijn hier een paar prijzen die je als richtlijn mag hanteren.

Wat voor materiaal of dienst van de professional wil je Wat zit er inbegrepen bij de prijs Hoe komt de prijs tot stand Wat is de prijs
Een loodgieter Arbeidsloon, gebruik van gereedschap en BTW Prijs is per uur Tussen 50 en 55 euro
Een thermostaatkraan Materiaal, inclusief de BTW Prijs is per stuk Vanaf 55 euro

Materiaal en gereedschap:

  • Kraan
  • Teflontape
  • Een rolmaat of schuifmaat
  • Een bahco
  • Een steeksleutel
  • Een waterpas

Stap 1: de juiste materialen in huis hebben

Zorg er allereerst voor dat je een goede vervangende thermostaatkraan hebt. Denk er daarbij aan dat er meerdere maten zijn. De hartafstand van de kraan die je nu hebt moet je dus opmeten. De hartafstand is de afstand tussen het midden van het ene aansluitpunt en het andere aansluitpunt. Dit zal doorgaans 12 of 15 centimeter zijn wanneer het gaat om een douchekraan. Bij een badkraan is het alleen maar 15 centimeter.

Stap 2: draai de hoofdkraan dicht

Voordat je met water gaat werken draai je de hoofdkraan dicht. Dit is de kraan die in de meeste gevallen bij de deur zit onder een deurmat. De kranen in de badkamer zet je nu open, en dat doe je ook op de hogere plaatsen in je huis. Dat doe je zodat jij zekerheid hebt dat er geen water meer uit zal lopen. Je kan de kranen wel open laten staan tijdens de klus.

Stap 3: De oude kraan weghalen

Nu is het tijd om de oude kraan weg te halen. Dat doe je met een bahco of met een steeksleutel die passend is voor de klus. Je draait de kraan los tussen de rozetten en het langwerpige deel wat bij de mengkraan zit. Reken erop dat het flink strak zal vastzitten. De rozetten haal je nu wel van de muur. Je ziet de aansluitingen in de muur zitten.

Stap 4: controleren op S-koppelingen

De S-koppelingen zitten waarschijnlijk al in je muur op de aansluitingen. De waterpas gebruik je om te zien of ze goed horizontaal uitgelijnd zijn. Kijk ook vooraf of ze even diep zitten en of de hartafstand klopt. Is dat niet zo, dan kan je de S-koppelingen nog wat stellen. Het is dan verstandig om het teflon tape om het uiteinde te vernieuwen. Je haalt de S-koppelingen er in dat geval even uit en je installeert ze opnieuw. Op die manier voorkom je dat het oude tape zal gaan lekken. De nieuwe kraan schroef je in eerste instantie niet te strak op het geheel en je stelt de koppelingen nog wat bij. De kraan komt mooi recht te hangen.

Stap 5: de kraan vervangen

Hierna haal je de kraan weer los. De nieuwe rozetten schroef je op de S-koppelingen die je hebt gesteld. Er is doorgaans een aantal fiberringen en zeefjes mee geleverd. Die ringen en zeefjes plaats je in de aansluitingen van de kraan. De kraan draai je daarna weer op de koppelingen. Kijk goed of de kraan waterpas zit. Is dit niet zo dan kunnen namelijk de koppelingen beschadigd raken. Zit alles goed en recht, dan draai je de koppelingen verder vast. Het is belangrijk dat je dit niet te strak doen. Eenmaal vast zit het geheel ook vast. Ga je een bahco of steeksleutel gebruiken, doe dan een doek tussen het gereedschap en de wartel. Zou je dit niet doen dan kan je de wartel beschadigen. Dat zou jammer zijn aangezien deze doorgaans mooi verchroomd is.

Toch liever uitbesteden

Ga jij liever niet zelf met je kraan aan de slag, of maakt het vervangen van de kraan deel uit van een grotere klus, dan is het wellicht verstandiger om een professional in te schakelen. In dat geval vraag je eerst offertes op. Die vergelijk je op de onderstaande punten:

  • De prijs van het materiaal. Denk er daarbij aan dat de loodgieter eventueel ook zelf een kraan kan meenemen. Hij zal in dat geval de kosten van de nieuwe thermostaatkraan aan jou doorberekenen. Verder brengt hij aansluitmateriaal in rekening.
  • Gebruik van gereedschap. De loodgieter heeft doorgaans het materiaal wel in huis. Is dit niet zo, dan zal hij een deel van de kosten van het gebruik van zijn eigen gereedschap in rekening brengen. Het kan ook zijn dat de loodgieter gereedschap moet huren. In dat geval brengt hij de huurkosten in rekening bij jou.
  • Kilometers. Het gaat dan om het aantal afgelegde kilometers vermenigvuldigd met het kilometertarief van de loodgieter.
  • Arbeidsloon. De loodgieter zal in de meeste gevallen minimaal 2 uur in rekening brengen. Dat komt doordat hij de hele dag heen en weer rijdt tussen klanten. Daarvoor wil hij gecompenseerd worden. Verder worden gewerkte uren naar boven afgerond.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen