Tapijt reinigen

Heeft u een tapijt dat betere dagen gezien heeft? Als deze alleen vies is, dan is het nog geen tijd om aan een nieuwe vloerbekleding te denken. Soms kan het goedkoper zijn om uw tapijt te (laten) reinigen en daarbij levert dat natuurlijk veel minder overlast op. Hier kunt u lezen over de opties die u dan heeft, de kosten daarvan en de mogelijke aandachtspunten waarop u dan moet letten.

Kosten tapijt laten reinigen

Allereerst de kosten voor het laten reinigen van uw tapijt. U kunt gemakkelijk een schoonmaakbedrijf inschakelen die met machines langskomen om uw tapijt schoon te maken. U weet daarna zeker dat uw tapijt goed schoon zal zijn en u hoeft zelf de handen niet uit de mouwen te steken. Uiteraard zit er wel een prijskaartje aan verbonden en deze vindt u in het onderstaande overzicht.

Soort tapijtreiniging Toelichting Totaalprijs
Standaard tapijt reinigen Tot 30 vierkante meter, inclusief impregneren €125
Tot 50 vierkante meter, inclusief impregneren €150
Tot 75 vierkante meter, inclusief impregneren €175
Geur verwijderen Bijvoorbeeld kattenurine €15 extra
Speciale vlekken verwijderen Bijvoorbeeld braaksel €15 extra
Trap tapijt reinigen 13 treden, inclusief impregneren €125
Vloerkleed reinigen Inclusief halen en brengen Vanaf €75

Wat kunt u zelf doen?

U kunt dit geld voor een gedeelte besparen als u zelf eerst probeert uw tapijt te reinigen. Hiervoor zijn een aantal verschillende methoden beschikbaar en de middelen daarvoor heeft u mogelijk gewoon zelf in huis. Daarom kunt u eerst de volgende maatregelen nemen voordat u een professionele tapijtreiniger inschakelt.

Stappenplan tapijt reinigen

Probeert u eerst het volgende stappenplan uit.

  1. Stofzuigen: zorg er eerst voor dat u het hele tapijt volledig stofzuigt. Als het een vloerkleed betreft neemt u deze eerst mee naar buiten en klopt u deze uit. Stofzuig dan beide zijden, zodat u echt zeker bent dat al het stof, zand en andere losse vuil is verwijderd.
  2. Vlekken verwijderen met water: het is het beste voor het tapijt om eerst te proberen de vlekken met lauw water te verwijderen. Eventueel doet u hier een beetje ontvetter of afwasmiddel door. Laat het water goed inwerken en neem een doek of een zachte borstel en maak draaiende bewegingen. Het is verstandig om dit eerst op een klein plekje uit te proberen zodat u zeker weet dat u de kleur van het tapijt niet aantast. Als u merkt dat het tapijt de behandeling goed aan kan, dan kunt u wat harder boenen of krabben. Als u klaar bent dept u het tapijt droog met een handdoek. Zet de ramen open, laat de ruimte goed ventileren en zorg ervoor dat het tapijt goed kan drogen.
  3. Vlekken verwijderen met een tapijtreiniger: lukt het u niet om het tapijt schoon te krijgen met water, dan kunt u hiervoor een tapijtreiniger kopen in de winkel. Het is belangrijk dat u dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking nauwkeurig volgt. Er zijn verschillende soorten tapijtreiniger. Sommige strooit u, laat u inwerken en zuigt u op. Andere brengt u met een spuitbus aan en weer andere brengt u aan en laat u verder gewoon zitten. Tapijtreinigers zijn een stuk hardnekkiger dan wasmiddel, dus test ze ook eerst op een klein stukje uit zodat u zeker weet dat uw tapijt er niet van zal beschadigen.
  4. Geurtjes verwijderen: als u de vlekken heeft kunnen verwijderen, maar het tapijt ruikt nog onaangenaam, dan is er een hele simpele manier waarop u deze nare geurtjes kunt verwijderen. Los 50 procent azijn op in 50 procent water en gebruik een spons of doek om hier het gehele tapijt mee schoon te maken. Laat dit goed drogen en behandel het tapijt vervolgens met zuiveringszout. Dit strooit u over het gehele oppervlak en wrijft u voorzichtig in met een doek. Laat dit 24 uur intrekken en zorg dat er niemand over het tapijt kan lopen terwijl het zout zijn werk doet. Na 24 uur kunt u het tapijt grondig stofzuigen en de luchtjes zijn verdwenen.

Zelf een tapijtreiniger huren

Een andere optie die u heeft is om een tapijtreiniger te huren of te kopen. Dit zijn dan meestal stoommachines waarmee u geuren en vlekken uit het tapijt kunt verwijderen. U vindt hier een lijstje met de gemiddelde prijzen voor deze apparaten. Houdt u er dan wel rekening mee dat u niet te veel reinigingsmiddel gebruikt. Te weinig is altijd beter dan te veel. Gebruikt u ook niet te veel water, het is niet de bedoeling dat het tapijt doorweekt raakt. En controleer altijd van tevoren of uw tapijt wel geschikt is voor het reinigen met een machine. Niet alle tapijten kunnen hier goed tegen en het is mogelijk dat u uw vloerbedekking beschadigt. Onderstaand overzicht geeft u een idee van de kosten waarmee u dan rekening kunt houden.

Kostenpost tapijtreiniger Prijs inclusief btw
Tapijtreiniger kopen €500 – €1000
Tapijtreiniger huren €20 per dag

Vergelijk offertes

Als u wilt weten hoeveel uw regionale reinigingsbedrijven zullen vragen voor het reinigen van uw tapijt, dan kunt u hier via ons offertes voor opvragen. Volg de link naar de vergelijkingstool en geef de omvang van uw opdracht door. U zal snel alle informatie ontvangen die u nodig heeft en kunt zo een weloverwogen beslissing maken over het reinigen van uw tapijt.

Related Posts

Over ons

Reactie plaatsen