Stappenplan schimmel op muur verwijderen

Veel huizen hebben last van schimmelvorming op de muren, vooral huizen die wat ouderwets zijn. Bij oudere huizen is het ventilatiesysteem niet optimaal, waardoor vochtproblemen sneller kunnen ontstaan met schimmelvorming als gevolg. Heb je last van schimmel op de muur, dan kan een specialist goed helpen. In het artikel hieronder kom je te weten wat de verschillende stappen zijn die je moet nemen om schimmel te verwijderen op de muur.

 

Schimmelvorming in huis

Het is essentieel om te weten waarom schimmel op de muur in huis ontstaat. Er zijn verschillende redenen waarom schimmelvorming ontstaat in huis. De meest voorkomende redenen van schimmelvorming zijn:

 • Bij gebrek aan ventilatie, vooral in vochtige ruimtes.
 • Als ramen en deuren lang dicht blijven tijdens koude en natte wintermaanden.
 • De buitenmuren van het huis zijn beschadigd waardoor vochtproblemen optreden.

Schimmelvorming in huis kan zorgen voor lastige consequenties, vooral op de gezondheid van de bewoners. Het is noodzakelijk om over te gaan tot het verwijderen van schimmel van de muren in je huis. Laat dit door een ervaren deskundige doen die de juiste kennis en ervaring heeft.

 

Schimmel op muur verwijderen

De meeste woningen hebben ooit wel eens last gehad van schimmel. Schimmel kan ontstaan in ruimtes waar het vaker vochtig is, waaronder de badkamer, de keuken, de wasruimte, de kelder en het toilet. Eenmaal je last hebt van schimmel, zullen ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Dit geldt vooral als de ruimtes in je huis niet optimaal geventileerd worden. Je kunt schimmelvorming herkennen aan de sporen die zich aan de aangetaste oppervlakten vasthechten en die steeds meer uitbreiden naar andere ruimtes in huis. Voorkom verdere besmetting door schimmelvorming tegen te gaan en het probleem te behandelen.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Het is altijd verstandig om de hulp van een specialist in te schakelen om schimmels in huis te verwijderen. Schimmels verwijderen kan een gevaarlijke taak zijn waarbij de gezondheid beschadigd kan worden als je een verkeerde handeling doet. Werken met schimmelsporen en met bijtende middelen is namelijk iets wat je beter aan echte professionals kunt overlaten. Een ervaren vakspecialist kan je ook professioneel advies geven en helpen bij de diagnose en de behandeling van onderliggende vochtproblemen in huis waardoor schimmelvorming ontstaat.

 

Prijsopbouw

Om van schimmels in huis af te komen dien je een vakkundige specialist in te huren. De prijs die je gaat betalen bestaat uit een aantal componenten. Door te weten uit welke componenten de prijs bestaat, kun je nagaan op welke manier en hoeveel je op de kosten kunt besparen. De prijsopbouw van het inschakelen van een specialist voor schimmelverwijdering bestaat min of meer uit:

 • Arbeidskosten 60%
 • Materialen 35%
 • Afvoer 5%

 

De kosten

De daadwerkelijke kosten voor het verwijderen van schimmel hangen voornamelijk af van de ernst van het probleem en van de vakspecialist die je inhuurt. Hieronder kun je nagaan wat de gemiddelde kosten zijn als je een vakkundige specialist inschakelt voor de klus:

Werkzaamheden Kosten
Schimmel verwijderen € 25 – € 35 per m2 
Schimmel verwijderen + kitten € 35 – € 45 per m2 
Schimmel verwijderen + schilderen € 45 – € 55 per m2 

Je gaat overigens ook voor de btw en de reiskosten van de vakspecialist moeten betalen. De reiskosten lopen op naarmate de afstand tussen de specialist en de werkplek groter is.

 

Benodigdheden

Een echte doe-het-zelver kan zelf aan de slag met het verwijderen van schimmel. Het is slechts belangrijk om altijd te werken volgens een stappenplan en om alle stappen uit het plan netjes op te volgen. Gebruik daarnaast een lijstje om alle materialen te kopen en haal d gereedschappen die nodig zijn tijdig in huis.

 • Kwast 
 • Veiligheidsbril
 • Stevige handschoenen
 • Mondkapje
 • Emmer
 • Borstel en spons
 • Stofzuiger 
 • Schilderstape 
 • Azijn
 • Soda
 • Chloor of bleekwater
 • Anti-schimmel producten

 

Voorbereiding

Jezelf goed voorbereiden op het werk is belangrijk als je van veilig en correct werk en een goed eindresultaat verzekerd wilt zijn. Zorg voor het dragen van oude kleren die je na het verfwerk kunt weggooien en bescherm jezelf door het dragen van een N95 mondmasker. Plaats daarnaast een ventilator in de ruimte en gooi het toestel daarna weg voor je eigen gezondheid. Je kunt ook karton plaatsen om de raamopeningen om te voorkomen dat schimmelsporen terug waaien in huis.

 

Stappenplan

Je kunt schimmel op meerdere manieren verwijderen, waardoor je de bomen soms door het bos niet meer kunt zien. Om deze reden hebben wij een stappenplan opgesteld. In de stappen hieronder kun je nagaan hoe je te werk moet gaan als je schimmel in huis gaat verwijderen:

Stap 1: Check de huidige staat van de ondergrond en identificeer de schimmel.

Stap 2: Maak de deur schoon, repareer defecten en vul eventuele naden en kieren.

Stap 3: Verwijder delen die loszitten.

Stap 4: Maak de deur vetvrij en droog.

Stap 5: Breng een laag aan van een combinatie van bleekwater met soda.

Stap 6: Bereid de grond goed voor.

Stap 7: Verwijder grote aantastingen door hard te schrobben met anti-schimmel middelen.

Stap 8: Herhaal het proces indien noodzakelijk.

Stap 9: Laat het geheel helemaal drogen.

Stap 10: Werk het geheel netjes af.

Stap 11: Breng een schimmelwerende primer aan.

 

Schimmel voorkomen 

Je kunt op verschillende manieren voorkomen dat er schimmel in je huis vormt. Schimmelvorming kun je voorkomen door onder andere de volgende maatregelen te nemen:

 • Net gedoucht? Droog de douche dan met een wisser.
 • Douche zo kort mogelijk en laat de badkamerdeur open staan.
 • De was kun je buiten ophangen.
 • Kook met de afzuigkap aan en de keukenramen open voor een goede ventilatie.
 • Plaats roosters indien mogelijk zodat extra vocht naar buiten kan.
 • Maak de roosters goed schoon en verwarm je huis.

 

Offertes vergelijken

Overweeg je het inhuren van een erkend bedrijf om schimmel in huis te komen verwijderen? Dan kun je eerst meerdere offertes opvragen zodat je voldoende vergelijkingsmateriaal hebt. Ga aan de hand van de vergelijking na bij welke specialist je profiteert van de goedkoopste deal tegen de beste kwaliteit. Zo bespaar je enorm op de kosten zonder dat je de kwaliteit uit het oog hoeft te verliezen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons