Stappenplan magnetron inbouwen

Een magnetron is een praktisch toestel die in de keuken van de meeste Nederlandse huishoudens te vinden is. Je kunt er namelijk eten mee voorbereiden en verwarmen op een snelle en makkelijke manier.  Wil je voor een inbouwmagnetron gaan, dan is het natuurlijk belangrijk om precies te weten wat je kunt verwachten. Je komt in de tekst hieronder te weten wat de stappen zijn om een magnetron in te bouwen en wat er allemaal komt kijken bij deze klus.

 

Magnetron inbouwen

Er zijn verschillende soorten magnetrons, waaronder ook inbouwmagnetrons. Modellen die ingebouwd moeten worden zijn van een wat duurder prijskaartje voorzien, maar ook vaak uitgerust met uitgebreidere mogelijkheden. Je kunt een inbouwmagnetron echter niet zomaar in elke keukenkast plaatsen en het is niet mogelijk om een normale magnetron in te bouwen. Magnetrons hebben natuurlijk genoeg ruimte nodig voor de ventilatie, wat bij een inbouwmagnetron netjes geregeld is. Je kunt de inbouwmagnetron bedienen op verschillende manieren, waaronder touch-bediening, drukknoppen en draaiknoppen.

 

Kosten

Wat de kosten zijn voor een inbouw magnetron hangt af van meerdere zaken. De kosten voor het kopen en laten inbouwen van een magnetron hangen voornamelijk af van het merk en het model van de oven, maar ook van de situatie in de keuken en de situatie in je meterkast. Je vindt hieronder een kostenplaatje van de gemiddelde kosten:

Soort magnetron Kosten
Aanschaf inbouw magnetron € 250 – € 3.000
Plaatsen inbouw magnetron € 75 – € 2.000
Extra groep plaatsen in meterkast € 200 – € 500

 

De benodigdheden

Er zijn een aantal zaken nodig om een magnetron in te bouwen. Het belangrijkste wat je nodig hebt is natuurlijk de nieuwe magnetron. Daarnaast zijn er bepaalde gereedschappen nodig, waaronder een accuschroefmachine of een schroevendraaier. Het is zeer belangrijk om de bijgeleverde instructies nauwkeurig op te volgen als je van een correcte plaatsing verzekerd wilt zijn.

 

Voorbereidingen

Ga je een nieuwe magnetron inbouwen, dan ga je jezelf goed moeten voorbereiden op de plaatsing. Het is namelijk essentieel om te kijken naar zaken als de nismaat en de afmetingen van de magnetron, maar ook naar het aantal ventilatieruimte. Je moet ook een kijkje nemen naar de stekker en van tevoren goed bepalen wat de meest geschikte plek is om de magnetron te plaatsen. De meeste mensen kiezen voor een boven kast of een keukeneiland. Bij het bepalen van de ideale plaats moet ervoor gezorgd worden dat de installatie veilig kan gebeuren en dat er genoeg ruimte over blijft voor het openen en sluiten van de deur van de magnetron.

 

De stappen

Het inbouwen van een magnetron is geen ingewikkelde taak als je precies weet wat de stappen zijn die je moet nemen. Het is immers belangrijk om alle stappen op correcte wijze uit te voeren. Je kunt hieronder nagaan wat de meest belangrijke stappen zijn als je je magnetron wilt gaan inbouwen:

Stap 1: Koop de best passende magnetron voor je keuken.

Stap 2: Bepaal de ideale plaats om de magnetron te plaatsen.

Stap 3: Pak de magnetron uit.

Stap 4: Stal de onderdelen en hardware netjes uit.

Stap 5: De oude magnetron wordt weg geschroefd.

Stap 6: De oude magnetron verwijderen.

Stap 7: De nieuwe magnetron plaatsen.

Stap 8: Controleer de stevigheid.

Stap 9: Ga na of de magnetron correct en veilig werkt.

Stap 10: Regel het onderhoud van de magnetron.

 

Oude inbouwmagnetron verwijderen

Heb je onlangs een nieuwe inbouwmagnetron aangekocht en wil je je huidig toestel laten vervangen? Dan moet de oude inbouwmagnetron op de correcte manier worden verwijderd. Het verwijderen van een oude inbouwmagnetron is niet moeilijk. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen:

 1. Doe de deur van de magnetron open.
 2. Draai de schroeven links en rechts van de deur los.
 3. Haal de stekker van de inbouwmagnetron uit het stopcontact.
 4. Schuif het toestel voorzichtig naar voren.

Tip: Wanneer je de oude inbouwmagnetron gaat schuiven is het verstandig om dit met zijn tweeën te doen aangezien het gewicht vrij zwaar is en er scherpe randen kunnen zitten aan het toestel.

 

Zelf doen of expert in schakelen?

Je kunt kiezen om je magnetron zelf in te bouwen om op de kosten te besparen. Er zijn online talloze tutorials te vinden met de juiste instructies. Vergeet echter niet dat het om specialistisch werk gaat waar je beter een expert voor kunt inhuren. Door een deskundige aan te nemen ben je overigens ook van topkwaliteit, een snelle service en een veilig eindresultaat verzekerd. Wil je een expert gaan inschakelen? Vergeet dan niet om op deze punten te letten als je een keukenspecialist gaat inschakelen:

 • Kies voor een lokale expert uit je eigen woonomgeving. Je betaalt dan minder aan reiskosten in vergelijking tot het inschakelen van een landelijk gevestigde specialist. 
 • Ga na bij welke expert je profiteert van de meest optimale prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt een vergelijking maken van de beste opties om zo na te gaan waar je de beste deal scoort.

 

Besparen op de kosten

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op de kosten van het laten inbouwen van een nieuwe magnetron. Een magnetron inbouwen is namelijk niet altijd goedkoop en de kosten lopen op naarmate je wensen ook meer zijn. Hieronder vind je een paar praktische tips om op de kosten te besparen:

 • Vergelijk eerst een aantal offertes met elkaar en kies voor de voordeligste deal.
 • Kies niet voor een landelijk gevestigde specialist vanwege de hoop oplopende reiskosten.
 • Ga na of je met de buren kunt samenwerken voor kwantumkorting.
 • Probeer met de specialist te onderhandelen over de prijs voor een mooie korting.
 • Laat de specialist meerdere taken uitvoeren waardoor de totale prijs voordeliger uitvalt.

 

Offertes vergelijken

Heb je alsnog besloten dat je de magnetron niet zelf gaat inbouwen, maar dat je de klus aan een vakspecialist over gaat laten dan is het belangrijk dat je eerst offertes gaat vergelijken. Door offertes te vergelijken kun je namelijk op een overzichtelijke manier zien bij welke specialist je profiteert van de beste kwaliteit tegen de laagste prijs waardoor je flink op de kosten kunt besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons