KlussenKlussen

Deurklink vervangen

Als uw deur een nieuwe deurklink nodig heeft, dan hoeft u hier geen dure slotenmaker voor in te huren. U kunt de deurklink gemakkelijk zelf vervangen en dat met een minimum aan materialen en gereedschappen. Het meeste hiervan zal u waarschijnlijk al in huis hebben. Ook zonder al te veel doe-het-zelf ervaring kunt u met uw deurklinken aan de slag en het onderstaande stappenplan kan u hierbij helpen.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u natuurlijk een nieuwe krukkenset nodig. Deze kunnen worden geleverd op schild of op rozet. We geven u hier een stappenplan voor beide opties. Voor uw bezoekje naar de bouwmarkt kunt u de onderstaande tabel raadplegen. U vindt er alle materialen en gereedschappen die u nodig heeft, inclusief de bijbehorende gemiddelde prijzen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Krukkenset op schild of rozet €35 Inbussleutel €2
Bijgeleverde schroeven nvt Schroevendraaier kruiskop €7
Schroevendraaier plat €7

Tip: kies nieuwe krukken en schilden met dezelfde afmetingen als uw oude set. U kunt deze zelfs eerst verwijderen en meenemen naar de bouwmarkt zodat u zeker weet dat u de juiste set aanschaft. Dit maakt het plaatsen van de nieuwe krukken aanzienlijk gemakkelijker.

Stappenplan deurkruk op schild vervangen

 1. Draai de schroeven van de oude deurkrukken los. Deze bevinden zich vaak onderin en aan de zijkant van de deurkrukken.
 2. De vierkante pen die door de deur steekt wordt de krukstift genoemd. Deze verbindt de beide krukken met elkaar en deze bedient het slot. U kunt de krukken van de krukstift verwijderen en ook de krukstift eruit halen.
 3. Verwijder nu de schilden van de deur. Deze zijn meestal bevestigd met schroeven aan beide zijden van de deur. Soms zijn ze met elkaar verbonden door een lange schroef die door de deur heen zit. Dit wordt de patentbout genoemd.
 4. Verwijder beide schilden totdat u alleen nog een kale deur met een gat overheeft.
 5. Plaats de nieuwe schilden op de plaats van de oude. Als u schilden met dezelfde afmetingen heeft aangeschaft moet dit geen enkel probleem zijn. Heeft u een patentbout, dan houdt u één schild tegen de deur, plaatst u de patentbout door de deur en zet u het andere schild aan de andere kant over de patentbout. U kunt ze nu aandraaien en de schilden netjes bevestigen.
 6. Pak één van de krukken en doe deze op de krukstift. Duw de krukstift door de muur totdat deze aan de andere kant uitsteekt en bevestig hier de andere kruk op. Uiteraard zorgt u ervoor dat ze een goede stand hebben.
 7. Als u tevreden bent kunt u de krukken vastdraaien met de inbussleutel en u bent klaar.

Stappenplan deurkruk op rozet vervangen

 1. Haal net zoals bij het vorige stappenplan eerst de deurkrukken los. Dit doet u door met een inbussleutel de kleine schroefjes die zich onderin en aan de zijkant van de deurkrukken bevinden los te draaien.
 2. U kunt nu de krukken van de krukstift halen en ook de krukstift verwijderen.
 3. Gebruik een platte schroevendraaier om de rozetkapjes te verwijderen. U moet dan vaak even wrikken, maar de rozetten worden regelmatig uitgerust met een inkeping die u hiervoor kunt gebruiken. U verwijdert de kapjes aan de beide kanten van de deur.
 4. Nu zijn de onderrozetten te zien en dit zijn de ronde metalen houders waar de kruk uiteindelijk in zit. Gebruik een schroevendraaier of een schroefmachine om de schroeven die in de onderrozetten zitten los te draaien en u kunt ze verwijderen. U hebt nu een kale deur over met daarin een gat voor de krukken.
 5. Plaats de nieuwe onderrozetten tegen de deur over het gat voor de deurkrukken. Als u rozetten met dezelfde afmetingen gekozen heeft, dan zal dit geen problemen opleveren.
 6. Pak één kruk en plaats deze op de krukstift. Doe de krukstift door het daarvoor bestemde gat en plaats de andere kruk aan de andere kant. Controleer of alles werkt en goed zit.
 7. Pak de rozetkapjes en gebruik de inkeping aan de onderkant om deze over de krukken heen te krijgen. Zorg ervoor dat de rozetkapjes goed vast zitten.
 8. Probeer de deur uit, controleer of alles goed werkt en als u tevreden bent kunt u de krukken vastdraaien met een inbussleutel.

Tip: heeft u een avonturistische zoon of dochter, dan kunt u de krukken in plaats van horizontaal ook verticaal naar boven plaatsen. U geeft uzelf dan nog even de tijd voordat u moet gaan bedenken hoe u zal omgaan met een deuren-openende en verkennende peuter.

Vergelijk offertes

Wilt u de krukken liever laten plaatsen door een vakman? Of heeft u een grote klus en is het vervangen van de deurkrukken hier slechts een onderdeel van? Via onze vergelijkingstool kunt u voor allerlei klussen in huis offertes opvragen bij meerdere betrouwbare specialisten tegelijkertijd. Dit scheelt u tijd en u vindt ongetwijfeld de beste prijs.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen