KlussenKlussen

6x Veelgemaakte fouten klussen

Bent u iemand die van aanpakken houdt en die graag de handen uit de mouwen steekt? Dan zal u ook graag zelf klusjes in huis uitvoeren. Klussen is inderdaad een bezigheid die u veel voldoening kan geven en waar u ook flink wat geld mee kunt besparen. Veel klusjes, zoals schilderen, een vloer leggen, een kast in elkaar zetten en tegels plaatsen zijn goed te leren en er is voldoende informatie beschikbaar die u kunt gebruiken bij uw voorbereidingen. Er zijn enkele fouten die veel worden gemaakt tijdens het klussen die u kunt vermijden.

In deze kluswijzer:

De benodigde tijd onderschatten

Een van de grootste fouten die men maakt bij klusjes heeft te maken met de tijd die het in beslag neemt. Werkzaamheden in huis duren eigenlijk altijd langer dan gedacht, simpelweg omdat u dit niet dagelijks doet. Daarnaast zijn er vaak voorbereidingen die gedaan moeten worden die veel langer duren dan de daadwerkelijke werkzaamheden. Als u een deur wilt schilderen, bijvoorbeeld, dan zal u deze eerst moeten schuren, ontvetten, repareren, in de grondverf zetten, weer schuren en ontvetten voordat u de deur kunt gaan verven. Uiteraard kunt u deze stappen ook overslaan, maar dan kan de verf gaan loslaten, kan houtrot gewoon blijven bestaan en zullen oneffenheden zichtbaar blijven. Neem dus altijd voldoende de tijd voor uw klus en tel hier zelfs nog wat extra tijd bij op. Zo kunt u ook veel rustiger werken en hoeft u zich niet gehaast te voelen terwijl u bezig bent.

Niet goed voorbereiden

Een goed uitgevoerde klus begint bij een goede voorbereiding. U gaat op zoek naar informatie over de werkzaamheden die u wilt gaan doen, maakt een stappenplan en een lijst met benodigde materialen en gereedschap. U zorgt ervoor dat u exact weet waar u aan begint, dat u weet hoe lang de klus in beslag zal nemen en dat u alles in huis heeft gehaald wat u nodig heeft. Daarnaast is bescherming ook belangrijk, zowel van uzelf als van de meubelen en de vloer. Ook al denkt u dat u erg zorgvuldig te werk zal gaan, er wordt eigenlijk altijd gemorst.

Tip: koop altijd wat meer van de materialen die u nodig heeft. Nog gesloten verpakkingen kunnen vaak binnen 30 dagen gewoon weer teruggebracht worden naar de bouwmarkt. U heeft beter een blik verf te veel dan te weinig.

Geen hulp inschakelen

Bij veel klussen in huis kan het niet alleen gezelliger, maar ook veiliger zijn als u iemand vraagt om u te helpen. Gaat u bijvoorbeeld kozijnen plaatsen, dan kunt u dit zelf doen. De leveranciers van kunststof kozijnen geven hier vaak hele duidelijke instructies voor. Maar dit is zeker geen klus om alleen uit te voeren, omdat de kozijnen kunnen vallen, met allerlei gevolgen van dien. Het schilderen van een muurtje kunt u uiteraard prima alleen, maar zo gauw de werkzaamheden wat zwaarder, ingewikkelder, groter en onveiliger worden, is het altijd verstandig om de hulp in te schakelen van een handige vriend of een behendig familielid. Twee weten en kunnen meer dan één.

Geen gereedschap huren

Als u voor een bepaalde klus een apparaat nodig heeft, dan kunt u deze erg gemakkelijk huren. Vooral als het een apparaat is dat u waarschijnlijk niet snel weer zal gebruiken is dit de beste optie. U betaalt dan vaak maar een paar euro per dag en als u klaar bent kunt u het gereedschap gewoon weer inleveren. U heeft dan veel minder uitgegeven en u zit niet met een machine die u eigenlijk niet meer nodig heeft.

De moeilijkheidsgraat van de klus onderschatten

Klussen is en blijft in veel gevallen vrij specialistisch werk. Ook al kan iedereen prima een muurtje schilderen, een professionele schilder zal dit in veel gevallen egaler en netter kunnen dan u. U moet niet vergeten dat u ervaring mist omdat u niet dagelijks met dezelfde materie bezig bent. Zo lijkt het misschien niet moeilijk om een muur te pleisteren, maar in de praktijk zijn er weinig mensen die dit in één keer onder de knie zullen hebben. De pleister moet ten eerste snel worden aangebracht zodat het gelijk kan drogen en daarnaast zal elke oneffenheid altijd te zien blijven. Verwacht dus niet dat u direct een zelfde niveau bereikt als een professioneel iemand. Iedere klusser heeft tijd nodig om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen.

Toch een specialist in huren

Als laatste mag dit u er niet van weerhouden om toch nieuwe vaardigheden uit te proberen en te leren. U zal misschien fouten maken en misschien is het resultaat niet wat u ervan verwacht had, maar als u iemand bent met liefde voor klussen zal u hier altijd wat van leren voor een volgende keer. Als u zich goed voorbereidt, als u weet wat er mis kan gaan, als u alle benodigdheden in huis heeft en als u voldoende tijd neemt, dan kunt u meer dan u misschien denkt. En als u het dan uiteindelijk voor elkaar heeft om een kozijn te plaatsen, om een muur te stucen of om een vloer te leggen, dan kunt u met een tevreden en voldaan gevoel kijken naar de geklaarde klus. Oefening baart kunst en van uw fouten kunt u leren. Dit zijn bekende clichés die in dit geval toch bijzonder goed passen.

Vergelijk offertes

Onze vergelijkingstool is speciaal ontworpen om offertes op te vragen bij allerlei specialisten en voor een groot aantal werkzaamheden in huis. Gebruik ervan is vrijblijvend en gratis. Bespaar ook geld en gebruik onze vergelijkingstool voor het vinden van de beste specialist voor uw klus.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen