KlussenKlussen

Hoe gebruik ik een kettingzaag?

Als u een boom heeft die u in stukken wilt zagen en waarvan u houtblokken voor uw kachel wilt maken, dan kunt u dit ook zelf doen. U zal moeten investeren in een kettingzaag, of u kunt een kettingzaag huren, en daarna gaat u zelf de boom te lijf. Uiteraard is het niet aan te raden om zonder uzelf voorbereid te hebben te beginnen aan een dergelijke klus. Daarom hebben we voor u een stappenplan samengesteld waarmee u uw boom systematisch en veilig in stukken kunt zagen.

Wat heeft u nodig? Gebedstijden Amersfoort verschillen

Voor het uitvoeren van deze klus heeft u vrij weinig nodig aan materialen. De gereedschappen die u gebruikt bestaan voornamelijk uit de kettingzaag en bijbehorende veiligheidsartikelen. We hebben hier een lijstje opgesteld van de mogelijke benodigdheden, inclusief de huidige gemiddelde prijs.

Gereedschappen Prijs
Kettingzaag €150
Kettingzaag huren €6,50 per dag
Gehoorbescherming €15
Soepele handschoenen €10
Helm met masker (ook te huur) €40
Zaagbroek €20
Veiligheidsschoenen €40
Zaagbok €25
Kloofbijl €40

Stap 1: meet uw kachel op

Neem de afmetingen van uw kachel op, zodat u de maximale maten van uw stukken hout kunt bepalen.

Stap 2: de kettingzaag controleren

Loop de kettingzaag even helemaal langs en zorg ervoor dat u begrijpt hoe deze werkt. Voordat u de stekker in het stopcontact steekt of de motor aandoet, controleert u of de ketting de juiste spanning heeft. Het is de bedoeling dat deze een klein beetje kan worden uitgetrokken, maar niet te ver. Een ketting die te strak zit moet u vervangen en een ketting die te slap gespannen is, moet worden bijgespannen.

Stap 3: boomstam op de zaagbok plaatsen

Als u sterk genoeg bent legt u de boomstam op de zaagbok. Eventueel doet u dit met zijn tweeën. Zorg ervoor dat de boomstam een stukje uitsteekt en dat het stuk dat u wilt afzagen buiten de bok uitkomt. Het is erg belangrijk dat het stuk hout dat dan loskomt vrij kan vallen.

Stap 4: de kettingzaag starten

U start de kettingzaag door eerst de terugslaghandel naar voren te schuiven. Daarna kan de ketting vrij lopen. Vervolgens doet u de zaag aan door de startvergrendeling in te drukken en op de startknop te drukken. Als het goed is is de motor nu gestart en is de kettingzaag klaar voor gebruik.

Stap 5: een stuk afzagen

Zaag de stam op de gewenste plek af en laat het stuk vrij op de grond vallen. Als u de zaag op vol vermogen gebruikt is de kans kleiner dat deze vastloopt. Nadat u het ene stuk heeft afgezaagd kunt u over gaan naar het volgende stuk totdat u de stam heeft afgewerkt.

Stap 6: klieven en drogen

U kunt de afgezaagde stammen nu klieven met een kloofhamer. Als ze droog genoeg zijn en minder dan 20 procent vocht bevatten zijn de stammen klaar voor gebruik in uw kachel.

Tip: kettingzagen worden uitgerust met een reservoir voor olie. Deze olie loopt automatisch naar het zaagblad. Controleer dus van tevoren en tijdens het werken of het reservoir voldoende olie bevat en of de olie het zaagblad goed kan bereiken.

Zelf doen of uitbesteden?

Het in stukken zagen van een boomstam is niet erg moeilijk, maar als u zelf een boom wilt vellen dan is het een ander verhaal. In alle gevallen is veiligheid ontzettend belangrijk en een punt om erg serieus te nemen. Gaat u een hele boom vellen, dan moet u niet alleen op hoogte werken, maar moet u daar met een gevaarlijke machine werken en is er sprake van een boom die gaat omvallen. Valt de boom naar de verkeerde kant, dan kan deze ernstige schade aanrichten. Het is dus de vraag of u dat soort klussen zelf wilt doen of dat u daar beter een hovenier voor inschakelt. Deze persoon weet exact hoe de boom zo aan te pakken dat deze probleemloos en veilig naar beneden gehaald kan worden. En is dat eenmaal gebeurd, dan kunt u deze vervolgens zelf in stukken zagen (met het bovenstaande stappenplan) om geld te besparen.

Een kettingzaag huren of kopen?

Een andere vraag die u zichzelf kunt stellen is of u de kettingzaag wilt huren of kopen. Huren is een goed idee als u de zaag maar eenmalig nodig heeft of als u geen fortuin wilt uitgeven aan een gereedschap dat u maar sporadisch zal gebruiken. Daarnaast nemen kettingzagen ruimte in en heeft u die ruimte misschien wel niet ter beschikking. Aan de andere kant zou huren niet logisch zijn als u van plan bent om de kettingzaag veel te gaan gebruiken. Het is dan goedkoper om zelf in een kettingzaag te investeren.

Vergelijk offertes

Wilt u een hovenier inhuren om zaagwerkzaamheden uit te voeren voor u? Dan kunt u hier onze vergelijkingstool gebruiken om meerdere specialisten tegelijkertijd te bereiken en hen te vragen om een offerte voor uw opdracht. Deze offertes legt u vervolgens naast elkaar en u weet exact waar u de beste deal kunt vinden.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen