KlussenKlussen

Hoe kan ik hout zagen?

Nodig voor de klus:

Hout zagen voor uw eigen klus

Gaat u klussen met hout, dan is het zaak dat u dit goed zaagt. Immers, goed gezaagd hout zorgt ervoor dat jouw klus mooi afgewerkt is. We hebben een stappenplan voor u waarmee u gegarandeerd een mooi eindresultaat behaalt.

Stap 1: De juiste zaag

Voor het zagen van hout is het van het grootste belang dat u de juiste zaag hebt. We onderscheiden een paar soorten zagen. De eerste zaag die het meeste wordt gebruikt is de afkortzaag. Deze gebruikt u om planken volledig op maat te zagen. U kort er hout mee in. De volgende zaag is de schrobzaag. Deze gebruikt u alleen wanneer u een deel van een plank wil inzagen of wanneer u een inkeping wil gaan maken voor een verbinding. Een decoupeerzaag gebruikt u wanneer u uit een plaat een gebogen vorm wil gaan zagen. Een cirkelzaag wordt gebruikt om plaatmateriaal op maat te zagen. De verstekzaag gebruikt u wanneer u een schuine verbinding wil gaan maken.

Stap 2: de werkplek voorbereiden
Gaat u zagen dan is het goed dat u de werkplek goed heeft voorbereid. Dat houdt in dat u een werkbank of een bankschroef heeft waarop u de zaag en/of het materiaal kunt vast zetten. Op die manier werkt uw veiliger en praktischer.

Stap 3: Gebruik altijd verwisselbare bladen indien mogelijk
Werkt u met een decoupeerzaag of een cirkelzaag, kijk dan altijd of u het juiste zaagblad gebruikt. Dit is van het grootste belang voor het juiste resultaat.

Stap 4: Teken goed af wat u gaat doen

Dit kunt u doen met een winkelhaak. Zo tekent u precies af hoe de zaagsnede moet gaan lopen. Met een rechte metalen passer kunt u ook aftekenen wanneer er in een andere hoek moet worden gewerkt.

Stap 5: De zaag doet het werk
Gaat u dan zagen, zorg er dan voor dat uw vinger op de bovenkant van het zaagblad rust; daarmee geeft u de richting aan de zaag. Laat vooral de zaag het werk doen. Ga niet hard duwen op de zaag aangezien u daarmee het risico loopt dat u juist krom zaagt. Zorg ervoor dat de zaag soepel kan glijden door het hout, en daarvoor kunt u speciale olie gebruiken.

Stap 6: tip. Zaag aan de afvalzijde

Daaronder verstaan we dat u zaagt aan de achterkant van de potloodstreep. U voorkomt daarmee dat u fout zaagt en bovendien voorkomt u zo dat het hout alsnog te kort wordt afgezaagd. Pas op wanneer u verder vordert met zagen. Het hout zal gaan afknellen waardoor de zaag vast loopt. Voorkom ook dat het afvalstuk afbreekt en op de grond valt.

Stap 7: Verstek zagen

Verstek zagen is een vak apart. Zorg ervoor dat u hiervoor een verstekbak heeft waar u het hout in legt. Door een plankje onderin de verstekbak voorkomt u dat u per ongeluk doorzaagt in de verstekbak.

Stap 8: Zagen met de decoupeerzaag

Hierbij zaagt u eerst een gat in het plaatmateriaal van 10 mm doorsnede. Vervolgens plaatst u de decoupeerzaag in het materiaal en zaagt u volgens de vorm. Bij een rechthoekige uitsparing dient u op iedere hoek een dergelijk gat te zagen voordat u de vorm uitzaagt.

Stap 9: Voorkom versplinteren
Bij werken met een decoupeerzaag zal het materiaal aan de bovenkant wat versplinteren. Zorg ervoor dat u niet aan de zichtkant zaagt maar aan de andere kant. Zo zit een eventueel versplinterd gedeelte uit het zicht.

Stap 10: tip. Een lange rechte zaagsnede in een plaat

Wanneer u deze klus moet gaan doen plaatst u een steunplank op het plaatmateriaal met lijmklemmen. U gebruikt de plank als geleider om langs te zagen.

Stap 11: tip. Met de cirkelzaag zagen

Zorgt u er bij deze klus voor dat u ook een steunplank gebruikt en dat u de zaag voortdurend met het blad op het hout houdt.

Stap 12: de veiligheid

Een zaag is praktisch maar bij een kind ook levensgevaarlijk. Ruim een zaag altijd goed en buiten bereik op wanneer u klaar bent met klussen.

Besparen op hout zagen

Heeft u nog geen zaag en gaat u die speciaal voor de klus aanschaffen, let u dan vooral op de volgende zaken:

  • Gebruik een juist zaagblad. Kiest u altijd de zaag waarvan het zaagblad geschikt is voor het materiaal wat u gaat zagen. Hout waar kunsthars in verwerkt zit zal een andere zaag nodig hebben dan een houten plank of balk. Kiest u voor een zaag met het juiste zaagblad om te voorkomen dat uw nieuwe gereedschap na een paar keer zagen bot is.
  • Kies voor verwisselbare bladen. Het is doorgaans handiger om een zaag te kopen waarvan u de zaagbladen kunt verwisselen. Op die manier heeft u minder ruimte nodig voor uw gereedschap, maar daarnaast doet u ook langer met een zaag. Kijk goed op de verpakking welk type zaag u nodig heeft om langer met uw gereedschap te doen. Dit is een langere termijn investering. Voor slechts één klus zal een dergelijke aanschaf niet nodig zijn.
  • Huur het materiaal. Heeft u geen zaag voor de klus en gaat het om eenmalige werkzaamheden dan kunt u nog overwegen om een zaag te huren bij de bouwmarkt of de houthandel. U bespaart daarmee flink op de kosten.

Zelf doen of laten doen

Heeft u een aantal materialen die moeten worden gezaagd maar ziet u dit toch niet zitten, dan is het altijd een overweging om de klus te laten uitvoeren. U kunt deze klus in de houthandel laten uitvoeren waarna u het hout op maat gezaagd meeneemt voor uw klus.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen