Hoe kan ik hout zagen?

Nodig voor de klus:

Hout zagen voor uw eigen klus

Gaat u klussen met hout, dan is het zaak dat u dit goed zaagt. Immers, goed gezaagd hout zorgt ervoor dat jouw klus mooi afgewerkt is. We hebben een stappenplan voor u waarmee u gegarandeerd een mooi eindresultaat behaalt.

Stap 1: De juiste zaag

Voor het zagen van hout is het van het grootste belang dat u de juiste zaag hebt. We onderscheiden een paar soorten zagen. De eerste zaag die het meeste wordt gebruikt is de afkortzaag. Deze gebruikt u om planken volledig op maat te zagen. U kort er hout mee in. De volgende zaag is de schrobzaag. Deze gebruikt u alleen wanneer u een deel van een plank wil inzagen of wanneer u een inkeping wil gaan maken voor een verbinding. Een decoupeerzaag gebruikt u wanneer u uit een plaat een gebogen vorm wil gaan zagen. Een cirkelzaag wordt gebruikt om plaatmateriaal op maat te zagen. De verstekzaag gebruikt u wanneer u een schuine verbinding wil gaan maken.

Stap 2: de werkplek voorbereiden
Gaat u zagen dan is het goed dat u de werkplek goed heeft voorbereid. Dat houdt in dat u een werkbank of een bankschroef heeft waarop u de zaag en/of het materiaal kunt vast zetten. Op die manier werkt uw veiliger en praktischer.

Stap 3: Gebruik altijd verwisselbare bladen indien mogelijk
Werkt u met een decoupeerzaag of een cirkelzaag, kijk dan altijd of u het juiste zaagblad gebruikt. Dit is van het grootste belang voor het juiste resultaat.

Stap 4: Teken goed af wat u gaat doen

Dit kunt u doen met een winkelhaak. Zo tekent u precies af hoe de zaagsnede moet gaan lopen. Met een rechte metalen passer kunt u ook aftekenen wanneer er in een andere hoek moet worden gewerkt.

Stap 5: De zaag doet het werk
Gaat u dan zagen, zorg er dan voor dat uw vinger op de bovenkant van het zaagblad rust; daarmee geeft u de richting aan de zaag. Laat vooral de zaag het werk doen. Ga niet hard duwen op de zaag aangezien u daarmee het risico loopt dat u juist krom zaagt. Zorg ervoor dat de zaag soepel kan glijden door het hout, en daarvoor kunt u speciale olie gebruiken.

Stap 6: tip. Zaag aan de afvalzijde

Daaronder verstaan we dat u zaagt aan de achterkant van de potloodstreep. U voorkomt daarmee dat u fout zaagt en bovendien voorkomt u zo dat het hout alsnog te kort wordt afgezaagd. Pas op wanneer u verder vordert met zagen. Het hout zal gaan afknellen waardoor de zaag vast loopt. Voorkom ook dat het afvalstuk afbreekt en op de grond valt.

Stap 7: Verstek zagen

Verstek zagen is een vak apart. Zorg ervoor dat u hiervoor een verstekbak heeft waar u het hout in legt. Door een plankje onderin de verstekbak voorkomt u dat u per ongeluk doorzaagt in de verstekbak.

Stap 8: Zagen met de decoupeerzaag

Hierbij zaagt u eerst een gat in het plaatmateriaal van 10 mm doorsnede. Vervolgens plaatst u de decoupeerzaag in het materiaal en zaagt u volgens de vorm. Bij een rechthoekige uitsparing dient u op iedere hoek een dergelijk gat te zagen voordat u de vorm uitzaagt.

Stap 9: Voorkom versplinteren
Bij werken met een decoupeerzaag zal het materiaal aan de bovenkant wat versplinteren. Zorg ervoor dat u niet aan de zichtkant zaagt maar aan de andere kant. Zo zit een eventueel versplinterd gedeelte uit het zicht.

Stap 10: tip. Een lange rechte zaagsnede in een plaat

Wanneer u deze klus moet gaan doen plaatst u een steunplank op het plaatmateriaal met lijmklemmen. U gebruikt de plank als geleider om langs te zagen.

Stap 11: tip. Met de cirkelzaag zagen

Zorgt u er bij deze klus voor dat u ook een steunplank gebruikt en dat u de zaag voortdurend met het blad op het hout houdt.

Stap 12: de veiligheid

Een zaag is praktisch maar bij een kind ook levensgevaarlijk. Ruim een zaag altijd goed en buiten bereik op wanneer u klaar bent met klussen.

Besparen op hout zagen

Heeft u nog geen zaag en gaat u die speciaal voor de klus aanschaffen, let u dan vooral op de volgende zaken:

  • Gebruik een juist zaagblad. Kiest u altijd de zaag waarvan het zaagblad geschikt is voor het materiaal wat u gaat zagen. Hout waar kunsthars in verwerkt zit zal een andere zaag nodig hebben dan een houten plank of balk. Kiest u voor een zaag met het juiste zaagblad om te voorkomen dat uw nieuwe gereedschap na een paar keer zagen bot is.
  • Kies voor verwisselbare bladen. Het is doorgaans handiger om een zaag te kopen waarvan u de zaagbladen kunt verwisselen. Op die manier heeft u minder ruimte nodig voor uw gereedschap, maar daarnaast doet u ook langer met een zaag. Kijk goed op de verpakking welk type zaag u nodig heeft om langer met uw gereedschap te doen. Dit is een langere termijn investering. Voor slechts één klus zal een dergelijke aanschaf niet nodig zijn.
  • Huur het materiaal. Heeft u geen zaag voor de klus en gaat het om eenmalige werkzaamheden dan kunt u nog overwegen om een zaag te huren bij de bouwmarkt of de houthandel. U bespaart daarmee flink op de kosten.

Zelf doen of laten doen

Heeft u een aantal materialen die moeten worden gezaagd maar ziet u dit toch niet zitten, dan is het altijd een overweging om de klus te laten uitvoeren. U kunt deze klus in de houthandel laten uitvoeren waarna u het hout op maat gezaagd meeneemt voor uw klus.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen