KlussenKlussen

Penslot monteren

Als u op zoek bent naar een manier om uw woning beter te beveiligen, dan kunt u overwegen om op uw ramen en deuren een penslot te plaatsen. Dit is het bijzetslot dat het meeste wordt toegepast en dat bestaat uit een inbouwslot, afdekplaten en een stel sleutels. U kunt pensloten ook gemakkelijk zelf monteren en dus zelf uw woning inbraakveiliger maken zonder hiervoor een dure slotenmaker te moeten inschakelen. Het onderstaande stappenplan kan u hier dan ongetwijfeld probleemloos doorheen loodsen.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Het goede nieuws is dat u weinig gereedschap nodig heeft voor het plaatsen van een penslot en dat deze meestal al geleverd worden met alle bevestigingsmaterialen die hiervoor nodig zijn. Toch kan het geen kwaad om even een bezoekje te brengen aan de bouwmarkt om er zeker van te zijn dat u alles in huis heeft. Materialen en gereedschappen die u niet nodig heeft gehad kunt u met het bonnetje binnen 30 dagen gewoon retourneren. Gebruik de onderstaande tabel voor het opstellen van een boodschappenlijstje.

Materiaal Prijs Gereedschappen Prijs
Penslot €50 Boormachine €100
Beitel €7
Hamer €10
Houtboor 16mm en 8mm €5 per stuk
Schroevendraaier €8

Tip: een penslot hoeft niet zo duur te zijn als in de bovenstaande tabel aangegeven. Echter, als u de inbraakveiligheid van uw woning wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u kiest voor kwaliteit. Kijkt u dan naar pensloten met het SKG keurmerk zodat u zeker weet dat het slot kwalitatief goed genoeg is. Omdat dit een bijzetslot is, kunt u dan met 1 SKG-ster genoegen nemen.

Stap 1: de plaats van het penslot bepalen

Allereerst bepaalt u waar u het penslot zou willen plaatsen. Vaak is dit aan de onder- en/of bovenkant van een raam of deur. Gebruik uw potlood om deze plek te markeren.

Stap 2: de deur verwijderen

Het werkt veel gemakkelijker als u de deur uit de sponningen verwijderd. Plaats deze op een plek waar de deur niet kan bewegen. Een workmate is dan ideaal.

Stap 3: het slot aftekenen

U kunt nu op de verwijderde deur aftekenen waar de slotkast moet komen. Deze tekent u af en u plaatst ook een hartlijntje op de plek waar de sleuf moet komen. Deze sleuf is nodig zodat het slot in de deur kan vallen.

Stap 4: de sleuf plaatsen

Pak een houtboor van 16mm en verwijder zoveel mogelijk van het hout voor de sleuf. Dit doet u haaks. U kunt een recht latje met een lijmtang langs de deur zetten om dit gemakkelijker te maken. U houdt de boor en de hoek van het latje constant in één lijn en werkt de geul verder af.

Tip: om te voorkomen dat u te diep boort kunt u een stukje plakband aanbrengen op het boortje. Zo lang u nooit dieper gaat dan wat het plakbandje aangeeft zit u dan altijd goed.

Stap 5: de sleuf egaliseren

De sleuf voor het penslot is nu bijna klaar. U moet deze alleen nog egaliseren met een beitel. Controleer of het slot goed in de opening past en werk het gat eventueel nog wat bij. Als u tevreden bent tekent u de slotplaat af.

Stap 6: de plaat verzinken

U gebruikt nu een beitel om wat hout weg te halen van de plaats waar de slotplaat moet komen. Zo zorgt u ervoor dat deze netjes binnen het kozijn valt. Dit wordt ook wel het verzinken van de plaat genoemd.

Stap 7: gaten boren voor het sleutelgat

Plaats nu het slot op de zijkant van de deur, exact naast de plaats waar deze moet worden gemonteerd. Nu kunt u bepalen waar de gaten voor het sleutelgat moeten kopen. Deze tekent u af en u boort de gaten op de juiste plaats aan de zijkant van de deur.

Stap 8: het slot aanbrengen

Plaats het slot in de daarvoor bestemde gleuf en zorg ervoor dat de slotplaat netjes past. U kunt eventueel nog wat laatste kleine veranderingen maken, maar als het goed is kunt u het slot nu vastschroeven door het gat te gebruiken dat u in de vorige stap geboord heeft. U kunt nu de deur weer terughangen in de sponning.

Stap 9: de gaten voor de bussen bepalen

Doe het raam of de deur dicht en draai het slot open. De slotpennen hebben scherpe puntjes en u kunt nu zien aan de deukjes in het hout waar de gaten voor de bussen moeten komen zodat de deur of het raam op slot gedraaid kan worden. Gebruik een houtboor van 16mm en boor de gaten voor de bussen.

Stap 10: de contraplaat verzinken en aanbrengen

Teken de contraplaat af op het kozijn en haal weer een dun laagje hout weg zodat deze verzinkt kan worden. Controleer of de contraplaat netjes in het kozijn past en dat deze niet uitsteekt. U schroeft de contraplaat vast en u kunt uw penslot in gebruik gaan nemen.

Tip: veil de scherpe puntjes van de slotpennen af zodat deze veilig zijn en geen verwondingen kunnen veroorzaken.

Vergelijk offertes

Wilt u uw penslot liever laten plaatsen door een specialist? Dan weet u zeker dat er niets mis kan gaan en de werkzaamheden professioneel worden uitgevoerd. Via onze vergelijkingstool kunt u daar offertes voor opvragen bij betrouwbare specialisten uit uw eigen omgeving. Deze legt u naast elkaar en u vindt gemakkelijk de beste deal en de meest vakbekwame specialist.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen