KlussenKlussen

Stappenplan keukenblad snijden

Heb je onlangs een nieuw keukenblad gekocht voor je keuken en wil je deze installeren? Dan moet het keukenblad in de meeste gevallen eerst op maat gesneden worden. Het snijden van een keukenblad doe je echter niet zomaar. Je gaat volgens bepaalde stappen moeten werken als je zelf aan de slag wilt gaan, al raden wij aan om een ervaren expert in te huren voor het uitvoeren van deze taak. In de tekst hieronder kom je te weten wat de stappen zijn om een keuken blad te snijden.

 

In deze kluswijzer:

Een keukenblad snijden

Het snijden van een keukenblad is niet iets wat je regelmatig hoeft te doen. Als je een nieuw keukenblad koopt, dan ga je in de meeste gevallen het keukenblad eerst moeten snijden zodat het blad precies past in de keuken. Na het goed opmeten van het keukenblad kun je aan de slag met het snijden op maat. Verdiep je echter eerst in wat er allemaal komt kijken bij het snijden van een keukenblad zodat je onnodige fouten voorkomt en schakel bij voorkeur een expert in.

 

Zaken waar je rekening mee moet houden

Wil je een keukenblad snijden, dan ga je rekening moeten houden met verschillende dingen. Je kunt namelijk niet zomaar aan de slag gaan met het snijden van een keukenblad. Je moet bijvoorbeeld denken aan de uitsparingen voor componenten in het keukenblad, waaronder kookplaten of spoelbakken. Je moet ook goed kijken naar de vorm van het keukenblad, aangezien dit per situatie kan variëren. Ook het materiaal van het keukenblad is belangrijk. Je kunt namelijk niet elke zaag gebruiken aangezien bepaalde materiaalsoorten steviger zijn dan anderen.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Je zou flink op de kosten van het snijden van je keukenblad kunnen besparen als je het keukenblad zelf gaat snijden, maar je gaat de exacte afmetingen moeten hanteren. Nauwkeurig meten zonder het maken van fouten is hierbij van cruciaal belang. Daar komt nog bij dat lang niet iedereen beschikt over het juiste gereedschap om werkbladen te snijden, vooral niet als je kijkt naar de hoge aanschafprijzen van cirkelzagen, diamantzagen en decoupeerzagen. Schakel een expert in die beschikt over de kennis en ervaring die nodig is om het keukenblad op nette en correcte wijze te snijden. Zo weet je zeker dat je keukenblad onbeschadigd en netjes wordt gesneden zodat je er nog jarenlang van kunt blijven genieten.

 

Kosten

Ga je zelf je keukenblad snijden, dan heb je een goede cirkelzaag of decoupeerzaag nodig. Heb je dergelijke apparaten thuis, dan kun je zelf aan de slag als je ons stappenplan gebruikt hieronder. Beschik je echter niet over deze apparaten, dan is het niet verstandig om te investeren in de aanschaf als je niet van plan bent om de zaag vaker te gaan gebruiken. Wil je een expert inhuren om het keukenblad te snijden? Dan ga je voor de arbeidskosten moeten betalen. Je betaalt gemiddeld € 45 tot € 55 als je voor een ervaren vakman kiest uit je eigen regio.

 

Benodigdheden

Om een keukenblad te snijden ga je een aantal spullen nodig hebben. Je moet natuurlijk het keukenblad zelf hebben en daarnaast ook:

 • Afdichtingstape of lijm
 • Cirkelzaag, decoupeerzaag of diamantzaag
 • Zaagbladen 
 • Boormachine
 • Meetinstrument
 • Rolmaat 
 • Splinterstrips 
 • Sjablonen voor snijden

 

Voorbereiding

Bereid jezelf goed voor op het snijden van je keukenblad. Belangrijk is dat het keukenblad schoon en vetvrij is. Zorg er daarnaast voor dat je zelf beschermende kleding aandoet, vooral stevige handschoenen om je handen te beschermen tegen de zaagbladen en splinters. Je kunt ook splinterstrips plaatsen om splinters te voorkomen. Maak overigens gebruik van een potlood en een liniaal om te markeren waar je precies wilt gaan snijden. Vergeet daarnaast niet dat het alsnog niet te laat is om een expert in te schakelen als je twijfels hebt over het snijwerk.

 

Stappenplan

Wil je zelf je keukenblad snijden, gebruik dan een stappenplan en volg alle instructies nauwkeurig op. Zo voorkom je onnodige fouten; fouten die een hoop geld kosten als je zorgt voor schade aan het keukenblad. De stappen hieronder kunnen je helpen bij het snijden van een keukenblad:

Stap 1: Plak het te zagen materiaal goed af met tape.

Stap 2: Zorg ervoor dat het keukenblad schoon is.

Stap 3: Meet de secties waar je in het keukenblad wilt snijden.

Stap 4: Markeer precies waar je wilt snijden. Gebruik een potlood.

Stap 5: Gebruik geschikt apparatuur om te zagen. Begin eerst bij de randen.

Stap 6: Test eerst een stukje zodat je kunt aanvoelen welke kant de zaag op draait.

Stap 7: Snijd het werkblad naar wens op de juiste afmetingen.

Stap 8: Dicht alle snijranden goed af met lijm en afdichtingstape.

Stap 9: Plaats het afgesneden werkblad op de juiste plek.

Stap 10: Monteer alle componenten op het werkblad.

 

Besparen op de kosten

Als je met een krap budget zit en de kosten voor het snijden van het keukenblad te hoog zijn, dan kun je op verschillende manieren besparen op de kosten. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken als je de kosten laag wilt houden:

 • Vergelijk een aantal offertes met elkaar en ga voor de goedkoopste deal.
 • Huur een lokaal gevestigde specialist in om te besparen op de reiskosten.
 • Probeer met de specialist te onderhandelen over de prijs.
 • Laat de specialist meerdere taken in en om je huis doen voor een goedkopere totaalprijs.
 • Ga na of de buren ook een specialist in willen schakelen. Zo kun je kwantumkorting aanvragen.

 

Offertes vergelijken

Ga je alsnog een expert inschakelen om je keukenblad te snijden? Dan maak je een verstandige keuze. Een expert kan je keukenblad namelijk op een professionele manier snijden en daarnaast krijg je deskundig advies van de expert over hoe je het keukenblad het beste kunt snijden. Wil je een expert inschakelen, vraag dan eerst meerdere offertes op bij specialisten in je omgeving. Hoe dichter bij de specialist gevestigd is, des te voordeliger de totale kosten. Vergelijk de ontvangen offertes vervolgens met elkaar om na te gaan bij welke vakspecialist je profiteert van de laagste prijs en de beste kwaliteit.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons