Welk meetapparaat of –gereedschap heb ik nodig voor mijn klus?

Als u als klusser aan opmeten denkt, dan denkt u misschien aan rolmaten, libellenwaterpassen en schietloodjes. De techniek is echter ondertussen al veel verder en in plaats van gereedschappen zijn er nu ook apparaten waarmee u kunt meten. Of u nu iemand bent die liever op de ouderwetste manier meet, of u bent iemand die graag de laatste technieken gebruikt, voor elke situatie is een meetapparaat of meetgereedschap te vinden. Hier leest u dan over de keuze die u heeft.

Meetgereedschap

Goed meten is bij klussen erg belangrijk en daarom is het verstandig om een aantal verschillende soorten meetgereedschap in huis te hebben. In de onderstaande tabel vindt u dan alvast de meest gangbare gereedschappen voor het uitvoeren van een verscheidenheid aan meetklusjes.

Soort meetgereedschap Toelichting
Winkelhaak Met een winkelhaak kunt u een kaarsrechte of een haakse lijn aftekenen. Ook kunt u ze gebruiken om te controleren of u nog steeds kaarsrecht aan het werk bent. Sommige winkelhaken kunnen ook hoeken van 45° meten.
Libellenwaterpas Een waterpas is een bijzonder handig gereedschap. U kunt er mee meten of uw muur of lijn waterpas loopt en of uw verticale oppervlak loodrecht is. Het bestaat uit een lat met daarin kamers met water. In dit water bevindt zich ook een luchtbelletje. Als dit belletje tussen de lijnen komt weet u dat u te maken heeft met een loodrecht oppervlak.
Schietlood Laat de zwaartekracht het werk doen en gebruik een schietlood om loodrechte lijnen af te zetten op verticale oppervlakten. U kunt het ook gebruiken om te controleren of u nog steeds loodrecht aan het werk bent.
Schuifmaat Schuifmaten zijn gemaakt van roestvrijstaal of messing en worden gebruikt bij het opmeten van precisiewerk. U kunt er geen grote lijnen mee opmeten en 15 centimeter is dan wel het maximale. Met een schuifmaat meet u zowel binnen- als buitenmaten.
Liniaal Een liniaal kennen we natuurlijk allemaal. Deze rechte lat heeft aanduidingen in centimeters en in millimeters en ze zijn in verschillende lengtes te krijgen. U kunt ook linialen vinden met waterpaslibellen en het is een bijzonder handig hulpmiddel bij het afsnijden van rechte stukken.
Duimstok Duimstokken zijn eigenlijk linialen die kunnen worden opgevouwen. Ze zijn langer en vaak gemaakt van hout. Bij grotere werkzaamheden is een duimstok onmisbaar.
Kruishout Met een kruishout kunt u lijnen tekenen die evenredig lopen aan de rand van uw materiaal. Het is een typisch timmermansgereedschap en erg handig als er meerdere malen op dezelfde plaats een puntje moet worden gezet.
Rolmaat Met een rolmaat kunt u allerlei lengtes, breedtes en diktes opmeten. Het is de bekende centimeter die wordt opgerold in een behuizing en die er dan als gewenst tot een bepaalde lengte kan worden uitgehaald. Rolmaten ontbreken uit geen enkele kluskast.
Landmeter Landmeters zijn rolmaten, maar dan voor langere afstanden. Ze zijn te krijgen in lengtes tot 60 meter en daarom zijn ze ideaal voor het meten van oppervlakten buiten.
Bouwhaak Een bouwhaak is een winkelhaak, maar dan is deze gemaakt van aluminium en is hij opvouwbaar. In de bouw wordt de bouwhaak ook gebruikt voor het uitzetten van haakse hoeken.
Slaglijnmolen Een slaglijn is een touwtje dat bedekt is met krijt. Dit krijt bevindt zich in de molen waarin het touwtje wordt opgerold. Als u het touwtje tussen twee punten spant, optrekt en vervolgens tegen het oppervlak laat slaan, dan laat het krijt een rechte lijn achter.

Soorten meetapparaten

Behalve deze gereedschappen zijn er ook meetapparaten waarmee u zeer precies kunt meten. Deze zijn digitaal waardoor er tot op de millimeter en zelfs kleiner kan worden gekeken. Niet iedereen is een fan van deze nieuwerwetse meetmethoden, maar in sommige gevallen kunnen ze echt een uitkomst bieden. De volgende tabel geeft aan welke keuze u heeft.

Soort meetapparatuur Toelichting
Afstandsmeter Een afstandsmeter is een digitale rolmaat. U kunt er de lengte, breedte en hoogte van een ruimte mee opmeten. De duurdere afstandsmeters kunnen deze maten ook onthouden en opslaan.
Multimeter Een multimeter is voor gebruik bij werkzaamheden aan uw elektra. U meet er de spanningsverschillen mee, de hoeveelheid stroom en de weerstand.
Lijnpuntlaser Een lijnpuntlaser is een digitale libellewaterpas. Het kan verschillende lijnen projecteren en bepaalde hoogtes in een ruimte exact overdragen aan de tegenoverliggende muur.
Kruislijnlaser Ook kruislijnlasers projecteren lijnen en dan in dit geval kruislijnen, horizontale of verticale lijnen.
Rotatielaser Bij een rotatielaser draait de laserstraal razendsnel rond. Hierdoor ziet u een rode lijn op de muren die overal op dezelfde hoogte aanwezig is. U moet er echter wel voor zorgen dat de rotatielaser ook waterpas staat of u moet meer investeren in een zelf nivellerende laser.
Combilaser De naam zegt het al, een combilaser is een rotatielaser en een kruislijnlaser in één. Hierdoor is het een bijzonder handig apparaat in een verscheidenheid aan situaties.
Digitale hoekmeter Met een digitale hoekmeter meet u de grootte van een bepaalde hoek. Hij bestaat uit twee poten die u uit elkaar kunt schuiven en die u in of langs een hoek kunt plaatsen.
Digitale hellingmeter Een digitale hellingmeter is een waterpas die ook aangeeft wat de helling is van uw werkstuk. Als u bijvoorbeeld niet waterpas wilt werken, dan kunt u de helling exact overnemen, indien nodig.
Tegellaser Met een tegellaser kunt u uw vloeren en wanden recht betegelen. Hij projecteert 2 laserlijnen op een hoek van 90 graden. Ook heeft een tegellaser 3 waterpassen, zodat u uw werk tussentijds ook kunt controleren.

Tip: met meetgereedschap en –apparatuur kunt u dus zeer secuur te werk gaan, maar dit is niet in alle gevallen gewenst. Heeft u een oude woning met veel scheve muren en lijnen, dan zou een plank die volledig waterpas is aangebracht deze alleen maar accentueren.

Vergelijk offertes

Heeft u een klus in huis waar u een vakman voor nodig heeft? Dan kunt u bij ons offertes opvragen bij meerdere specialisten tegelijkertijd. Open onze vergelijkingstool, volg de instructies en u kunt snel de scherpste prijs uitkiezen en de beste vakman aanwijzen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen