Stappenplan compleet huis verbouwen

Door het verbouwen van je huis kun je meer spatie creëren. Je kunt extra slaapkamers bijbouwen, een nieuw terras of balkon maken, een nieuwe keuken en badkamer plaatsen en dergelijke. Onthoud echter dat een volledige verbouwing veel tijd, energie en geld kost en dat alles volgens een bepaald stappenplan verloopt. De tekst hieronder leert je meer over een complete huisrenovatie en daarnaast kom je te weten wat de stappen zijn die je moet nemen als je overgaat tot het huis volledig verbouwen.

 

Huis verbouwen

Het verbouwen van een woning is een grote klus. Bij een complete verbouwing wordt heel het pand vernieuwd, waaronder de woonkamer, de slaapkamers, de badkamers, het toilet, de garage, de kelder, de zolder en vaak ook zelfs de tuin. Je kunt meestal uitgaan van weken of maanden werk, maar het eindresultaat is een prachtig verbouwd huis. Redenen waarom mensen meestal voor een verbouwing kiezen:

 • Om extra leefruimte te creëren.
 • Voor verbetering van het huis.
 • Om de waarde van het pand te doen stijgen.
 • Om het huis een nieuwe uitstraling te geven.
 • Om te voorkomen dat ze moeten verhuizen.

Vergeet daarnaast niet dat je op de kosten bespaart in tegenstelling tot het bouwen van een huis en dat je profiteert van een verlaagd btw tarief.

 

Grote versus kleine verbouwing

Bij een kleine verbouwing hebben we het voornamelijk over het verbouwen van slechts een aantal ruimtes. Kleine verbouwingen nemen meestal slechts een paar weekjes in beslag en je kunt een deel van je huis normaal blijven gebruiken terwijl het andere deel verbouwd wordt. Je kunt onder andere denken aan het verbouwen van de slaapkamers, van de garage, de kelder, de woonkamer of de badkamer. Gaat het om een complete verbouwing, dan wordt heel het huis verbouwd. Het gaat dus om echt alle ruimtes van het huis. Je kunt je vast voorstellen dat er van alles komt kijken bij het compleet verbouwen van je huis.

 

Punten om op te letten

Om heel een huis te verbouwen is het belangrijk om goed te letten op bepaalde punten. Het gaat om zaken als:

 • Nagaan of je een vergunning nodig hebt of niet.
 • Het laten maken van een bouwtekening en een bouwplanning.
 • De ruimtes boven verbouwen en naar beneden toe werken.
 • Kiezen voor duurzame materialen die langer meegaan.

 

Kosten

Het compleet verbouwen van een huis hoeft niet veel geld te kosten, afhankelijk van je eigen wensen en behoeften. De kosten hangen voornamelijk af van de grootte van de verbouwing, waarbij geldt dat hoe groter de verbouwing des te hoger de kosten. Een kleine verbouwing van een woning kost gemiddeld € 5.000, terwijl grotere en dus volledige verbouwingen dichter tegen de € 100.000 zitten. In de meeste gevallen kunnen we uitgaan van kosten die variëren tussen de € 300 – € 500 per m3 en € 50 – € 200 per m2. Wil je een specialist inhuren voor de klus, dan kost dit gemiddeld € 30 tot € 50 per uur.

 

Extra kosten

Naast de kosten voor de verbouwing ga je ook moeten denken aan de reiskosten van de aannemer. Lokaal gevestigde aannemers kosten minder geld dan landelijke aannemers vanwege de kortere afstand. Je gaat daarnaast ook voor de btw moeten betalen op het materiaal en de kosten, al kun je profiteren van het verlaagd btw tarief als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

 

Zaken die de kosten bepalen

De kosten voor een complete verbouwing van een huis worden voornamelijk bepaald door te kijken naar factoren als de afmetingen van het pand en de onderdelen van de verbouwing. Hoe groter de verbouwing, des te hoger de kosten zullen uitvallen. Ook de gebruikte materialen, de apparatuur dat ingehuurd en gekocht moet worden, bouwconstructies, vergunningen en dergelijke doen de kosten enorm stijgen.

 

Stappenplan 

Wil je je huis volledig verbouwen, dan gaat dit volgens een bepaald stappenplan moeten gebeuren. Zo voorkom je dat bepaalde punten verkeerd gaan en lastige gevolgen met zich meebrengen. Wij hebben een handig stappenplan opgesteld voor jou zodat je makkelijk aan de slag kunt gaan:

Stap 1: Bepaal wat je wensen en eisen zijn.

Stap 2: Bepaal wat je budget is.

Stap 3: Ga na hoe je de verbouwing gaat financieren. 

Stap 4: Laat een schetsontwerp en bouwtekeningen maken door een architect.

Stap 5: Vraag een vergunning aan bij het omgevingsloket indien noodzakelijk.

Stap 6: Ga op zoek naar de beste aannemer door te vergelijken.

Stap 7: Maak samen duidelijke afspraken over de verbouwing en leg alles op papier.

Stap 8: Laat de verbouwing beginnen.

Stap 9: De oplevering vindt plaats.

Stap 10: Praktische zaken worden nog afgewikkeld.

 

Hoe lang duurt een verbouwing?

Het volledig verbouwen van een huis kan een aantal weken tot maanden in beslag nemen. Afhankelijk van het aantal te verbouwen ruimtes kan een verbouwing zelfs 2 jaar duren. Een kleine renovatie kan gemiddeld 3 tot 6 maanden duren terwijl een uitbouw of een kleine verbouwing 1 tot 2 maanden tijd neemt of zelfs korter. Hoe lang de verbouwing duurt is ook afhankelijk van welke aannemer je inschakelt en van hoeveel werknemers er tegelijkertijd bezig zijn met de werkzaamheden. Hoe meer mankracht, des te sneller de verbouwing klaar is.

 

Bespaartips

Dat de kosten voor een volledige verbouwing van een pand hoog kunnen oplopen is inmiddels wel duidelijk. Er zijn echter bepaalde manieren om te besparen op de kosten, waaronder:

 • Meerdere aannemers vergelijken en de goedkoopste uitkiezen.
 • Een lokaal gevestigde aannemer inschakelen voor de voordelige reiskosten.
 • Het gebruik van goedkopere bouwmaterialen.
 • Onderhandelen met de aannemer.
 • De aannemer een handje helpen om de kosten te verlagen.
 • Op zoek gaan naar acties of aanbiedingen in de regio.

 

Offertes vergelijken

Ben je op het moment een complete verbouwing van je huis aan het plannen en wil je de deal kiezen die het beste is? Dan is het verstandig om eerst te vergelijken; zo kun je namelijk nagaan bij welke aannemer je profiteert van de laagste prijzen en de beste kwaliteit. Het vergelijken van offertes kan helpen om zeker 20 tot 30% op de kosten van het verbouwen van je huis te besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons