KlussenKlussen

Hoe onderhoud ik een kettingzaag?

Ook kettingzagen hebben onderhoud nodig en omdat dit gevaarlijke apparaten zijn hebben ze daar erg veel baat bij. Het is belangrijk dat uw kettingzaag veilig kan werken en goed kan draaien en dat betekent dat u hem regelmatig even langs moet lopen. Het onderstaande stappenplan kan u helpen bij het uitvoeren van onderhoud aan uw kettingzaag.

In deze kluswijzer:

Wanneer is de kettingzaag aan onderhoud toe?

De regelmaat waarmee u uw kettingzaag moet onderhouden is volledig afhankelijk van hoe vaak u hem gebruikt en ook van waarvoor u hem gebruikt. Iemand die snoeiwerkzaamheden uitvoert met de kettingzaag zal deze minder vaak hoeven onderhouden dan iemand die dagelijks een paar bomen velt. Hoe vaker u de kettingzaag gebruikt, hoe meer onderhoud deze nodig heeft. Er zijn enkele manieren waarop u kunt zien dat uw kettingzaag aan onderhoud toe is.

  • Er komt rook uit de kettingzaag.
  • U moet meer druk uitoefenen dan normaal.
  • De kettingzaag produceert zaagsel en geen snippers.

Wat heeft u nodig?

Voor het onderhouden van uw kettingzaag kunt u een aantal benodigdheden aanschaffen. Uit het onderstaande lijstje kunt u opmaken welke van deze gereedschappen u al heeft en welke u mogelijk zal moeten kopen. Ook de prijzen zijn erbij gegeven, zodat u weet waar u financieel ongeveer aan toe zal zijn.

Gereedschap Prijs
Winkelhaak €25
Olie €3
Steeksleutels €10 per set
Slijpsteen voor kettingzaag €7,50
Bankschroef €35
Nieuwe zaagketting €20
Vetoplosser €8

Stap 1: controleer de tanden van de ketting

De tanden van een kettingzaag mogen niet korter zijn dan 4 tot 5 millimeter. Het eerste wat u doet is dus het opmeten van de tanden. Zijn deze te kort, dan is het tijd om de ketting te vervangen. Sommige kettingen hebben hier handige markeringsstrepen voor.

Tip: als uw ketting vervangen moet worden, dan kunt u het beste kijken op het zaagblad om te zien welke ketting u moet aanschaffen. Hierop vindt u de bladdikte, de steek (aangegeven met T), het aantal schakels en de bladlengte. Schrijf dit alles duidelijk op en neem het mee naar de bouwmarkt. Zo zal u ongetwijfeld de juiste ketting aanschaffen voor uw kettingzaag.

Stap 2: controleer of de tanden nog scherp zijn

Voel nu aan de tanden van de kettingzaag. Zijn deze scherp of voelen ze juist bot aan? In dit laatste geval kunt u de tanden van de kettingzaag slijpen.

Stap 3: de kettingslaag slijpen

U kunt het volgende stappenplan gebruiken om de tanden van uw kettingzaag te slijpen.

  1. Zet de kettingzaag met het zaagblad vast in de bankschroef.
  2. Zorg dat de ketting kan draaien en dat u deze wat extra aanspant.
  3. Gebruik een vetoplosser om de ketting mee in te smeren.
  4. Zet de ketting nu vast en slijp de tanden van de ketting met een vijl of een Dremel.
  5. Werk de gehele ketting af. U hoeft niet veel te slijpen. Doe dit per tand 3 tot 4 keer van binnen naar buiten.
  6. Als alle tanden geslepen zijn ontspant haalt u de spanning weer wat van de ketting af.

Stap 4: het neuswiel bekijken

Aan de tanden van het neuswiel kunt u zien of deze gelijkmatig slijten. Ziet u dat ze scherp worden, dan kunt u het zaagblad omdraaien zodat ze de ketting nog voldoende kunnen grijpen en ze gelijkmatiger slijten.

Stap 5: het zaagblad schoonmaken

Maak het zaagblad volledig schoon en smeer deze in met olie om roest tegen te gaan. Controleer direct of de ketting nog soepel over het zaagblad loopt. Eventuele stelt u deze af.

Stap 6: de groef meten

Pak een winkelhaak en zet deze tegen het zaagblad aan. Als u nu langs het zaagblad kijkt hoort u een spleetje te zien tussen de winkelhaak en het zaagblad. Dit spleetje wordt de groef genoemd en deze zorgt ervoor dat de ketting recht loopt. Daarnaast brengt de groef olie naar de ketting tijdens het zagen. Als u de winkelhaak tegen het zaagblad aan ziet komen, dan is het tijd voor vervanging van het zaagblad. Er is dan te veel speling in de groef aanwezig.

Stap 7: het aandrijfwiel controleren

Een laatste stap die u nog kunt zetten is het controleren van het aandrijfwiel. Deze kan namelijk versleten zijn en dan is het beter om hem te vervangen.

Stap 8: de afronding

Maak uw kettingzaag vervolgens helemaal schoon, smeer de andere bewegende delen in, controleer het snoer of laad de accu op en uw kettingzaag is weer klaar voor gebruik.

Vergelijk offertes

Heeft u een klusje met een kettingzaag die u toch liever aan een hovenier uitbesteedt? Dan bent u niet de enige. De meeste mensen nemen uit veiligheidsoverwegingen geen kettingzaag in handen en in sommige gevallen is dat heel verstandig. Wilt u weten hoeveel u voor uw klus zou moeten betalen bij een hovenier? Gebruik dan onze vergelijkingstool om offertes op te vragen en zo het goedkoopste aanbod te vinden.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen