KlussenKlussen

Hoe boor ik een gat in een tegel?

Bent u bezig om een mooie tegelmuur aan te brengen en moet u gaten gaan boren zodat deze netjes om de waterleidingen passen? Dan is het belangrijk dat u dit goed en precies doet. Zo krijgt u uiteindelijk het netste en meest onopvallende resultaat. U kunt ons volgende stappenplan gebruiken als u een gat wilt gaan boren in een losse tegel. We hebben dan direct ook een stappenplan toegevoegd indien u een gat wilt gaan boren in een al bestaande tegelmuur.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

In beide gevallen heeft u eigenlijk geen materialen nodig, behalve misschien pluggen en schroeven. Dat is volledig afhankelijk van wat u met uw gat zou willen doen. U kunt het onderstaande lijstje raadplegen en bekijken wat u moet gaan aanschaffen bij de bouwmarkt en wat u mogelijk al in huis heeft.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Schroeven en pluggen €4 voor 15 Klopboormachine €100
Gritzaag €6,50
Potlood €1
Watervaste stift €2
Rolmaat €20
Tegelboortje €5
Steenboor 6 mm €5
Steenboor 8 mm €5

Stappenplan gat boren in een losse tegel

Gaat u een gat boren in een losse tegel, dan kunt u daar het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

Tip: schaf wat meer tegels aan dan u denkt nodig te hebben, want tijdens het boren is het altijd mogelijk dat uw tegel beschadigt en u opnieuw moet beginnen. De tegels die u uiteindelijk over heeft kunt u bewaren voor reparaties of kunt u indien ze nog in de verpakking zitten terugbrengen naar de bouwmarkt.

 1. Gebruik een rolmaat en bepaal exact op welke plek in uw tegel het gat moet worden geboord. Meestal gaat u dan op zoek naar het middelpunt en tekent u er een cirkel omheen met de juiste straal. Gebruik hier een stift voor, zodat uw tekening niet kan worden uitgeveegd.
 2. Pak de kop van de tegelboor en maak hiermee een kleine inkeping zodat de boor niet zal wegschieten.
 3. Plaats de boor in de boormachine, zet deze vast en schakel het klopboormechanisme uit. Begin erg langzaam met boren en terwijl u meer grip en zekerheid krijgt kunt u de snelheid doen toenemen. Tegels zijn glad en breekbaar en daarom dient u erg rustig en secuur te werk te gaan.
 4. Als het gat geboord is gebruikt u een gritzaag of een decoupeerzaag om vanaf deze punt een lijn naar de uiteinden van het gat te zagen.
 5. Vervolgens kunt u met dezelfde zaag het gat langs de contouren uitzagen en u bent klaar.

Tip: heeft u een aantal gaten te maken en wilt u hier niet door worden vertraagd? Huur dan een professionele diamantboormachine zodat u de gaten direct met de juiste diameter kunt uitzagen. U kunt een dergelijk apparaat huren voor €55 per dag.

Gat boren in een vaste tegel

Gaat u boren in een vaste tegel, bijvoorbeeld omdat u een wasbak wilt ophangen of een stopcontact wilt plaatsen? Dan zal u extra veel aandacht moeten besteden aan de manier waarop u te werk gaat. Het is de bedoeling dat de tegel niet beschadigt. Gebruikt u daarom het onderstaande stappenplan.

 1. Bepaal waar uw gat exact moet komen en markeer deze plek met een stift.
 2. Plak deze plek af met een stukje schilderstape en gebruik een boor en een hamer om hier een kleine deuk in aan te brengen op de exacte plaats waar u wilt gaan boren.
 3. Begin rustig te boren met een tegelboortje en gebruik geen klopboormachine. Als u een putje heeft gemaakt met de tegelboor kunt u door naar de volgende stap.
 4. Pak nu een steenboor en boor tot u een gat heeft gemaakt in de tegel. Gebruik hier een 6 millimeter boortje voor. U kunt wat meer druk uitoefenen op de boormachine en wat sneller draaien. Ga echter niet te hard.
 5. Pak nu een 8 millimeter steenboor en boor het gaatje verder uit. Ga niet verder dan alleen tegel, het gat in de muur wordt gedaan met een klopboormachine. Dit grotere gaatje zal u bij het boren in de muur helpen geen schade aan de tegel aan te richten.
 6. Gebruik uw klopboormachine en een steenboor van 6 millimeter om het laatste stuk van het gat te boren. Zorg ervoor dat de boor loodrecht is en niet tegen de tegel aan kan komen.
 7. U kunt nu de plug in het gat plaatsen en het voorwerp ophangen. Als het goed is heeft u nu een gat in uw tegel kunnen boren zonder deze te beschadigen.

Tip: gebruik een plantenspuit om de boortjes en tegels regelmatig even af te koelen. Deze kunnen flink verhitten en dat is gevaarlijk.

Vergelijk offertes

Gebruikt u liever een specialist voor de klus? Vraag hier dan vrijblijvend alvast een aantal offertes aan bij betrouwbare vakmensen. Deze offertes kunt u met elkaar vergelijken en zo vindt u vast de beste prijs. Het enige dat u hoeft te doen is onze vergelijkingstool openen en de benodigde stappen te volgen. Het vinden van een goede en betaalbare specialist wordt zo wel erg gemakkelijk.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen