Welke tuinslang nodig?

Met een tuinslang kunt u uw gazon en andere beplanting bewateren in droge tijden. En als uw planten voldoende water hebben, dan staat uw tuin er ook mooi bij. De meeste mensen met een tuin hebben dan ook een tuinslang die lang genoeg is om ook de planten achterin de tuin water te kunnen geven. Daarnaast kunt u er natuurlijk ook van allerlei andere dingen mee, zoals het vullen van het zwembad en het wassen van uw auto. Als u een tuinslang aan wilt schaffen, dan zal u de keuze hebben uit een aantal verschillende soorten. Hier leest u hoe u uit deze verschillende soorten tuinslang de beste kunt vinden.

De soorten tuinslang

Natuurlijk zijn er goedkope en duurdere tuinslangen, zijn er tuinslangen van verschillende materialen en zijn er tuinslangen met verschillende diameters. Dit zijn echter variaties die u aantreft in een aantal verschillende soorten tuinslangen. Meestal worden deze geclassificeerd in vijf groepen.

Soort tuinslang Toelichting
Standaard tuinslang De meeste tuinslangen bestaan uit een stuk slang van een x aantal meter. Ze zijn rond, u kunt er hulpstukken op aanbrengen en ze daardoor gemakkelijker op de kraan aansluiten of er op verschillende manieren mee sproeien. De meeste standaard tuinslangen zijn gemaakt van kunststof of PVC.
Spiraalslang De spiraalslag ziet eruit als een grote veer en nadat u deze gebruikt heeft veert hij gewoon weer terug in de juiste vorm. Hierdoor is opbergen erg gemakkelijk en is de kans op knopen minder.
Platte tuinslang Een platte tuinslang kan zeer klein worden opgerold. Deze wordt geleverd met een box waarin u hem netjes kunt oprollen. Daardoor zal deze slang niet veel plek in beslag nemen, maar kan hij toch lang genoeg zijn om in elk hoekje van de tuin te kunnen bereiken.
Zwarte tuinslang De zwarte tuinslang is ook gemaakt van kunststof en heeft vaak een wat dikkere diameter. Dat komt doordat deze niet bedoeld is voor het transporteren van kraanwater, maar voor het vervoeren van grond-, regen- en slootwater. Als u bijvoorbeeld regenwater gebruikt om uw tuin mee te besproeien dan zal een zwarte tuinslang dit naar uw pomp brengen.
Druppelslang Met een druppelslang kunt u uw moestuin, bloemperk of ander tuinoppervlak geleidelijk water geven zonder dat u er zelf bij hoeft te zijn. U legt de slang in het te bewateren gedeelte van uw tuin en vervolgens sluit u deze aan op de kraan. Met een ventiel kunt u instellen hoeveel water er gegeven wordt. Soms kunt u dit ook instellen met een bijgeleverde computer, zodat u een paar dagen weg kunt zonder u zorgen te hoeven maken over uw beplanting.

Wat heeft u naast een tuinslang nog meer nodig?

Naast het aanschaffen van een tuinslang, zal u waarschijnlijk nog wel wat andere hulpstukken aanschaffen. Dit zijn accessoires die u aan het einde van de tuinslang kunt bevestigen en zo het gebruikersgemak en functionaliteit ervan kunt vergroten. U kunt dan denken aan de volgende hulpstukken.

  • Opbergmechanisme: u kunt uw tuinslangen op verschillende manieren opbergen. De meest gangbare systemen zijn een wandslanghouder of –box of een slangenwagen. Deze zijn ook automatisch te krijgen, zodat uw tuinslang met een druk op de knop voor u wordt opgerold.
  • Sproeiers: wilt u uw tuin kunnen besproeien zonder dat u er zelf bij hoeft te zijn, dan kunt u een sproeier kopen. Deze sluit u aan op de tuinslang, plaatst u op de gewenste plek in de tuin en de sproeier zal uw planten bewateren. Er zijn verschillende soorten sproeiers te krijgen, zoals een zwenk-, cirkel-, nevel- en pulserende sproeier.
  • Tuinspuit: met een tuinspuit kunt u het water dat uit de slang komt zelf reguleren. U kunt hem op een sproeistand of een spuitstand zetten en er zijn tuinspuiten die een regenbui imiteren zodat de planten niet beschadigen.
  • Timers: met een timer kunt u instellen wanneer u wilt dat uw tuin besproeid wordt. Dit kunt u bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond laten uitvoeren. De timer schakelt het water in wanneer u wilt en ook weer uit wanneer u wilt. U sluit hem aan op de kraan en plaatst de waterslang in de onderkant. U kunt zelfs investeren in een watercomputer die met een lichtsensor werkt en uw tuin dus zal bewateren op de beste momenten van de dag.
  • Pompen: heeft u een regenton, dan wilt u dit water misschien gebruiken om uw water mee naar uw tuin te kunnen pompen. Dit doet u met een besproeiingspomp.

Waar moet u nog meer op letten?

Er zijn nog een aantal andere punten die u mee kunt nemen bij het uitkiezen van een geschikte waterslang. Zo is er de diameter van de slang en natuurlijk ook de lengte. U moet er wel de gewenste plekken mee kunnen bereiken. Het materiaal kan ook belangrijk zijn, omdat dit de kwaliteit van uw tuinslang beïnvloedt en het gemak waarmee deze te gebruiken en op te rollen is. Tuinslangen van mindere kwaliteit zullen ook gemakkelijker knikken en sneller gaan lekken. Als u twijfelt dan kunt u altijd een medewerker in de bouwmarkt vragen om hulp.

Vergelijk offertes

Heeft u werkzaamheden in de tuin die u liever uitbesteedt? Dan kunt u hier contact leggen met meerdere hoveniers tegelijkertijd en voor uw benodigdheden bij hen offertes opvragen. De vergelijkingstool die u hiervoor gebruikt is gratis en vrijblijvend en kan u van dienst zijn bij het vinden van een vakman en het aanwijzen van de laagste prijs.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen