KlussenKlussen

Laminaat onderhouden

Laminaat staat bekend als een zeer gebruikersvriendelijke en onderhoudsarme soort van vloerbekleding. En dat is ook zeker zo, het is veel gemakkelijker te reinigen dan tapijt en het heeft veel minder onderhoud nodig dan hout. Toch is laminaat niet volledig onderhoudsvrij en dat betekent dat u hier toch wat aandacht aan moet besteden. Als u goed voor uw laminaat zorgt, kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen. De onderstaande informatie kunt u gebruiken om er zorg voor te dragen dat uw laminaatvloer extra lang mee kan gaan.

Het laminaat grondig reinigen

Af en toe is het goed om uw laminaat even goed schoon te maken. Normaal kunt u het stofzuigen om zand en ander los vuil te verwijderen, maar één keer per week of per twee weken is het goed om het grondig te dweilen. We hebben hier het onderstaande stappenplan voor opgesteld.

 1. Stofzuig het laminaat grondig. Het is belangrijk dat er geen zand op de vloer achterblijft omdat dat krassen kan veroorzaken op uw laminaat.
 2. Maak een sopje van warm water en los daar wat schoonmaakazijn of afwasmiddel in op. Gebruik geen heet water, want dit kan de vloer beschadigen. Laminaatreinigers laten soms een vettige laag achter en kunnen de vloer op de lange termijn ook beschadigen. Ook allesreinigers worden om die reden afgeraden. Afwasmiddel of schoonmaakazijn zijn veel zachter, laten geen vettige laag achter en werken net zo goed.
 3. Gebruik een dweil en wring deze goed uit. Als u te nat dweilt dan kan het water tussen het laminaat komen en tussen de verschillende lagen. Daardoor kunnen blaasjes en bobbels ontstaan.
 4. Als u de gehele vloer gereinigd heeft zet u de ramen tegen elkaar open zodat uw laminaat snel kan drogen.

Tip: voeg een gesneden ui toe aan uw water. Daarmee zal uw vloer ongetwijfeld streeploos opdrogen.

Vlekken verwijderen van uw laminaat

Niet alle vlekken zijn op deze manier te verwijderen en als u ziet dat u een bepaalde plek niet schoon krijgt, dan is het niet verstandig om hierop te blijven boenen. U kunt de volgende tips gebruiken om bepaalde vlekken gemakkelijk te verwijderen.

 • Vet, drinken en chocola: heeft u fruitsap, wijn, iets vettigs of chocola op uw laminaat gemorst? Dan kunt u dit het beste direct verwijderen met een stuk keukenrol of een droge doek. Daar gaat u dan nog even met een vochtig doekje en een sopje met afwasmiddel overheen en de vlek zal in de meeste gevallen gewoon verdwijnen.
 • Vlekken van schoenen: schoenen kunnen strepen achterlaten op uw laminaat. Dit is niet met een dweil weg te krijgen, maar met een gummetje of een microvezeldoek wel. Doe dit zo snel mogelijk en u zal de streep volledig kunnen verwijderen.
 • Kauwgom: kauwgom op uw laminaat laat u het beste eerst goed drogen. Daarna kunt u proberen het af te krabben, maar doe dit wel voorzichtig zodat u uw laminaat niet beschadigt. Een andere optie is om een ijsklontje te nemen en de kauwgom zo hard en koud de maken. Vaak kunt u het dan gemakkelijker en zonder het laminaat te beschadigen afkrabben.
 • Kaarsvet: kaarsvet verwijderen gaat vrij gemakkelijk als u het eenmaal heeft laten uitharden. Kaarsvet dat tussen de kieren van het laminaat is getrokken kunt u met een strijkijzer weghalen. Leg een stukje keukenpapier op de te behandelen plek en maak dit warm met een strijkijzer. Het kaarsvet zal smelten en in het keukenpapier trekken. Zorg ervoor dat u het strijkijzer niet te lang vasthoudt, of u kunt het laminaat beschadigen.

Hoe kunt u verder goed zorgen voor uw laminaatvloer?

Als laatste kunt u een aantal maatregelen nemen waarmee u goed zorgt voor uw vloer en de levensduur aanzienlijk kunt verlengen. Beschadigingen zullen minder gemakkelijk kunnen gebeuren als u de volgende tips gebruikt.

 1. Meubels: zorg ervoor dat de poten van al uw meubelstukken, van kast tot bijzettafel en van eetstoel tot boekenkast, voorzien zijn van een stukje vilt. U kunt hier de kans op krassen aanzienlijk mee verminderen en uw vloer zal niet indeuken onder het gewicht van uw meubilair.
 2. Planten: planten en bloemen zet u nooit direct op de laminaatvloer. Als u hier een schotel of een onderzetter onder plaatst kan uw vloer geen schade oplopen. Vocht is dan vaak een bekende boosdoener. Deze schotel kunt u dan ook weer voorzien van stukjes vilt om krassen te voorkomen.
 3. Stofzuigen: zand is funest voor laminaat. U kunt er onherstelbare krassen mee veroorzaken als u dit onder uw schoenen heeft. Zorg er daarom voor dat u uw vloer regelmatig even stofzuigt.
 4. Schoenen uit: de beste manier om uw laminaat te beschermen van krassen, vlekken en putten is door uw schoenen uit te doen. Punthakken kunnen het laminaat beschadigen, zolen kunnen strepen achterlaten en vieze schoenen kunnen krassen veroorzaken.
 5. Luchtvochtigheid: het is belangrijk voor uw laminaat dat de luchtvochtigheid binnen goed is. Gaat uw laminaat kraken, dan is dit een teken van een te lage luchtvochtigheid. Plaats in dat geval een aantal bakjes met water aan uw radiator of investeer in een luchtbevochtiger.

Vergelijk offertes

Uiteraard kunt u ook af en toe de professionals inschakelen om uw laminaat te laten onderhouden. Als u wilt weten hoeveel dit u gaat kosten, dan kunt u onze vergelijkingstool gebruiken om offertes op de vragen en de beste prijs te betalen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen