Welke spijker kies ik voor mijn klus?

Als u een bouwmarkt binnenloopt op zoek naar spijkers, dan zal u daar misschien versteld staan van het keuzeaanbod. Er zijn een groot aantal verschillende soorten spijkers die allen andere toepassingen en kenmerken hebben. Daarom is het niet verkeerd om u, voordat u naar de bouwmarkt rijdt, even in te lezen in het type spijker dat het meest geschikt is voor uw specifieke klus. U kunt de onderstaande informatie dan vast goed gebruiken.

Inhoud van deze kluswijzer:

Soorten spijkers

Spijkers zijn gemaakt van metaal en in de meeste gevallen is dit metaal verzinkt. Er zijn ook sierspijkers die afgewerkt zijn met messing of extra harde spijkers van staal die beter geschikt zijn voor gebruik in een hard materiaal. Hier vindt u een lijst met de verschillende soorten spijkers en de situaties waarin deze het beste toe te passen zijn.

  • Nieten: nietjes zijn ook spijkers en deze kunt u aanbrengen met een nietpistool. Als u hier lange nieten of platkopspijkers voor gebruikt, kunt u zeer snel werken. Nieten zijn voornamelijk geschikt voor het verbinden van hout op hout, of om bijvoorbeeld een doek te bevestigen.
  • Platte kopspijker: dit is de meest toegepaste spijker als er met hout gewerkt wordt. Door de platte kop is de verbinding erg stevig en kunt u deze gemakkelijk inslaan. De kop blijft wel altijd zichtbaar.
  • Verloren kopspijker: de naam zegt het al, dit is een spijker zonder kop. Dat betekent dat u hem helemaal het hout in kunt slaan en dat er dan maar een klein puntje zichtbaar blijft. Dit type spijker is alleen geschikt voor hout op hout werk. Sla de spijker iets verder in met een drevel, plamuur het gaatje dicht en u zal er niets meer van zien.
  • Betonspijker: dit is een extra sterke spijker gemaakt van gehard staal. Ook bevat de betonspijker ribbels. Hierdoor is de spijker sterk genoeg voor gebruik met beton en hecht hij zich er ook goed in vast.
  • Staalspijker: ook de staalspijker is gemaakt van gehard staal, maar deze heeft geen ribbels en ziet er verder uit als een platte kopspijker. Doordat het materiaal extra hard is wordt deze spijker gebruikt voor ondergronden van baksteen en beton.
  • Ankernagel: dit is een spijker met eigenschappen van een schroef. Hij heeft namelijk een gedraaide schaft, vergelijkbaar met een schroefdraad. Hierdoor kan de ankernagel zich goed vastzetten en kan deze gebruikt worden bijvoorbeeld om bouwankers te bevestigen.
  • Asfaltspijker: de asfaltspijker herkent u aan de korte lengte en een extra grote kop. Het krijgt de naam omdat het veel gebruikt wordt voor het vastzetten van bitumen en asfaltpapier.
  • Cellenbeton nagels: heeft u te maken met een muurtje van cellenbetonblokken, dan kunt u hier cellenbeton nagels voor gebruiken. Ook bij gipsen oppervlakten zijn ze geschikt. Moet u een veeranker plaatsen, dan kunt u hier roestvrije cellenbeton nagels voor gebruiken.
  • Gipsplaatspijker: gips is een zacht materiaal en wordt naderhand meestal voorzien van een verf- of stuclaag. Daarom hebben gipsplaatspijkers ribbels voor een betere hechting en zijn ze gemaakt van roestvrij staal.
  • PVC-nagel: dit is een nagel met een kop die de vorm heeft van een anker. Hierdoor kunt u hem gebruiken voor het vastzetten van golfplaten op hout. De spijker is erg lang.
  • Golfplaatnagel: dit is ook een spijker die gebruikt wordt bij het bevestigen van golfplaten. Het heeft een kapje waardoor het lekkage tegengaat. Omdat golfplaten altijd via het hoogste punt van de golf worden bevestigd, is deze nagel ook erg lang.
  • Aqualine nagel: nog een nagel voor gebruik bij golfplaten. De aqualine nagel is echter langer en daardoor kan hij gebruikt worden in dikker hout. Aqualine nagels hebben ook een hoedje om lekkage te voorkomen.
  • Klompnagel: de volgende drie nagels worden gebruikt voor het stofferen van meubels. De klompnagel heeft een brede kop die u niet door het doek kunt slaan. Zo voorkomt u zwakke plekken en beschadigingen. De klompnagel ziet u meestal niet, omdat het geen sierspijker is en dus wordt toegepast op plaatsen die uit het zicht liggen.
  • Stoffeernagel: de stoffeernagel is wel een siernagel en deze heeft een bolle kop van RVS of messing. U kunt hem gebruiken als afwerking van het meubelstuk.
  • Leerklinknagel: dit is een spijker waarmee u niets kunt bevestigen, maar die alleen een esthetische functie heeft. Als u erop slaat worden er twee delen aan elkaar geklonken, vergelijkbaar met de ‘spijkers’ die u op een spijkerbroek terugziet.
  • Draadkam: een draadkam is een spijker die dubbel is gevouwen en twee scherpe uiteinden heeft. U kunt hem gebruiken bijvoorbeeld om gaas tegen een houten paal te bevestigen of prikkeldraad op te hangen. Door de kam over het draad te plaatsen en deze vervolgens het hout in te slaan realiseert u een erg goede verbinding.
  • Bouwplaatnagel: als laatste een spijker die gebruikt wordt voor het aanbrengen van isolatiedekens. U herkent de bouwplaatnagel aan het brede plaatje dat zich achter de kop bevindt. Zo kunt u de nagel nooit door de deken slaan.

Vergelijk offertes

Heeft u klusjes in huis waarvoor u een vakman in wilt schakelen? U kunt dan via onze vergelijkingstool de beste deal vinden en de meest bekwame specialist aanwijzen. Geef ons uw opdracht door en u ontvangt snel offertes van vakmensen uit uw omgeving.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen