Hoe maak ik een prieel?

Een prieel is de manier bij uitstek om in uw tuin een stuk schaduw te creëren. Zeker wanneer uw tuin op het zuiden is gebouwd is dit eigenlijk een must om in de zomer heerlijk buiten te kunnen zitten. Een prieel bouwen is een heel eenvoudige klus. Dat is zeker het geval wanneer u het onderstaande stappenplan bij de hand houdt.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig voor de klus

  • Een compleet bouwpakket voor een prieel van de bouwmarkt wat geleverd wordt met schaduwdoek
  • Schroeven om het geheel te monteren
  • Latten
  • Een winkelhaak en lijmklemmen
  • Een accuboormachine en een waterpas
  • Een trap die hoog genoeg is om veilig op te kunnen werken.

Stap 1: kijk of u gelijk mag gaan bouwen

Een tuinprieel is in de meeste gevallen niet aan wetgeving gebonden. Toch is het verstandig om eerst te kijken of u toestemming moet vragen bij de welstandscommissie van uw gemeente voor u een prieel gaat plaatsen. Een prieel aan de achterkant van de woning mag u gewoon direct plaatsen. Wanneer u aan de zij- of achterkant van uw woning aan het werk gaat kan het zomaar zijn dat u een vergunning moet aanvragen.

Tip: een stevige ondergrond

Zorg ervoor, als u onder het prieel gaat zitten. Dat de ondergrond stevig genoeg is. Gaat het om bestrating, zorg er dan voor dat deze goed recht ligt om levensgevaarlijke valpartijen te voorkomen.

Stap 2: monteer de zijkanten

De onderdelen van een tuinprieel van de bouwmarkt zijn minimalistisch. Het gaat om een viertal staanders. Daarop plaatst u acht dwarsliggers en u monteert er een schaduwdoek in. Als eerste stap legt u twee staanders op de grond. U Houdt tussen de staanders een afstand van 3 meter. Twee dwarsliggers aan de beide kanten van de staanders monteert u haaks. Door een winkelhaak te gebruiken weet u zeker dat de dwarsliggers daadwerkelijk helemaal haaks op de staanders worden gemonteerd. Aan de bovenkant mogen de staanders nog ongeveer 65 millimeter uitsteken. De dwarsliggers mogen ook een deel uitsteken; 88 millimeter per kant.

Stap 3: Het prieel rechtop zetten

De staanders met de dwarsbalken tilt u stuk voor stuk rechtop. Van vier losse latten kunt u driehoekjes maken die de staanders met behulp van lijmklemmen rechtop houden. Op die manier kunt u de constructie voorplaatsen zonder dat er daadwerkelijk gelijk gemonteerd hoeft te worden. Zorg ervoor dat u nog geen kracht uitoefent op een constructie die nog niet geheel gemonteerd is.

Stap 4: Monteer het prieel

De linker- en rechterkant van het prieel verbindt u met elkaar. Dat doet u door de vier dwarsliggers die nog over zijn vast te maken. Deze kunt u op de andere dwarsliggers plaatsen Dit is op de plaats waar u 65 millimeter ruimte heeft overgehouden. Om veilig te werken gebruikt u voor deze stap een huishoudtrap. Deze moet vlak staan en uw schoenen moeten geen gladde zolen hebben. Alleen op die manier kunt u veilig werken. De klosjes die bij het pakket zitten plaatst u tussen de dwarsliggers in. Dit geeft een stuk extra stevigheid aan de constructie. Daarbij zullen de liggers niet krom trekken wanneer u de klosjes plaatst.

Tip: controleer de staanders

Na het plaatsen van de staanders controleert u eerst met een waterpas of het geheel wel echt goed waterpas is gemonteerd. Doet u dit niet dan krijgt u een instabiele constructie. Bovendien zal het schaduwdoek dan minder goed geleiden door het frame heen.

Stap 5: plaats de schroefoogjes

Op de vooraf aangegeven plaatsen plaatst u de schroefoogjes in de dragers. Dit zal ervoor zorgen dat u het zeil goed kunt aanbrengen. U hoeft de schroefoogjes niet gelijk helemaal strak in te draaien. U kunt het doek naderhand aanspannen door de schroefoogjes wat dieper in het hout te draaien.

Stap 6:monteer het doek

Het doek bevat karabijnhaken die u vastklikt in het frame van het prieel. Op die manier krijgt u een stevige constructie van het prieel. Wanneer er zwaar weer op komst is met veel harde wind of ernstige regen kunt u het doek beter eerst verwijderen. Doet u dit niet dan is de kans groot dat het doek zal gaan lekken of scheuren door de weersomstandigheden.

Tip: werk niet alleen

Het bouwpakket voor een prieel lijkt een klus die u prima alleen kunt klaren. Wanneer u echter bezig bent komt u tot de conclusie dat u beter met twee personen kunt werken. U kunt op die manier veiliger het frame plaatsen.

Garanties op uw prieel

Bij de aanschaf van een prieel bouwpakket hoort een garantiebewijs. Deze garantie heeft vooral betrekking op het doek en de kleurechtheid daarvan. De stevigheid van de constructie kan niemand u garanderen. Wanneer u twijfelt aan uw eigen kluservaring kunt u wellicht beter een professional inschakelen.

Als het toch tegenvalt

valt het plaatsen van een prieel u tegen, dan is er niets mis mee om een professional in te schakelen. Dat doet u heel eenvoudig via onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd van lokale klusbedrijven. Door het vergelijken van de prijzen bespaart u flink op het arbeidsloon.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen