KlussenKlussen

Welke soorten smarthome systemen zijn er

In deze kluswijzer:

Nooit meer een koud en donker huis

Wanneer u in de wintermaanden thuis komt is er niets zo ongezellig als een koud en donker huis aantreffen. U kunt dit voorkomen door een smarthome systeem aan te schaffen. Deze zijn er in meerdere soorten en maten. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet.

Goed om te weten voor u tot aanschaf overgaat

Wanneer u een smarthome systeem gaat aanschaffen is het goed om een paar dingen op een rij te hebben. We hebben ze voor u samengevat.

  • Wat voor voorzieningen wilt u aanschaffen. Dit is uiteraard heel belangrijk. Het is goed om te weten wat er nodig is om uw huis warm en praktisch te krijgen. Niet ieder systeem beschikt immers over alle mogelijkheden. Wilt u alleen een systeem wat verlichting heeft dan kunt u het beste oriĆ«nteren op een leverancier die zich daarin heeft gespecialiseerd. Wilt u echter ook een deurbel aanschaffen in de set of dit combineren met een alarmsysteem dan komt u bij een heel andere categorie uit.
  • Wilt u later nog kunnen uitbreiden. Een Smarthome systeem kunt u naderhand altijd nog verder uitbreiden. Het is dan ook absoluut aan te raden dat u kijkt naar een systeem waarbij uitbreiding naderhand mogelijk is. Een standaard pakket met een paar vaste onderdelen zal in dat geval niet volstaan.
  • Hoe wilt u de apparatuur kunnen bedienen. U kunt bij de meeste duurdere smarthome systemen kiezen voor een bediening via bijvoorbeeld een smartphone of een computer. Dit maakt de prijs wat hoger maar het bedieningsgemak neemt ook toe.

Een smarthome systeem voor de verlichting

Het meest praktische systeem wat u kunt aanschaffen wanneer u enkel uw huis automatisch en goed verlicht wil hebben is een standaard klik aan klik uit systeem met verlichting wat u kunt bedienen of een Philips Hue systeem. Deze systemen zijn in de basis zo aan te schaffen dat u ze enkel voor verlichting gebruikt. Daarbij wordt er wel gelijk een onderscheid gemaakt in het systeem. U kunt kiezen voor delen die aan elkaar te koppelen zijn via een timer, maar er zijn ook delen die u onafhankelijk van elkaar via een app kunt in- en uitschakelen. Deze laatste vorm van klik aan klik uit systemen en Philips Hue systemen is een stuk kostbaarder dan de eerste vorm. U kunt hiermee echter wel uw huis een realistischer bewoond uiterlijk geven.

Tip: Schaf een systeem aan wat ook buiten kan

Heeft u buitenverlichting dan kunt u deze ook aansluiten op het smarthome systeem met uw verlichting. Op deze manier weet u zeker dat uw huis verlicht en dus een stukje veiliger is. Voor de bestaande systemen kunt u een schakeldoos voor buiten kopen. Let er wel op dat niet iedere schakeldoos geschikt is om buitenshuis te worden aangesloten. Daardoor bent u wellicht wat beperkt door uw keuze.

Een smarthome systeem voor veiligheid

De meeste smarthome systemen hebben een uitbreiding die voor beveiliging is toe te passen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het klik aan klik uit systeem of aan het Ring systeem. Ook de Nest apparatuur is uit te breiden met een beveiligingsoptie. U mag in het geval van klik aan klik uit denken aan een uitbreiding met een brandalarm maar ook met een deuralarm. Deze systemen bieden u een volledige beveiliging van uw huis waarbij u echter wel zelf een meldkamer zult moeten inschakelen wanneer er wat gebeurt in uw huis tijdens uw afwezigheid. Kiest u er dan ook altijd voor om apparatuur te kopen die u op afstand kunt uitlezen.

Een smarthome systeem met een deurbel en beveiliging

Ring is een systeem wat zich tot nu toe heeft toegelegd op de deurbel en de beveiliging rondom uw huis. Het is een systeem wat nu nog redelijk beperkt is maar wat u een voordeel biedt wat u niet bij de meeste andere apparaten aantreft. De app heeft namelijk de mogelijkheid om beelden op te slaan. Dat wil zeggen dat u de gebeurtenissen bij uw huis en aan uw deur voor een langere tijd kunt vastleggen. Daarbij moet u er rekening mee houden dat u daarvoor een abonnement zult moeten afsluiten. De praktijk leert echter dat dit de investering meer dan waard is. De bewaarde beelden kunt u tonen aan de politie wanneer er echt sprake is van onraad bij uw huis. Verder heeft Ring de mogelijkheid om de apparatuur met een solar paneel te bedienen. Dat houdt in dat u buitenshuis geen stroomaansluiting hoeft te plaatsen en dat de verlichting niet zonder stroom zal komen te zitten. Een verder voordeel van het Ring systeem is dat u de apparaten met een accu kunt bedienen. Aangezien niet ieder huis een stroomaansluiting bij de voordeur heeft is dit een methode waardoor u de videodeurbel in elk huis kunt gebruiken.

Een systeem met thermostaat

De Nest thermostaat is een systeem dat al wat langer bekend is. Tegenwoordig kunt u echter ook uitbreidingen kopen op dit systeem in de vorm van deurbeveiliging. Niet alleen wordt er gebruik gemaakt van een zelflerend systeem wanneer er iemand thuis is; u kunt ook een alarm laten afgaan wanneer er ongewenst bezoek is. Dit systeem richt zich dus op de beveiliging van uw huis maar niet op de verlichting. Het is echter wel het enige system wat u in staat stelt om uw huis te verwarmen voor u thuis komt.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen