KlussenKlussen

Stopcontact aansluiten

Als u zelf wat wilt klussen aan uw elektra, dan kan dat in principe prima. Het is natuurlijk altijd verstandig om hier eerst flink wat over te lezen, want u zal merken dat u te maken krijgt met een groot aantal belangrijke regels. Deze regels helpen u veilig te kunnen werken, dus u doet er goed aan om deze in acht te nemen. Als u goed bent voorbereid, kunt u bijvoorbeeld een stopcontact aansluiten. Hier vindt u twee stappenplannen, voor zowel een oplegstopcontact als voor het aansluiten van een inbouwstopcontact. Er wordt vanuit gegaan dat u de draden al getrokken heeft.

Wat heeft u nodig?

Allereerst de benodigdheden en u zal ongetwijfeld een bezoekje moeten brengen aan de bouwmarkt. Voor het aansluiten van een stopcontact heeft u mogelijk de volgende materialen en gereedschappen nodig.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Diepteringen €0,50 per stuk Boormachine €100
Stopcontact €5 per stuk Schroevendraaier €8
Lasklemmen €5 per 25 Spanningzoeker €5
Montageplaat €1,50 per stuk Draadstriptang €15
Afdekraam €1,50 per stuk Steenboor €5
Schroeven en pluggen €4 voor 15 Potlood €1

Tip: als u al weet welk apparaat u op het stopcontact wilt aansluiten, dan kunt u bepalen of deze de groep niet overbelast. Zoek naar het vermogen van het apparaat en naar het vermogen van de andere apparaten op die groep. Komt het totaal boven de 3680 Watt, dan zal u de groep gaan overbelasten en kan er sneller kortsluiting plaatsvinden. Het is dan te overwegen om een extra groep in de meterkast aan te laten maken.

Stappenplan opbouwstopcontact plaatsen

 1. Schakel de groep waaraan u gaat werken in uw meterkast uit. Controleer met de spanningzoeker of er echt geen stroom meer op uw draden staat.
 2. Bepaal de plaatsing voor uw stopcontact. Houd dan rekening met de volgende regels:
  1. Plaats het stopcontact niet lager dan 30 centimeter.
  2. In (bij)keukens is de standaard hoogte voor stopcontacten 105 centimeter.
  3. Zorg ervoor dat de leidingen verticaal over de muur lopen en recht op het stopcontact uitkomen.
 3. Haal het stopcontact uit elkaar, plaats de muurplaat tegen de muur en teken de schroefgaten af. Zorg ervoor dat het stopcontact mooi waterpas tegen de muur komt.
 4. Boor de gaten op de juiste plek in de muur met een steenboor en plaats de pluggen in de boorgaten.
 5. Schroef de muurplaat vast tegen de muur en controleer of deze netjes recht hangt.
 6. Pak een striptang en strip de uiteinden van de installatiedraden.
 7. Bevestig de draden aan het binnenwerk van het stopcontact. Het is dan erg belangrijk dat u de juiste kleur draden op de juiste plek bevestigt.
  1. Geel/groen: dit is de aardedraad. Deze moet u bevestigen aan de aardklem en deze zit meestal in het midden.
  2. Blauw: dit is de afvoerdraad en deze dient u aan één van de twee contactpunten te bevestigen.
  3. Bruin: dit is de aanvoerdraad en deze bevestigt u aan het andere contactpunt. De bruine en de blauwe draad zijn verwisselbaar.
 8. Controleer of u de draden op de juiste plek bevestigd heeft en of deze goed en stevig zijn vastgeklemd.
 9. Werk de draden netjes weg en zet ze eventueel vast. U kunt nu het afdekraam vastzetten aan het binnenwerk en uw stopcontact is klaar voor gebruik.

Stappenplan inbouwstopcontact plaatsen

Het plaatsen van een inbouwstopcontact is niet veel anders, behalve dan dat de draden en de dozen in de muur zijn verwerkt. Om een inbouwstopcontact aan te sluiten gebruikt u het volgende stappenplan.

 1. Schakel de groep waaraan u gaat werken uit, controleer met een spanningzoeker of dit gelukt is en laat alle inwoners weten dat u aan de elektra gaat werken.
 2. Plaats de inbouwdoos in het daarvoor bestemde gat in de muur. Als blijkt dat deze te diep komt te liggen, dan gebruikt u een aantal verhogingsringen totdat deze gelijk is aan de muur.
 3. Trek de draden uit de inbouwdoos en zet de inbouwdoos vast.
 4. Strip de draden met een striptang. Doe dit tot er ongeveer 0,5 tot 1 centimeter draad aan de uiteinden te zien is.
 5. Bevestig de bruine aanvoerdraad en de blauwe afvoerdraad aan de contactpunten van het stopcontact. U kunt zelf bepalen welk contactpunt u voor welke draad wilt gebruiken.
 6. De geel/groene aardedraad kunt u vervolgens aan de aardklem in het midden bevestigen.
 7. Controleer of u de draden op de juiste plek heeft aangebracht en of ze stevig vast zitten.
 8. Werk de draden netjes weg en plaats het afdekraam op het stopcontact.
 9. Schroef het afdekraam vast.
 10. U kunt nu de stroom aanzetten en controleren of uw stopcontact goed werkt.

Tip: laat uw installatie controleren door een elektricien nadat u klaar bent. Een erkende elektricien kan u dan een verklaring geven dat uw installatie veilig is. Dit geeft u gemoedsrust en het kan u helpen bij het verkopen van uw woning. Een erkende elektricien kan ook een nieuwe zegel plaatsen in de meterkast, indien nodig.

Vergelijk offertes

Heeft u de hulp nodig van een elektricien? Vraag dan nu voor uw klus offertes op door onze vergelijkingstool te gebruiken. U bereikt zo meerdere plaatselijke elektriciens tegelijkertijd en kunt geld besparen door de beste deal te kiezen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen