Duo dimmer aansluiten

Met een dimmer aan de muur kunt u de sfeer in huis met één draai veranderen. Heeft u veel licht nodig, omdat u aan het werk bent bijvoorbeeld, dan zet u de dimmer hoger en als u behoefte heeft aan zachte en sfeervolle verlichting, dan kunt u de dimmer lager zetten. Zo kunt u uw verlichting aanpassen op het dagdeel, de activiteiten binnen en de wenselijke sfeer van dat moment. Met een dimmer kunt u de sterkte van de verlichting bepalen en dat is in veel gevallen zeer handig. Op duo dimmers kunt u dan twee lichtpunten aansluiten en hier vindt u een stappenplan waarmee u dit ook zelf kunt doen.

Wat heeft u nodig?

De benodigdheden voor deze klus zijn vrij goedkoop en u hoeft ook niet veel in uw winkelwagentje te doen. Als u al vaker aan de elektra gewerkt heeft in huis, dan zal u een aantal gereedschappen waarschijnlijk al bezitten. Zo niet, dan zal u niet te diep in het buideltje moeten kijken en kunt u geld besparen op een elektricien. Onderstaand vindt u een lijstje van de mogelijke benodigdheden, inclusief de bijbehorende prijzen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Duo dimmer €50 Set schroevendraaiers €20
Afdekraam €1,50 Spanningzoeker €5
Draadstriptang €15

Stap 1: schakel de stroom uit

Het eerste wat u uiteraard doet is het uitschakelen van de stroom en dat doet u bij de meterkast. Zorg ervoor dat u de juiste groep kiest. Vergeet niet om ook alle andere inwoners in huis in te lichten, zodat zij de stroom niet per abuis aanzetten terwijl u aan de elektra aan het werken bent.

Stap 2: verwijder de huidige schakelaar

Nu kunt u de huidige dubbele schakelaar die u voor een duo dimmer gaat vervangen weg halen. Dit doet u door het afdekplaatje te verwijderen en de doosschroefjes los te draaien. Pak nu de spanningzoeker en controleer of de stroom echt is uitgeschakeld. Dit is een zeer belangrijke stap om niet te vergeten.

Stap 3: de draden loskoppelen

Als u zeker weet dat er geen spanning meer op de schakelaar staat kunt u de draden gaan loskoppelen. Als het goed is ziet u een bruine aanvoerdraad en twee schakeldraden. De schakeldraden gaan naar de twee dimmers en de bruine draad komt uiteindelijk op de l-ingang.

Stap 4: de draden strippen

Voordat het zover is knipt u de draden tot op de juiste lengte af en stript u ze tot ongeveer 0,5 tot 1 centimeter van de binnendraad te zien is. Dit doet u met een draadstriptang. Als de draden kort zijn en ze zien er nog goed uit, dan kunt u deze stap overslaan.

Stap 5: de duo dimmer aansluiten

Pak uw dimmer en draai de knoppen los. Verwijder het sierplaatje met de dubbele gaten van het binnenhuis van de dimmer. Nu is het tijd om de draden aan te sluiten. De bruine draad sluit u aan op de l-ingang en de twee zwarte schakeldraden plaatst u in de twee overige ingangen.

Tip: het is verstandig om even goed na te denken met welke dimmer u welk lichtpunt wilt bedienen. Als u dit op dezelfde manier wilt als met uw schakelaar, dan sluit u de zwarte draad op dezelfde manier aan. Eventueel gebruikt u dan een plakbandje om de linker draad te markeren, zodat u deze ook weer op de linker ingang kunt plaatsen. Als u niet meer weet welke draad voor welke lamp is, dan kunt u alleen door te testen achterhalen of alles goed is gegaan. Zo niet, dan draait u de zwarte draadjes simpelweg om.

Stap 6: de duo dimmer vastzetten

Nu kunt u het binnenhuis van de dimmer in de daarvoor bestemde plaats aanbrengen en zet u deze vast met schroefjes. Controleer of de duo dimmer mooi recht zit voordat u de schroeven te strak aandraait. Nu kunt u het afdekplaatje met de twee gaten weer aanbrengen en de draaiknoppen aandrukken. Schakel de stroom weer aan en u kunt gebruik gaan maken van uw nieuwe duo dimmer.

Tip: als u klaar bent met de werkzaamheden aan uw elektra en u wilt zekerheid over wat u heeft uitgevoerd, dan kunt u een elektricien inschakelen om uw systeem even na te lopen en te testen. Dit geeft u gemoedsrust en als u een officiële test laat uitvoeren kunt u hier ook een rapport van krijgen. Dat is handig als u uw woning wilt gaan verkopen en de nieuwe eigenaar wil zekerheid over de veiligheid van uw elektriciteitssysteem.

Vergelijk offertes

Als u de diensten nodig heeft van een elektricien, dan kunt u hier offertes opvragen voor uw specifieke werkzaamheden. Als u uw opdracht doorgeeft aan ons via onze vergelijkingstool dan bereikt u meerdere plaatselijke elektriciens tegelijkertijd. Zo kiest u gemakkelijk de beste vakman uit en kunt u zeker zijn dat u de scherpst geprijsde deal te pakken heeft.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen