KlussenKlussen

Hoe vervang ik gasslang fornuis?

Wat veel mensen niet weten is dat gasslangen het beste elke 5 jaar vervangen kunnen worden. U herkent deze slang aan de zwarte kleur met gele ring of de volledig gele kleur. Deze slangen kunnen uitdrogen en vervolgens gaan scheuren. Het is daarom verstandig om regelmatig even uw gasslang te controleren en om te zien of deze aan vervanging toe is. Is het tijd, dan kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken om zelf een nieuwe gasslang te plaatsen naar uw fornuis.

Wat heeft u nodig?

U zal waarschijnlijk eerst een bezoekje moeten brengen aan de winkel, want voor deze klus zijn meer materialen nodig dan gereedschappen. Het goede nieuws is dat u er financieel niet veel slechter van zal worden. De onderstaande tabel kan u helpen te bepalen wat u aan moet schaffen.

Materialen Prijs Materialen Prijs
Gasslang 100 cm €15 per stuk Steeksleutel €25 per set
Gaslekzoekersspray €5 per bus
Schroefdraadtape €2,50 per rol
Teflontape/PFTE-tape €10 per rol

Tip: als u een fornuis heeft met onderbouwoven, dan moet u er rekening mee houden dat de slang sneller kan uitdrogen en scheuren als deze hier langs loopt. Er zijn speciale slangen die u dan moet gebruiken en dat zijn de gele RVS-gasslangen voorzien van een Gastec-QA-keurmerk.

Stap 1: de oude gasslang verwijderen

Zet de ramen open en zorg voor voldoende ventilatie. Doe de gaskraan goed dicht en verwijder de oude gasslang. Dit kunt u doen met een steeksleutel.

Stap 2: de gasslang passen

Het is geen slecht idee om nu alvast even te controleren of de nieuwe gasslang op uw fornuis past. Soms is het zo dat nieuwe gastoestellen een andere aansluiting hebben. Dit lost u gemakkelijk op door een verloopstukje te gebruiken en deze worden regelmatig al bij het fornuis meegeleverd. U plaatst deze dan door schroefdraadtape te gebruiken. In de meeste gevallen zal de gasslang echter gewoon op uw fornuis kunnen worden aangesloten.

Stap 3: de gasslang aansluiten op de gaskraan

U kunt nu met een inbussleutel uw nieuwe gasslang aansluiten op de gaskraan. Hier hoeft u geen schroefdraadtape te gebruiken. Draai de moer goed vast, maar niet te vast. U kunt de schroefdraad onnodig beschadigen als u dit forceert en lekkage veroorzaken.

Stap 4: de gasslang aansluiten op het fornuis

De andere kant van de slang sluit u aan op het fornuis. Ook hier hoeft u geen schroefdraadtape toe te passen en kunt u een inbussleutel gebruiken om de moer goed vast te draaien.

Stap 5: een controle uitvoeren

U kunt met gaslekzoekersspray controleren of er een gaslek aanwezig is. U spuit het op de connectoren en ook op de slang zelf. Draai de kraan open en ziet u belletjes ontstaan, dan is er sprake van een gaslek. In de meeste gevallen zal alles prima in orde zijn en kunt u weer 5 jaar doen met uw nieuwe gasslang.

Tip: in plaats van gaszoekersspray kunt u ook gewoon een kwastje gebruiken en zeepsop op de connectoren en de slang aanbrengen. Dit is net zo gemakkelijk, goedkoper en levert hetzelfde resultaat op.

Vergelijk offertes

Wilt u uw gaswerkzaamheden liever uitbesteden aan een bekwame vakman? Dan kunt u hier offertes opvragen voor de klus die u nog heeft liggen. Uit veiligheidsredenen is dit soms zeker een vereiste. Ga daarom naar onze vergelijkingstool, geef uw opdracht door en u kunt snel beginnen aan het uitzoeken van de beste deal voor uw werkzaamheden.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen