KlussenKlussen

Meubels wit verven

Meubels wit verven

Als u een oud meubelstuk op de kop heeft getikt of u wilt uw huidige meubilair in een nieuw jasje steken, dan kunt u overwegen om deze wit te verven. U zal versteld staan van het verschil dat dit maakt en van de extra jaren die u nu van uw meubelstuk kunt genieten. Het is niet moeilijk om meubelen wit te verven, mits u dit maar op de juiste manier aanpakt. U kunt daar hier het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

Wat heeft u nodig?

U kunt de onderstaande tabel gebruiken om een boodschappenlijstje te maken voor de bouwmarkt. We hebben hier de prijzen direct ook bij gegeven, zodat u kunt inschatten wat u gemiddeld kwijt zal zijn voor het witverven van uw meubelen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Verf (binnenlak wit) €30 per 750 ml Kwasten €4 per stuk
Grondverf €25 per 750 ml Lakset (bakje en rollers) €5
Verfreiniger €6 per liter Plamuurmes €5
Schuurpapier €6 per rol
Tape €4 per rol
Plamuurmiddel €8 per tube

Tip: het is altijd beter om te veel verf en kwasten te kopen dan te weinig. Het is niet de bedoeling dat u tijdens het werken zonder komt te zitten. Als u het bonnetje kunt tonen, kunt u de ongeopende verpakkingen gewoon retourneren.

Stap 1: het meubel schoonmaken

Gebruik een vochtige doek om uw meubel goed schoon te maken. Gebruik daarna een verfreiniger om deze helemaal te ontvetten. Zorg ervoor dat u deze verfreiniger goed afspoelt en het meubel uitgebreid laat drogen voordat u naar de volgende stap gaat.

Stap 2: het meubelstuk schuren

Nu kunt u uw meubelstuk schuren. Als deze uit kaal hout bestaat, dan gebruikt u hier een middelgrof schuurpapier voor met een korrel van tussen de 150 en 180. Als uw meubelstuk al geverfd is en dit is nog in tact, dan gebruikt u een fijn schuurpapier met korrel 220 tot 280. Bij een meubelstuk dat een beschadigde laag verf bevat is het verstandig om dit eerst volledig te verwijderen.

Stap 3: de grondverf aanbrengen

Het is altijd beter om het meubelstuk eerst in de grondverf te zetten. Het resultaat zal dan mooier zijn en langer meegaan. Als u op kaal hout gaat schilderen, dan kunt u de grondverf het beste 5 procent verdunnen. Het zal dan beter indringen en hechten.

  1. Roer de grondverf goed door en verdun indien wenselijk.
  2. Doop de kwast een paar keer tot de helft in de verf en strijk deze af. Het is de bedoeling dat deze niet druipt, maar wel goed verzadigd is.
  3. Breng de eerste laag grondverf aan. Werk vanaf het midden van een oppervlak naar de buitenkant van het oppervlak. Grote meubelen kunt u het beste met een roller schilderen. De randen verft u dan met een kwast.

Tip: u kunt losse haren uit uw kwasten verwijderen door deze over een stuk schuurpapier te strijken. Pluisjes verwijdert u van de rollers met de plakkende kant van uw tape.

Stap 4: repareren

Mocht uw meubel deukjes of barstjes hebben, dan is het misschien mooier om deze eerst te repareren. Dit doet u met plamuurmiddel en dit kunt u doen nadat u de grondverf heeft aangebracht of ook ervoor. Het is wel zo dat oneffenheden na een laag grondverf vaak beter te zien zijn. Gebruik een plamuurmiddel en strijk dit strak over de beschadigde plek. Zorg ervoor dat u dit eerst goed laat drogen voordat u naar de volgende stap gaat.

Stap 4: schuren

Als de grondverf en eventueel het plamuurmiddel goed droog zijn (raadpleeg hiervoor de verpakking), dan is het tijd om deze opnieuw te schuren. Doe dit met een fijn schuurpapier. Daarna verwijdert u het stof met een zachte borstel.

Stap 5: het verven van het meubelstuk

Heeft u al het stof verwijderd, dan is het tijd om het meubelstuk wit te verven. Oppervlakten die u dan niet mee wilt nemen kunt u afplakken met tape. Waarschijnlijk zijn er twee lagen nodig voor een zo goed mogelijke dekking. Grote oppervlakten verft u met een roller en de randen met een kwast. U maakt dan eerst verticale bewegingen en strijkt alles uit met een horizontale laatste beweging. Laat alles goed drogen en uw meubel is klaar voor gebruik.

Tip: de lak is na 1 tot 2 weken pas stoot- en krasvast. Doe tijdens die periode dus extra voorzichtig met uw meubelstuk.

Stap 6: afronden

De bussen lak die u over heeft brengt u terug naar de bouwmarkt. De kwasten maakt u schoon of laat u volledig uitdrogen en doet u in de vuilnisbak. Restanten verf die u niet meer wilt gebruiken brengt u naar de chemokar of het klein chemisch afval.

Tip: verfkwasten kunnen een paar dagen goed blijven als u ze in aluminium wikkelt en vervolgens in een potje water zet. U hoeft ze dus niet na elke fase opnieuw schoon te maken als u weet dat u er de volgende dagen weer mee bezig gaat.

Vergelijk offertes

Wilt u een specialist inhuren voor het wit schilderen van uw meubelen en wilt u hier een zo laag mogelijke prijs voor betalen? Gebruik dan onze vergelijkingstool en u kunt niet alleen de meest vakbekwame schilder aanwijzen, maar ook de beste prijs.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen